Utvecklarna bakom Office för Ipad svarar på frågor

Teamet på Microsoft som arbetat med Ipad-versionen av Office-apparna gästade nyligen sajten Reddit för att svara på frågor om stort och smått.

Sajten Reddit anordnar ibland så kallade AMA (Ask Me Anything) med kända och aktuella personer. Nyligen ställde utvecklingsteamet bakom Office-versionen för Ipad upp och svarade på frågor från sajtens besökare.

Frågorna pendlade mellan högt och lågt, och många handlade föga förvånande om utvecklingsprocessen bakom Ipad-versionen av Office. Bland annat avslöjades att Office-apparna inte fick någon särbehandling från Apples sida, men att de godkändes i App Store vid första försöket.

Lång utvecklingsprocess

Många ifrågasatte Microsofts rapport om att Office-apparna laddats ned 12 miljoner gånger sedan lansering, och undrade hur många av dessa som faktiskt också aktiverat en prenumeration av Office 365, något som krävs för att kunna skapa och redigera dokument. Teamet gav inga exakta siffror, men sa många nya användare aktiverat Office 365 och börjat använda Onedrive för lagring sedan Office-apparna släpptes.

En annan populär fråga var varför det tagit så lång för Office att komma till Ipad, och om inte den långa processen gjort att Office kan få svårare att få ett ordentligt genomslag på plattformen. Han-yi Shaw från teamet svarade bland annat genom att citera Steve Jobs:

– Vi designade Office för Ipad helt från grunden, och vi ville ta tid på oss att leverera den bästa möjliga upplevelsen och optimera Office för Ipad. En klok man sa en gång "Detaljer är viktiga, det är värt att vänta för att få dem rätt". Det är så vi tänker kring det hela.

Nytt Office för OS X är på gång

Teamet som gjort Office för Ipad är också ansvariga för Mac-versionen av Office-paketet. De fick frågan om när nästa version för OS X kommer, på vilket de svarade att datumet inte är klart, men att den definitivt är under utveckling. Enligt teamet har utvecklingen av Ipad-apparna inte orsakat någon försening för Mac-versionen, eftersom de båda produkterna delar en stor del av den bakomliggande koden.

Mycket av arbetet med nästa Office för Mac går ut på att rensa bort och ersätta all gammal kod som är skriven i Carbon – ett API som underlättade portning av program från den klassiska Mac OS-miljön till OS X. Nästa version kommer att vara helt skriven i Cocoa, Apples API för rena OS X-appar.

Eftersom Ipad-versionerna av Office skrevs i Cocoa Touch, Apples API för IOS, kommer arbetet med dessa också att gynna utvecklingen av de nya Mac-versionerna.

En person frågade när MS Paint skulle komma till Ipad. Svaret blev, förhoppningsvis skämtsamt, att teamet gärna skulle se en version av MS Paint, som då helst ska vara anslutet till molnet.

Slutligen fick också teamet frågan om de hade några coola Mac-prylar undangömda på sin avdelning. Bland annat visades då bilder på en hylla byggd av gamla Office-paket, och ett akvarium byggt av en G4 Cube.

Fler frågor som ställdes till utvecklingsteamet:

Kommer Office för Ipad att påverka försäljningen av Microsoft Surface?
– Microsoft Surface har unika egenskaper, som att den går att använda som en surfplatta eller som en riktig pc med mus och vanliga program.

När kommer Office för surfplattor med Android?
– Vi vill erbjuda Office-upplevelsen för alla våra kunder som vill vara produktiva på sina plattor. I framtiden kommer vi att göra Office-apparna tillgängliga på Office Store och andra plattformar, till exempel Android. Vi har inga datum än.

När får Ipad-apparna stöd för utskrift?
– Utskrift är en efterfrågad funktion som vi planerar att införa i framtiden.

Varför ska jag använda era produkter istället för Pages för IOS?
– Pages är ganska coolt, men Word för Ipad är det riktiga Word, vilket betyder att du aldrig behöver oroa dig över om ditt dokument ser konstigt ut när du importerar eller exporterar det.

Använder NASA Office på den internationella rymdstationen?
– NASA använder definitivt Office, men jag är inte säker på om det används på rymdstationen även om jag hoppas det. Faktum är att NASA skickade in en kritisk buggrapport för Excel en gång, där de skrev att en planerad uppskjutning skulle bli försenad flera månader om problemet inte löstes snabbt. Vi fixade den buggen.

Skriven av Jakob Nilsson

Med filmtjänsten Blockbuster kan användare hyra eller köpa "de allra senaste filmerna" utan abonnemang eller bindningstid.

Nästa Iphone får snabbare laddning tack vare en kraftig 10W-laddare med USB Type-C-anslutning.

Apple har även i år gjort videoupptagningar från WWDC-seminarierna tillgängliga, inklusive sökbara transkriptioner.

Den olycksdrabbade telefonen Note 7 är uppenbarligen saknad av många användare, och Samsung uppges nu planera en begränsad återkomst i hemlandet Sydkorea.

Apple fortsätter att satsa på rörlig bild för att locka fler till musiktjänsten Apple Music, och nu det senaste som fått premiär är en hiphop-dokumentär.

App Store blir en allt viktigare inkomstkälla för Apple, och bara under första halvan av detta år har butiken dragit in mer pengar än hela företaget gjorde för tio år sedan.