Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Snabbtest

Hipstamatic satsar på rörliga bilder med Cinamatic

Hipstamatic är en rolig kameraapp med analog känsla, och nu följer samma företag upp med en liknande app för att spela in kortfilmer.

Kameraappen #Hipstamatic har kanske hamnat lite i skymundan sedan #Instagram blev i ropet, men den har behållit sin popularitet som ett bra alternativ för de som gillar en analog känsla på sitt digitala fotograferande. Med affärsidén att erbjuda olika filter i form av virtuella filmrullar och objektiv som kan köpas till erbjuder Hipstamatic fler möjligheter att göra bilderna personliga, och de kan sedan lätt delas på nätet.

Nu har Hipstamatic släppt en videoapp där användare kan spela in kortfilmer och del. #Cinamatic fungerar i stort sett på samma sätt som Instagrams inbyggda videofunktion, där en håller nere inspelningsknappen för att filma, och kan släppa knappen tillfälligt för att skapa ett klipp i inspelningen. Filmerna är begränsade till max 15 sekunder och kan kläs i olika filter för att få rätt känsla. Det går att dela sin färdiga film via mejl och meddelanden, eller sociala medier som Facebook och Instagram.

Till skillnad från Instagram kostar Cinamatic lite pengar. 15 kronor får en avvara för att få hem appen, och sen kostar nya filter 7 kronor styck, men det finns paketpriser. De fem filter som följer med från start är det dock inget större fel på, även om de är lite tråkiga. Det är den ganska klassiska uppsättningen av filter som bland annat ger en retro-aktig sjuttiotalskänsla med blekta färger, ett svartvitt filter och ett som får färgkontrasten att skjuta i taket.

Precis som Hipstamatic är den stora fördelen med Cinamatic att det finns massor av nya filter att ladda hem, vilket ökar möjligheterna att få rätt känsla i ens kortfilmer. En annan trevlig funktion är att Cinamatic lägger till mer eller mindre smidiga övertoningar mellan två klipp, som verkligen ger en mer analog och "genuin" känsla jämfört med många konkurrenter. Formatet är anpassat för sociala medier med ett kvadratiskt bildförhållande på 1:1.

Under en testkörning av Cinamatic blev det uppenbart att det är en väldigt enkel och smidig app, utan några egentliga inställningar att tala om. En annan sak som Jakob på redaktionen snabbt bevisade var att en enkel app inte är tillräckligt för att skapa en intressant film. Hans svåra svartvita projekt "Rulltrappan" kommer troligtvis inte att få någon uppmärksamhet alls under nästa filmfestival i Cannes.

Cinamatic kan nog däremot tilltala en publik som gillar att fotografera vad de äter till lunch, och tycker att Instagram blivit lite för populärt och tråkigt.

Namn
Cinamatic
Plattform
IOS
Utvecklare
Hipstamatic, LLC
Version
1.0
Pris
15,00 kronor
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.