Korta nyheter vecka 17

Det händer mycket saker som 99mac inte hinner skriva om. Prylar släpps, appar uppdateras och nyheter flödar. Här kommer en bunt länkar, tips och annat anmärkningsvärt från veckan som varit.

Opera Coast kommer till Iphone

99mac skrev om Operas webbläsare Coast när den släpptes för Ipad i september förra året. Nu kommer den också till Iphone-användare.

Coast sköter nästan all navigering via gester och har inga knappar och dylikt i vägen för innehållet. Webbläsaren synkroniserar mellan IOS-enheter för de användare som har både Iphone och Ipad.

Logitech lanserar skal och uppdaterat tangentbord för Ipad

Tillbehörstillverkaren Logitech lanserar tre nya fodral för Ipad och uppdaterar sitt tangentbord Ultrathin Keyboard för Ipad Air och Ipad Mini.

Tangentbordet får en ny och tunnare design. Det är nu 6,4 millimeter tjockt och väger två tredjedelar av en Ipad. Det fästs på en Ipad med magneter och kan användas för att skydda framsidan vid transport. Användaren kan ställa sin Ipad både i liggande och stående läge och justera vinkeln. Det som passar Ipad Air kostar 999 kronor och det för Ipad Mini kostar 799 kronor.

De tre skyddande fodralen heter Big Bang för 999 kronor, Hinge för 599 kronor och Turnaround för 549 kronor. De finns i olika färgkombinationer och kommer i versioner för Ipad Air och Ipad Mini. Bing Bang börjar säljas i maj, men de andra två finns tillgängliga redan nu.

Facebook köper appen Moves

Facebook har tydligen fortfarande shoppingbyxorna på sig. Efter Instagram och Occulus Rift har man nu köpt den finska utvecklaren Protogeo, som gjort friskvårdsappen Moves.

Protogeo tillkännager köpet på sin webbplats, och skriver att man kommer fortsätta sin verksamhet som vanligt under sina nya ägare.

Namn
Moves
Plattform
IOS
Utvecklare
ProtoGeo Oy
Version
2.6.3
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad 2 Wi-Fi + 3G, Ipad Wi-Fi + Cellular (tredje generationen), Ipad Wi-Fi + Cellular (fjärde generationen), Ipad Mini Wi-Fi + Cellular, Ipad Air Wi-Fi + Cellular och Ipad Mini with Retina display Wi-Fi + Cellular. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska med flera, ej svenska

Google-chefen bakom Google+ slutar

Vic Gundotra heter chefen på Google som varit ansvarig för sökjättens sociala nätverk Google+. Han meddelar nu via ett inlägg på sin profil att han slutar med omedelbar verkan efter åtta år på företaget.

Googles vd Larry Page har skickat ut ett internt brev där han tackar Gundotra för hans hårda slit och enligt källor till Recode har chefsingenjören David Besbris utsetts som ersättare.

Google+ har inte blivit någon större framgång och nätverket består mest av teknikintresserade personer. Enligt företaget We Are Social har Google+ 1,15 miljarder användare (under sista kvartalet 2013), men bara 32 procent av dessa är aktiva användare. 99mac finns här på Google+.

Nya och uppdaterade Appar

Spotify fixar buggar

Spotify släppte en ny app för IOS med nytt utseende, men den 22 april var det dags för en uppdatering och en ursäkt. Företaget skriver till uppdateringen att de är ledsna för buggarna och att de druckit stora mängder kaffe för att fixa problemen.

Nytt: Your Music, ett bättre sätt att spara och organisera favoritmusiken
Fixat: Mjukare övergångar när man byter spår
Fixat: Några problem som orsakade appen att krascha
Fixat: Det går att radera radiostationer

Mailbox når version 2.0

För lite mer än två veckor sedan uppdaterades Mailbox för Android med en ny autosvep-funktion. För några dagar sedan kom samma funktion till IOS.

Autosvep analyserar hur användaren använder appens svep- och snooze-funktioner och kan exempelvis automatiskt snooza mejl från vänner till efter arbetsdagen.

Namn
Mailbox
Plattform
IOS
Utvecklare
Dropbox, Inc.
Version
2.0.0
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska med flera, ej svenska

Apple uppdaterar Pages, Numbers och Keynote

Den första april uppdaterade Apple sin programsvit bestående av Pages, Numbers och Keynote med bland annat en "visa bara"-funktion som låter andra läsa dokument men inte ändra i dem. Nu i dagarna kom en ny uppdatering till IOS-apparna med buggfixar och förbättringar av prestandan.

99mac:s läsarundersökningar

Vad tycker du om Apples nya reklamfilm för Iphone 5S?

Apple har släppt en ny reklamfilm för Iphone 5S som visar hur olika personer använder sina telefoner. 99mac frågade våra läsare vad de tycker om filmen och 58 personer svarar så här:

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
2 svar

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.

Den här veckan är det premiär för en opera om Steve Jobs i Santa Fe, USA. Det har tagit två år att förbereda uppsättningen som kommer att köras endast sex gånger.