Facebook en batteritjuv i Iphone

Batteriet i Iphone tycks ofta gå från fullt till tomt på nolltid. En av bovarna kan vara Facebook och sajten Overthought.org har tipsen som kan lösa problemet.

Efter nästan varje IOS-uppdatering kommer nya rapporter om att batteriet plötsligt dräneras mycket snabbare än innan. Men det är inte säkert att det är varken IOS eller själva batteriet i Iphone som ser till så att en del användare behöver ha med sig nödladdare var än de går.

I ett blogginlägg hos Overthought går en före detta anställd i en Apple Genius Bar igenom sina bästa tips och skriver att #Facebook är en av de största batteritjuvarna som finns – särskilt om appen har platstjänster och bakgrundsuppdatering aktiverade.

Med hjälp av Apples utvecklarverktyg Xcode, närmare bestämt appen Instruments som fungerar som en aktivitetskontroll för Iphone, noterade personen vilka processer som körs och hur mycket minne och processorkraft varje app använder i realtid.

"Under testandet hoppade Facebook upp i processlistan fast jag inte ens använde appen. Så jag försökte med att stänga av platstjänster och bakgrundsuppdatering för Facebook och du kommer aldrig kunna gissa vad som hände: batteriprocenten för min enhet ökade. Det gick från 12 procent till 17 procent. Galet. Jag har aldrig sett det tidigare."

Testa ditt batteri

Med hjälp av lite enkel matematik finns det redan ett inbyggt #batteritest i IOS, skriver Overthought. Under Inställningar > Allmänt > Användning syns tid sedan uppladdning fördelat på Användning och Vänteläge.

Skriv upp vad som står där nu och lås sedan den Iphone som ska testas och vänta i fem minuter. Starta enheten och notera hur tiderna ändrats. Om allt är som det ska bör Vänteläge ha ökat med fem minuter och Användning med mindre än en minut. Om så inte är fallet är det något som ligger och förhindrar enheten från att gå i viloläge.

Åtgärder att testa

Facebook är en av de allra största batteritjuvarna om appen har platstjänster och bakgrundsuppdateringar aktiverade. Så det allra första att testa (om du nu använder Facebook) är att avaktivera de två tjänsterna.

Stäng av platstjänster för Facebook: Inställningar > Integritetsskydd > Platstjänster.

Stäng av bakgrundsuppdatering för Facebook: Inställningar > Allmänt > Bakgrundsuppdatering.

Passa på att göra detsamma för alla appar du ser i listorna på respektive ställe som du inte behöver eller använder regelbundet.

Overthought skriver också att det är en dålig idé att stänga av alla appar som ligger öppna genom att dubbelklicka på hemknappen och svepa dem uppåt en och en. Att göra det här regelbundet kan faktiskt försämra batteritiden istället för att – som många tror – förbättra den.

Genom att stänga av appar tas de bort ur telefonens primärminne. När samma app sedan öppnas igen, måste den laddas in i minnet en gång till. För appar som används flera gånger per dag är det här sämre för batteriet än att bara låta apparna vara.

IOS stänger automatiskt ned appar om operativsystemet behöver mera primärminne så det här är inget användaren själv behöver syssla med också.

Andra tips

  1. Stäng av push för e-post temporärt och aktivera det igen. Ofta med push aktiverat för Exchange fastnar telefonen i en loop där den kontrollerar e-posten konstant. Genom att stänga av och sätta på funktionen och använd batteritestet ovan för att kontrollera om batteriet håller sig bättre.

  2. Stäng av notiserna från appar som du inte behöver få notiser från. Det här är ett "många bäckar små"-tips för användare som får väldigt många notiser.

  3. Stäng av att batteriet visar hur mycket laddning som finns kvar i procent via Inställningar > Allmänt > Användning > Batteriprocent. Det här tipset är till alla användare som inte kan sluta att stirra på hur mycket som försvunnit sedan förra gången de kollade på telefonen och kanske rent av väcker enheten bara för att kolla batteriprocenten.

  4. Aktivera flygplansläget när du ändå har dålig mottagning.

  5. Gå till en Apple-butik och kontrollera batteriet. För Iphone 5 och uppåt finns ett batteritest de kan köra via deras Genius Bar. Kanske är det inte Facebook utan att dåligt batteri trots allt.

Kommentarer
3 svar

Samsungs ARM-baserade systemkrets Exynos används nästan uteslutande i företagets egna mobiler, vilket nu visar sig bero på ett gammalt avtal.

Företaget TSMC börjar kontraktstillverka Apples nästa mobilprocessor A11 i april, enligt en rapport från Asien.

Google har skaffat en ny sektion med veckans gratisapp i sin appbutik. Först ut är mobilspelet Card Wars.

Artisten Drake slår strömmande rekord, på både Spotify och Apple Music med sitt senaste album. Även på radiostationen Beats 1 är Drake populär.

Pojken från Kenley hade sinnesnärvaro nog för att rädda sin mammas liv med hjälp av hennes Iphone.

Betaversionen av TV OS 10.2 har fått information om några kommande nya funktioner till Apple TV.