Korta nyheter vecka 16

Det händer mycket saker som 99mac inte hinner skriva om. Prylar släpps, appar uppdateras och nyheter flödar. Här kommer en bunt länkar, tips och annat anmärkningsvärt från veckan som varit.

Alpine Electronics arbetar på fristående stereo med Carplay

Apple lanserade nyligen #Carplay, ett gränssnitt för att koppla ihop IOS-enheter med instrumentpanelen i bilar. Flera bilmärken kommer lansera nya modeller med Carplay inbyggt, bland andra Volvo, Ferrari och BMW.

Alpine Electronics uppges arbeta på en fristående stereo med Carplay för montering i befintliga bilar, rapporterar Nikkei. Deras enhet ansluts via kabel till en Iphone 5 eller senare och kan visa kartor, ringa samtal och kontrollera musik via den inbyggda skärmen. Den lanseras i USA och Europa till hösten med en prislapp på mellan 500 och 700 dollar, motsvarande 3 300 och 4 600 kronor.

Pioneer berättar i ett pressmeddelande att de till sommaren kommer att uppdatera sina fem NEX-system som kan byggas in i bilar med stöd för Carplay via firmware-uppdateringar.

Itunes Radio dyker upp i Ecuador

Utan något officiellt tillkännagivande från Apple har Itunes Radio dykt upp för Itunes-användare i Ecuador, rapporterar Apple Insider. Tjänsten är fullt anpassad med lokalt språk, men fungerar för tillfället bara för Itunes på Mac, inte Apple TV eller IOS.

Itunes Radio dök på ett liknande sätt upp en tid innan officiell lansering i både Australien, Kanada och Storbritannien. Tjänsten tros därför vara på väg till den latinamerikanska marknaden.

Nytt från App Store

Glenfiddich jagar whiskykunniga med frågesportsapp

Appen Whiskey Quiz innehåller över 600 frågor om whisky och vill "en gång för alla visa vem som är mest whiskykunnig." Frågorna handlar om allt från tillverkningsprocessen, regioner och smaker till historia och betydande släkter. Spelare kan testa sina kunskaper på egen hand eller utmana andra och tävla om en plats på topplistan. Det går också att skicka in egna frågor och svar för att utöka antalet frågor.

– Sedan jag började arbeta i whiskybranschen för över 30 år sedan har whiskyintresset hos gemene man växt. Vi frågade oss varför det inte finns en app där man kan utmana andra i whiskykunskap och gjorde slag i saken. Nu kan alla jag möter på destilleriet och på mina resor utmana mig i whiskykunskap, säger Ian Miller, global märkesambassadör för Glenfiddich.

Namn
Whisky Quiz
Plattform
IOS
Utvecklare
William Grant & Sons Ltd
Version
1.2
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 6.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska

SVT släpper loss Barnkanalen på App Store

Sveriges Television har släppt en app för Barnkanalen, där SVT:s utbud för barn finns samlat. Appen är utformad för att vara enkel att använda även för yngre användare, och innehåller bara barnprogram. Appen finns nu tillgänlig för Iphone och Ipad, och även i versioner för Android och Windows Phone.

Namn
SVT Barnkanalen
Plattform
IOS
Utvecklare
Sveriges Television AB
Version
1.0.0
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 5.1.1 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Svenska, engelska

Amazon Cloud Drive Photos

Strax efter att Dropbox lanserat sin bildtjänst Carousel släpper Amazon en uppdatering till sin app Cloud Drive Photos. Appen fungerar på ett liknande sätt och erbjuder 5GB gratis lagringsutrymme i Amazons moln.

Namn
Amazon Cloud Drive Photos
Plattform
IOS
Utvecklare
AMZN Mobile LLC
Version
3.0
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska med flera, ej svenska

99mac:s läsarundersökningar

Läser du tecknade serier?

I samband med att Amazon gick ut med nyheten att de köper Comixology frågade redaktionen om ni läser serier.

Rapporterar du problem med kartor?

Apple testar en notisfunktion i Kartor så att användare som rapporterar fel med de inbyggda kartorna i IOS kan få en notis när problemet har rättats till. Redaktionen undrade om ni har rapporterat in några problem.

Skriven av Ida Lindkvist

En Iphone 7-användare i Australien har fått sin bil förstörd efter att telefonen legat under en hög kläder som fattat eld.

Dockningsstationen från Club 3D levererar en totalt ospännande, men funktionell, lösning för dig som vill ansluta din Macbook. 99mac testar, och passar även på att känna på en USB-kabel.

Efter katastrofen med brinnande batterier i Note 7 tittar nu Samsung på andra möjliga batterileverantörer till Galaxy S8, och LG är en av dem.

Apple och IBM lanserar appen IBM Watson Element for Educators för att underlätta lärares arbete.

Efter att kortvarigt ha dykt upp på en lista över utställare har möjligheten uppstått att Apple kan delta under mässan Mobile World Congress i Barcelona.

Den länge omtalade spelkonsolen Nintendo NX kommer att heta Nintendo Switch, och släpps i mars nästa år.