Korta nyheter vecka 19

Det händer mycket saker som 99mac inte hinner skriva om. Prylar släpps, appar uppdateras och nyheter flödar. Här kommer en bunt länkar, tips och annat anmärkningsvärt från veckan som varit.

Leveranstiderna för Mac Pro sjunker igen

Apple har uppdaterat sin webbutik med nya leveranstider för Mac Pro. Tiden som köpare får vänta har stadigt sjunkit på senare tid och det nya budet är två till tre veckor.

Strategispelet Anno på väg till Ipad

Spelserien Anno har kommit i många olika utgåvor sedan premiären 1998 till pc, och har utmärkt sig genom en djup blandning av strategi och simulering. Anno går ut på att bygga upp en stad från några få hus till en välmående civilisation.

Nu har utvecklaren Ubisoft tillkännagivit att en version av spelet anpassat för Ipad är på gång. Den nya titeln kommer att heta Anno: Build an empire och vara gratis att spela, men innehålla köp inuti appen.

Spelsajten Toucharcade har publicerat några bilder från det kommande spelet:

Belkin släpper nytt tangentbord för Ipad Air

I samband med att Apple presenterade Ipad Air visade tillbehörstillverkaren Belkin upp sitt QODE Thin Type tangentbord för surfplattan. Nu finns tangentbordet att köpa världen över. Belkin listar priset som 89,99 brittiska pund, motsvarande 995 kronor.

Tangentbordet fungerar som ett skärmskydd när det inte används och fästs med magenter. Det är mindre än fyra millimeter tunt och stänger av sig självt när det inte används. För att driva det finns ett inbyggt batteri som ska hålla i upp till 79 timmar på en laddning.

En av fördelarna med QODE Thin Type är att batteriet i bakkant ger en bekväm lutning på tangentbordet som underlättar för skrivande och Ipad hamnar i en 35 graders vinkel i antingen liggande eller stående läge.

Snapchat förlikar

Bilddelningstjänsten Snapchats koncept bygger på att bilder som delas bara bevaras några sekunder, för att därefter försvinna. Företaget har dock hamnat i blåsväder inför FTC, den amerikanska federala handelskommissionen, som anklagat Snapchat för att inte vara fullt så diskreta som man hävdar, rapporterar New York Times.

De kortlivade meddelandena – så kallade snaps – kan lätt kan sparas på flera olika sätt, i motsats till vad Snapchat själva påstår. Till exempel finns appar från tredje part som kan spara innehållet, eller metoder för att ta skärmdumpar utan att avsändaren informeras. Snapchat har nu förlikat med FTC, som kommer att ålägga företaget en del krav i framtiden.

Enligt villkoren i förlikningen kommer Snapchat till exempel att behöva bli tydligare kring hur de upprätthåller integritet hos användarna. Företaget kommer också tvingas inleda ett omfattande program om hur man hanterar integritet, ett program som kommer att bevakas av oberoende aktörer i 20 års tid.

Nya och uppdaterade appar

Instapaper

Instapaper är en populär app för att spara artiklar och annat innehåll från internet för senare läsning. Instapaper skapades av Marco Arment, som även grundat IOS-tidningen The Magazine, och varit med och utvecklat bloggsajten Tumblr. Sedan en tid tillbaka ägs Instapaper av Betaworks, som uppdaterat den ganska flitigt. I mars fick appen stöd för Airplay, och nu har ännu en uppdatering kommit med den efterfrågade funktionen att kunna markera i text som sparats.

Namn
Instapaper
Plattform
IOS
Utvecklare
Instapaper Holdings, Inc.
Version
5.2
Pris
28,00 kronor
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska med flera, ej svenska
Skriven av Jakob Nilsson

Den här veckan listar Jakob och Andreas sina respektive topp fem teknikprylar genom tiderna.

Den som använde datorer på 80- och 90-talet kommer säkerligen att småle åt veckans fredagsvideo, signerad komikern Eddie Izzard.

Efter flera år av att kräva licenskostnader för Thunderbolt-protokollet ska det bli fritt att använda för alla. Målet är att bredda användningen av protokollet.

Pokémon Go blir inte det sista spelet som låter dig leka med fantasirika kreatur i telefonen. Magikarp Jump är den senaste titeln till IOS och Android.

Den sänkta ljudnivån innebär att Spotify nu ligger på samma nivå som Tidal och Youtube, något som hyllas av ljudfantaster.

En ansökan från Apple till den amerikanska kommunikationsmyndigheten avslöjar att företaget börjat testköra mobila höghastighetsuppkopplingar.