Vad har du i din Iphone, Blacksmp?

Denna vecka kikar 99mac närmare på vår medlem Blacksmp:s Iphone som följer med honom från fickan i morgonrocken och genom hela dagen.

Med serien #Vad finns i din tittar 99mac närmare på hur olika personer använder sina Macar eller IOS-prylar. Nu har turen kommit till 99mac-medlemmen Blacksmp.

Vem är du?
– Jag är en drygt femtioårig IT-konsult som jobbat mycket med ett klassiskt mobiltelefonsystem sedan början på 1990-talet. Tvåbarnsfar och farfar boendes i norra delarna av Sverige. Har alltid gillat Apple och Macintoshdatorer. Den första som jag hade var en Macintosh Classic som ersättes av en LCII, men sedan så gick jag över till pc när hemdatorreformen kom. Efter att ha haft enorma problem med en 19-tums bärbar Dell bytte jag och köpte en Macbook Pro 15 tum och har aldrig ångrat mig. Den finns fortfarande kvar i hemmet som "media laptop" för min fru. Hon brukar sitta med två bärbara. En som hon kör släktforskning på och min gamla för att se på film – samtidigt.

Jag gillar att diskutera och "tänka högt". Jag kan säkert ibland förefalla arrogant även om jag försöker att vara saklig och hålla mig till fakta i faktafrågor – men lyckas väl inte alltid. Jag försöker dock lyssna på motståndaren och inser ibland att häftiga diskussioner berodde på att vi inte förstod varandra och inbillar mig att jag kan backa och be om ursäkt när jag kom fel.

Men för att gå tillbaka till tekniken, det som verkligen ändrade mitt tekniska liv – det var när jag övergav Sony Ericsson och köpte min Iphone 3G på premiärdagen. Efter det så har jag bytt modell varje premiärdag i Sverige utom senaste gången då jag beställde min 5S från Storbritannien (fick inspiration från Pmarriott).

Min skärmdump visar på några av mina intressen. Det första är att fota. Min låsskärm och bakgrundsskärm är så gott som alltid egna fotografier.

I detta fall så visar min låsskärm ett eget foto av ett annat intresse: Klockor. Min Omega Seamaster Professional eller som den kallas bland klocknördar: SMP. Det ger också mitt användarnamn: Blacksmp som just denna modell kallas.

Föresten, Rolexjocke som förekommer då och då i detta forum är en av de personer som fick igång mig med mitt fotograferande via ett annat forum. Han är suverän på att fota. Punkt!

Bakgrundsskärmen visar på ett annat intresse: Min MX-5, cabben som förlänger sommaren och ger mig en gedigen solbränna bara genom att köra bil.

Vilken Iphone använder du?
– Jag brukar välja den minsta modellen eftersom jag byter varje år, men senaste modellen är 32 gigabyte eftersom jag tar så mycket foton. De gamla modellerna brukar jag skicka till barnen.

Hur ser en typisk dag med din Iphone ut?
– Vaknar, tar med mig Ipaden till toaletten och läser nyheterna. Hämtar sedan min telefon från mitt "hemmakontor" där den står på laddning, stoppar in den i fickan på morgonrocken och sedan så lämnar den inte mig förrän den behöver laddas eller dagen tar slut.

Vilka appar/program använder du mest och varför?
Hourstracker för att hålla ordning på jobbad tid och vad jag har jobbat med. Enkelt och bland de bästa på sitt område.

Fantastical och Apples egna Kalender för att hålla koll på dagen.

Kamera... mycket! Köpte nyss Olloclip 4-1 ute i Täby när vi körde ner för att hälsa på sonen under påsk. Nu ska det fotas ännu mer! Använder dessutom ett antal fotoappar då och då -PhotoToaster och PDQ. En bra app är dessutom Bugshot om du vill ta skärmbilder med förklarande pilar och annat.

Facebook Paper istället för den vanliga Facebook-appen. Gillar denna bättre av någon anledning. (Red. anm. Paper finns i den amerikanska App Store, här finns guide för att kunna ladda ned appen)

Twitterific och Unread (RSS) flera gånger per dag för att ha koll på nyheter. Även Omni, men mer sporadiskt.

Spel: Wordfeud mot min eländige son som alltid vinner. Wordyatzy mot min fru och Quizkampen. Threes mot mig själv.

Day One för att hålla koll på vad som hänt (främst hur det går med min lilla pokerkarriär).

eParkera för att betala p-avgifterna hemma i Luleå. Enkelt och smidigt.

Bilregistret för att kolla upp alla intressanta bilar som jag ser på stan och vill veta vad det är för modell.

Podcaster för att lyssna på Gruber och Dalrymple.

Speed för att kolla hur fort jag kör med båten. [Red anm. Appen finns inte kvar i App store, utan är ersatt med en nyare app som enligt uppgift lika bra.]

Copilot för att rädda äktenskapet när vi kör bil i Stockholm (detta är inget skämt – denna GPS app räddade definitivt vårt äktenskap när yngsta sonen flyttade ner till Stockholm...)

Safari, Mailbox (istället för Mail eftersom det är mycket enklare att arkivera mail via Mailbox), Meddelanden används också flitigt.

1Password för att hålla koll på lösenorden.

Jag inser helt plötsligt att jag använder fler appar än vad jag tänkt på.

Är det något du saknar/skulle vilja ha?
Givetvis så finns det saker som jag saknar, men det är svårt att peka på vad det är. Tidigare så var det lättare... Tangentbord med ÅÄÖ, men det fixade Apple (jag minns fortfarande de intensiva diskussionerna på forumet när vissa hävdade att ÅÄÖ behövdes inte). Kopiera och klistra in – men det fixade Apple också.

Det som verkligen saknas nu är Siri på svenska!

Vilken app/funktion kan du inte leva utan?
– Helheten! Det är helheten som jag inte klarar mig utan. Det finns detaljer som jag saknar och som kan göras bättre men på totalen så sitter det bara ihop så väldigt, väldigt bra.

Kommentarer
12 svar

Med filmtjänsten Blockbuster kan användare hyra eller köpa "de allra senaste filmerna" utan abonnemang eller bindningstid.

Nästa Iphone får snabbare laddning tack vare en kraftig 10W-laddare med USB Type-C-anslutning.

Apple har även i år gjort videoupptagningar från WWDC-seminarierna tillgängliga, inklusive sökbara transkriptioner.

Den olycksdrabbade telefonen Note 7 är uppenbarligen saknad av många användare, och Samsung uppges nu planera en begränsad återkomst i hemlandet Sydkorea.

Apple fortsätter att satsa på rörlig bild för att locka fler till musiktjänsten Apple Music, och nu det senaste som fått premiär är en hiphop-dokumentär.

App Store blir en allt viktigare inkomstkälla för Apple, och bara under första halvan av detta år har butiken dragit in mer pengar än hela företaget gjorde för tio år sedan.