Otterbox Preserver och Otterbox Commuter Wallet besöker testlabbet

Två skal från Otterbox har gjort besök i 99mac:s testlabb, vattentäta Preserver och Commuter Wallet med en inbyggd korthållare.

Amerikanska #Otterbox har gjort sig kända för sina skyddande fodral för bland annat Iphone. Företaget grundades 1998 och har lånat sitt namn från den lekfulla uttern. De första produkterna var vattentäta likt djurets päls och målgruppen var då liksom idag "klantiga, spontana, kaotiska, fumliga individer som har haft sönder en enhet eller värdesak på grund av sin aktiva livsstil."

Nu är sommaren här och det innebär semester för många. Sol och värme lockar ut människor på mer äventyr än vad vardagen brukar bjuda på och en av de självklara prylarna som får följa med är Iphone. 99mac tittar i det här testet närmare på två olika Otterbox-fodral som ser till att telefonen är lite extra skyddad medan du koncentrerar dig på att ha roligt.

Vattentätt och rejält

Otterbox Preserver heter redaktionens knallrosa testexemplar vars främsta funktion är att det skyddar mot vatten, damm och repor. Enligt tillverkaren klarar det också fall på upp till två meter, det vill säga de där fallen som så ofta spräcker glaset på Iphone.

Preserver är en tvådelad konstruktion som man knäpper fast runt telefonen. De två delarna har kanter som kläms fast omlott om varandra. Det är inte svårt, men kräver att man är lite bestämd för att få allt tätt och på rätt plats. Vill man sedan ta av fodralet igen finns det en skåra uppe vid det ena hörnet där ett mynt eller något liknande kan sättas in som hjälp för att vrida isär delarna.

När skalet väl är på har Iphone blivit rätt mycket större än vad den är i sig själv. Eftersom skalet är vattentätt är alla knappar och öppningar täckta på olika sätt. Skärm och kameror skyddas av plastfilm och fungerar som vanligt även om känslan blir lite annorlunda.

Kontakterna i botten skyddas av täta pluggar som man öppnar upp om man behöver ladda eller använda hörlurar med skalet kvar på enheten. Telefonens mikrofoner och högtalare fungerar även med Preserver då de skyddas av vattentäta membran som släpper igenom ljud.

Det finns två olika versioner av det här skalet, vårt är utformat för Iphone 5 vilket syns om man tittar på hemknappen som är helt täckt av rosa gummi. På skalet gjort för Iphone 5S är hemknappen istället täckt av samma plastfilm som skyddar skärmen så att Touch ID fungerar. Versionen för 5S har också en högre öppning för den dubbla blixten på baksidan.

Knapparna runt om på enheten så som volym- eller hemknappen går att använda som vanligt, men känns kanske lite trögare än normalt. Däremot är det svårt att ställa om reglaget för ljud på/av eftersom det inte är en knapp utan ska flyttas upp eller ned.

Preserver går att få i flera färger, om inte just rosa lockar finns en grön, grå/vit och svart variant. Det följer också med ett handledssnöre om man vill vara säker på att alltid ha telefonen nära till hands.

Musik: Blix – Atoms (Spotify)

Fördelar
+ Skyddar Iphone mot det mesta
+ Lätt att montera

Nackdelar
- Knappar och reglage lite tröga

Skyddande med inbyggt plånbok

Otterbox Commuter Wallet är ett tvådelat skal där den inre delen är av silikon och den yttre delen är av hårdplast med en inbyggd korthållare som har plats för upp till tre kort och någon sedel.

Commuter Wallet finns i färgerna svart, grå/vit och rosa och inkluderar också skyddsfilm att klistra på framsidan om man vill skydda skärmen mot repor.

Det är inga konstigheter att montera Commuter Wallet, först sätter man på den mjuka inre delen och knäpper sedan fast det hårda yttre skalet. Knappar och reglage fungerar utan problem och eftersom vi hoppade över skyddsfilmen beter sig skärmen precis som vanligt. Kontakterna i botten täcks av flikar i den mjuka delen som enkelt öppnas för hörlurar eller laddning.

Plånboksdelen i skalet bygger på en hel del vilket märks när man håller Iphone i handen. Vi får plats med tre kort som ligger säkert på plats, de ramlar inte ut fastän lådan är öppen. För att ta ut korten måste de lyftas över en kant, vilket kanske inte helt lätt beroende på användarens händer, vi upplevde inga större problem. Lådan öppnas och stängs med ett tydligt klick. Lådan går inte att öppna enkelt med en hand, den är så pass trög (i alla fall så här i nyskick), men det är å andra sidan också bra så att innehållet inte riskerar att ramla ut någonstans av misstag.

Musik: Blix – Circles (Spotify)

Fördelar
+ Inbyggd plånbok
+ Skyddar mot repor, stötar eller fall

Nackdelar
- Plånboken är svår att öppna

Summering

Båda de här Otterbox-fodralen gör vad de lovar, men är kanske inget man vill använda varje dag med tanke på hur mycket större telefonen ändå blir. Stort plus får det yttre materialet för att det är lätt att få i och ur fickor eller väskor, utan att vara halt så att telefonen glider en ur näven.

Det vattentäta fodralet gör sig bra för stranddagar eller båtturer, medan Commuter Wallets inbyggda korthållare gör sig bra för de där dagarna då man inte vill ha med sig så mycket saker.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
3 svar

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.