Krönika: Senaste veckan på 99mac

Det händer en hel del på sju dagar - här är några höjdpunkter ifrån min vecka på 99mac:

Klubblokalen
För ett par veckor sedan skrev jag om vår nya klubblokal i Stockholm - en plats där vi kan hålla pubkvällar, keynotevisningar och seminarier. Lokalen låg i bottenvåningen för ett hyrbilsföretag i centrala Stockholm och används inte speciellt ofta. Vår tanke var att hyra lokalen en gång i månaden ungefär. Många blev riktigt upphetsade över denna fräscha och klockrena lokal - tyvärr lite väl upphetsade.

Dagen efter att vi publicerat bilder och information började telefonerna ringa på huvudkontoret för hyrbilsföretaget med frågor kring kommande 99mac arrangemang, frågor kring 99mac och andra irrelevanta frågor för ett företag som hyr ut bilar. Samtidigt har läsare klivit in på hyrbilsföretaget med frågor som "Är Martin här? Jag läste att 99mac tagit över den här lokalen..." eller andra konstigheter.

Felet är naturligtvis mitt - jag kunde inte drömma om detta händelseförlopp. Hade jag anat att ni kunde missuppfatta min nyhet om klubblokalen så hade jag skrivit den helt annorlunda (eller endast skrivit om det i plusforumet). Ärligt talat förstår jag inte hur tusan det här kunde gå så fel men resultatet är att vi definitivit inte är välkomna längre. Trist som tusan.

Tanken på en History Night finns kvar och jag får besked imorgon förmiddag om en annan lokal på Birger Jarlsgatan mitt i Stockholm.
Tystnadsplikt på Plusforumet
I samband med lanseringen av vårt populära Plusforum var vi tydliga med att innehållet är avsett endast för Plusmedlemmar. Tidigare i veckan skrev en medlem om hur han funderade på att byta arbetsplats eftersom han inte var nöjd med sina arbetsuppgifter. Dagen därpå blev han inkallad till chefen efter att en annan 99mac:are kopierat diskussionen och mailat till VD för företaget. Inte så snällt och definitivt något som ligger långt ifrån 99mac andan. Den som "skvallrade" är utkastad ifrån 99mac och mac.se. Läs hela historien i Plusforumet.

99mac Plus
I Oktober lanserade vi två nya medlemsformer kallade 99mac Plus och 99mac Pro. Ni har säkert sett dessa titlar under ett par hundra medlemsnamn här på forumet. Målet är att hitta en vettig finansieringsform för våra tjänster där medlemmarna står för huvuddelen av innehållet och 99mac står för administration, moderation, nyheter och drift.

Vårt interna mål var att minst 10% skulle bidra genom att teckna ett Plus eller Pro konto innan året är slut - tyvärr har det inte gått så bra som vi önskat och det innebär att vi kommer uppdatera Plustjänsterna och marknadsför dessa medlemskonton bättre. Som jämförelse kan jag säga att 5% av medlemmarna med medlemsnummer under 1000 har valt Plus/Pro och färre än 1% av medlemmar med medlemsnummer över 6000. Något måste göras!

Innan November är slut måste vi betala för G5:an som 99mac drivs på och betala ytterligare en kvartalsräkning till webhotellet - bara dessa två fakturor ligger på cirka 50.000 kronor. En indikation på vilka summor det handlar om. Om du har ekonomisk möjlighet, gillar 99mac och är intresserad av Plus och Pro ber vi dig att skaffa ett konto idag!
Läs mer om Plus/Pro

Offtopic
I våras flyttade vi alla Offtopic-diskussioner till ett separat forum kallat Offtopic.se som sedan dess utvecklats enormt snabbt. Innan året är slut har en ny ideell förening skapats med syfte att driva och utveckla Offtopic vidare - en lösning som jag tror kommer fungera utmärkt. Jag har insett att jag måste fokusera mer på 99mac i fortsättningen. Läs mer på:
Nu tar vi över Offtopic!

Nytt redaktionssystem
Arvid grävde i våra PHP-filer och trollade fram ett par nya funktioner i vårt redaktionssystem som underlättar vår arbete rejält. Nu kan vi skriva nyheter för publicering "i framtiden" som automatiskt genereras i nyhetsforumet med kommentera-länk. Kan tyckas självklart men detta är inget vi haft tidigare.

Betyg på nyheter
Vi behöver feedback ifrån er läsare - hjälp oss att betygssätta skriva nyheter och tester (anonymt) genom att sätta betyget 1-5. Minst 20 personer måste sätta betyg innan resultatet visas i forumlistningen. Låga betyg visar att vi måste förbättra arbetet - höga betyg motiverar och visar vad vi ska satsa mer på. Observera att betygen ska visa det redaktionella arbetet inte själva nyhetsinnehållet (det är inte vårt fel att Apples 23" skärmar har konstruktionsfel).

