Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

snabbtest

Das Referenz förpackar Wikipedia snyggt för Ipad

Wikipedia bjuder på mycket kunskap alldeles gratis, men presentationen är kanske väl sparsmakad. Das Referenz är en app för Ipad som packar om artiklarna med snygg typografi.

Uppslagsverken har flyttat ut på nätet där informationen ständigt kan uppdateras och där det inte råder någon utrymmesbrist. Wikipedia är en av de allra största sajterna som tillhandahåller information gratis på flera språk där användarna själva är med och bidrar med fakta.

Sajten är väldigt sparsmakad när det kommer till design och läsbarheten är kanske inte den bästa, men för det finns numera Das Referenz för Ipad. Appen ger tillgång till Wikipedia, men förpackar det hela snyggt och lyfter hela upplevelsen några snäpp.

Allt börjar med en sökruta. Bredvid finns en jordglob där man kan välja vilket språk man vill ha, svenska är förvalt för mig. Sökresultaten listas sedan med sökorden och en kort summering om varje artikel och bilder. Det går enkelt att byta mellan språken, vilket kan behövas ibland då exempelvis de engelska artiklarna ofta är mer utförliga.

En öppnad artikel lägger sig ovanpå sökresultatet och är snyggt utformad med typsnitt som är en fröjd för ögat. Bilder ligger till vänster och texten håller sig i en lagom bred spalt till höger. Det går att välja mellan tre olika storlekar på texten via appens inställningar.

Svep för att navigera

Appen använder gester för navigering. Svep från vänster till höger för att stänga en artikel, svep åt motsatt håll för att öppna den senaste du stängde. Tryck och håll på en bild för att se den i färg, tryck en gång för att öppna den i fullskärmsläge och svep neråt med två fingrar för att stänga bilden igen.

Bilderna är svartvita för att inte distrahera från läsningen, men visas i färg om du trycker och håller ned på dem eller öppnar dem i fullskärmsläge. Det går att hoppa snabbt mellan rubrikerna i texten via en meny i överkanten och artikeln går att dela via Airdrop, meddelanden, mejl eller sociala medier.

För en del artiklar hämtar appen också information från Wikidata, exempelvis dyker det upp tidslinjer när man läser om personer. En fin detalj är att sökhistoriken lägger sig som större ord i bakgrunden (töm sökrutan för att se dem).

Appen är gratis, men innehåller då reklam (fast det ska noteras att ingen reklam stört mig under användningen så här långt). Via köp inuti appen går det att ta bort reklamen. Välj mellan ett billigare alternativ (22 kronor) och ett dyrare alternativ (38 kronor). Det senare alternativet ger förutom god karma en illustration där köp-knapparna tidigare var.

Raureif heter företaget som står bakom appen och de arbetar med användargränssnitt åt kunder när de inte gör egna appar. Förutom Das Referenz står de bakom väderappen Partly Cloudy som sticker ut från mängden med sitt annorlunda gränssnitt.

Omdöme

Det här är en väldigt vacker app som tilltalar boknördar som mig. Den blandar det bästa från två världar med formgivning från de gamla tryckta banden, men är ständigt uppdaterad. Det enda som saknas är möjligheten att få fram en slumpmässig artikel som är en av de allra bästa sakerna med Wikipedia.

Namn
das Referenz: Wikipedia
Plattform
IOS
Utvecklare
Raureif GmbH
Version
1.1
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Ipad.
Språk
Engelska med flera, ej svenska (Innehållet i Wikipedia finns dock på svenska)
Skriven av Ida Blix

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.