Q2 2014

Höjdpunkter från kvartalsrapporten

Som brukligt följdes Apples kvartalsrapport av en frågestund där investerare har möjlighet att ställa direkt frågor till Tim Cook, Peter Oppenheimer och Luca Maestri.

Apple har gott om pengar

Att Apples skattkista är enorm är ingen hemlighet. Enligt #kvartalsrapporten har #Apple just nu 150,6 miljarder dollar i plånboken. Det motsvarar ungefär 987 miljarder kronor. Som jämförelse beräknas Sveriges statliga utgifter under 2014 vara 868,9 miljarder kronor enligt statsbudgeten. Apple skulle alltså kunna driva Sverige ett helt år, och ändå ha pengar över.

Apple handlar företag

Den senaste 18 månaderna har Appla köpt upp 24 stycken företag. Enligt Tim Cook letar Apple efter företag som består av bra personer och bra teknik, och som passar in kulturellt. Det finns ingen regel som förbjuder Apple att lägga mycket pengar på ett köp om det är ett rättvist pris. Cook sade vidare:

"Det som är betydelsefullt är om köpet passar vår långsiktiga strategi, och tillför värde till våra aktieägare. Vi tävlar inte med andra företag om att köpa mest eller lägga mest pengar. Vi tävlar om att göra världens bästa produkter som berikar människors liv. [..] Vi kommer fortsätta att köpa upp företag. Somliga försöker vi hålla tyst om, och andra är det omöjligt att hålla tyst om."

Ipod är på väg ut

Ipod var länge Apples stora succé förutom datorer. Nu står dock Ipod för endast en procent av Apples intäkter, och försäljningen har minskat med över 50 procent jämfört med förra året. Föga förvånande fick den lilla musikspelaren inte mycket uppmärksamhet under kvartalsrapporten. Barrons rapporterade nyligen att Ipod-familjen troligtvis inte får någon uppdatering detta år, och att en kommande Iwatch möjligtvis kommer att fungera som en ersättare.

Tim Cook tycker om Ipad

Tim Cook sade sig vara mycket optimistisk över Ipad. Enligt honom är det den snabbast växande produktkategorin i Apples historia. Det är också den enda produkten som blivit en direkt framgång både hos konsumenter, företag och utbildningssektorn. På bara fyra år har totalt 210 miljoner Ipad sålts.

En annan fjäder i hatten för Ipad är att Apples surfplatta står för fyra gånger så mycket datatrafik som samtliga aktiva Android-enheter, inklusive både smarta telefoner och surfplattor.

App Store är en bra affär

Enligt Apples nya ekonomichef Luca Maestri genererar App Store för IOS 85 procent mer inkomster än Google Play. Flest nedladdningar från App Store sker i USA, följt av Kina, Japan, Storbritannien och Ryssland. Ser man till vilka länder som är mest inkomstbringande är USA återigen etta, följt av Japan, Kina, Storbritannien och Australien. Det finns nu 800 miljoner Itunes-konton i världen, de flesta kopplat till ett aktivt betalkort.

Apple har ingen brådska med nya produkter

Det har länge spekulerats om vad Apple kommer att lansera för nya produkter detta år. Under frågestunden efter kvartalsrapporten uttalade sig Tim Cook om bristen på nya produkter hitills i år. Enligt Cook är det viktigare för Apple att skapa bra produkter än att vara först. Han tog upp tidigare kategorier där Apple varit framgångsrika, som MP3-spelare, smarta mobiltelefoner och surfplattor. Varken Ipod, Iphone eller Ipad var de första produkterna i sitt slag, däremot de första riktigt bra. Cook sade:

"Vi bryr oss om varje detalj, och det tar oss lite längre tid eftersom vi gör det. Så har det alltid varit. Det betyder mer för oss att få till det rätt än att vara först."

Cook sade sedan att Apple har många produkter på gång som man är entusiastisk över, men ännu inte är redo att prata om eller visa upp. Han avslöjade dock att Apple har utökat antalet produkter man arbetar på bakom kulisserna.

Fler siffror från kvartalsrapporten

Kundnöjdheten för Ipad Air och Ipad Mini med Retinaskärm är 98 procent.

Av nya användare som skaffade Iphone 5C bytte 60 procent från Android. Av de som köpte en Iphone 4S bytte 62 procent från Android.

Iphone står för 50 procent av marknaden i Japan.

Ipad står för 95 procent av marknaden för surfplattor inom den amerikanska utbildningssektorn.

Apples marknad i Vietnam har vuxit med 262 procent sedan förra året.

Apple har också vuxit med 61 procent i Brasilien, 97 procent i Ryssland, 56 procent i Turkiet och 55 procent i Indien.

Kommentarer
8 svar

Ibland missuppfattar Siri vad du försöker säga till henne. Istället för att sucka, och försöka prata med henne igen, kan du korrigera felet genom att skriva.

Efter en granskning som Southern Poverty Law Center (SPLC) har gjort tar Spotify bort vitmaktmusik från sitt musikutbud.

Nya läckor påstås visa bilder på Samsungs kommande storformatstelefon och även zoom-fokuserade kameraegenskaper.

Från och med september kan du sätta in pengar på ditt eget konto med hjälp av Swish om du har Nordnet som bank.

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.