Du hittar betygssättningen i övre högra hörnet på alla nyheter, testa genom att betygssätta denna krönika!

10k - jakten på nya medlemmar
Snart når vi 10.000 registrerade medlemmar här på 99mac. Samtidigt som det är jättekul att så många upptäckt vår enorma kunskapsdatabas grymtar veteranerna över hur den genomsnittliga kunskapsnivån störtdyker. Jag tror inte det är så hemskt som vissa vill påvisa men det är farligt om vi tappar våra riktiga kunskapsbanker som bidrar så mycket till 99mac.

Varför jaga nya medlemmar? Därför att många annonsörer använder den siffran vid jämförelser med andra sajter och vi måste verkligen bli bättre på att hitta annonsintäkter. Dessutom tror vi att mångfald ger ett rikare innehåll.

Tyvärr är det få nykomlingar som bidrar till verksamheten genom olika uppdrag eller genom Pluskonton - troligen blir 99mac ett tillfälligt bollplank eller snabb-support när det kniper. Det kanske gör att vi inför en engångsavgift á 50kr (betalas via SMS) för nya konton efter årsskiftet - pengarna går till våra redaktörer och testlabbet. Du som redan är medlem påverkas inte.

Adblockers
Vi jobbar för att öka effektiviteten och genomslaget för annonserna här på 99mac - ett sätt att hitta ökade intäkter. Samtidigt skapade jag en diskussion om s k Adblockers i feedback-forumet där jag förklarade hur jag ser på saken. Byt till 99mac Plus så kan du välja mellan flera olika "skins" med färre annonser.
Adblockers förbjudet på 99mac

Årskrönika
Inför årsskiftet tänkte jag skriva en årskrönika där vi tar upp intressanta händelser och roliga anekdoter ifrån 2004. Om du har tips på vad jag bör inkludera är du välkommen att skicka ett mail till info@99mac.com - använd helst inte vår PM-funktion.

Apple 30" Cinema HD Display
Jag har jobbat mer eller mindre heltid i Macbranschen sedan 1997 som återförsäljare eller som redaktör här på 99mac. På det sättet har jag följt nya produktlanseringar ifrån dom första leveranserna av Power Macintosh G3 till dagens underverk. Det har blivit svårare och svårare att bli upphetsad av nya produkter men ibland blir jag barnsligt förtjust. Under den senaste veckan har jag testat 30" Cinema HD Display och mitt test kommer under kommande veckan, resultatet kommer nog förvåna en del!

Det händer nu!
Jag tänkte avsluta positivt med att berätta hur uppriktigt förvånad jag är över vilken takt Apple återigen har fått allmänhetens intresse. Jag hade inte i mina vildaste fantasier trott att dom skulle komma tillbaka så här starkt. Alla kanske inte har förstått vad som pågår just nu - en återförsäljare jag talat med har ökat försäljningen ifrån strax under 200 Macar per år till 1000st!

Alla diskussioner om "när det vänder för Apple" kan vi stänga, det händer nu! Jag har besökt ett tiotal återförsäljare under November och alla säger samma sak - intresset bland dom yngre målgrupperna har inte varit så här stort på 8-10 år.

Antalet nya medlemmar och intresset för iPod.se och 99mac speglar just detta. Vår uppgift är att ta hand om alla som blivit nyfikna på Mac och se till att dom blir Macanvändare - en ytterst trevlig del av befolkningen. Jag har tryckt upp 300st klistermärken och det kommer mer - målet är att det ska synas att vi är stolta (och kaxiga) Macanvändare. Så här ser dom ut:

"Din mamma" & "5%"
"Min dator"

När shoppen är klar - se till att beställa och montera ett märke på din bil. I gengäld lovar jag att tuta och blinka när jag ser dig på någon av landets vägar!

Jag önskar er alla en trevlig första advent!

/Martin
Skrivet av: Martin Björnström

Läs mer:
http://www.99mac.se/vbindex.php?id=798

Kommentarer
76 svar

Efter ett gäng billigare telefoner är det nu dags för HMD att släppa sitt första flaggskepp som bär namnet Nokia 8.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Enligt nya rapporter kommer Apple att spendera omkring åtta miljarder kronor på eget videomaterial till Apple Music. Upp till tio nya serier ska släppas till tjänsten det kommande året.

Instagram rullar ut en ny – fast gammal och välbeprövad – funktion, nämligen trådade kommentarer.

Den uppdaterade versionen av den tio år gamla guldklimpen Bioshock ska även släppas till Mac-plattformen, och nu har vi även ett konkret datum.

Den skotske författarens verk i bok- och filmformat lär vara bekant för fulkulturella konsumenter, men författaren själv är sannolikt inte lika välkänd.