Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Adobe släpper Lightroom Mobile för Ipad

Med Adobe Lightroom Mobile kan användare synkronisera och redigera bilder mellan dator och Ipad. Appen är gratis, men kräver ett abonnemang på Creative Cloud och datorversionen Lightroom 5.

För nästan ett år sedan berättade Adobe att de arbetade på en Ipad-version av programmet Lightroom, motsvarigheten till Apples Aperture. Nu är Adobe färdiga med appen som kommit en lång väg sedan förhandsvisningen i maj förra året.

#Lightroom Mobile fungerar som en förlängning av Lightroom 5 för datorer. Användaren kan synkronisera bilder och många av redigeringsmöjligheterna fungerar även i Ipad-versionen. En Iphone-version kommer senare under året och en för Android är under utveckling.

Lightroom 5 för OS x eller Windows skapar smarta förhandsvisningar av bilder som markeras för synkronisering och laddar upp dem till Creative Cloud. Lightroom Mobile laddar i sin tur ned lågupplösta förhandsvisningar som visas i rutnätsvyn och när en bild öppnas laddas den smarta förhandsvisningsfilen med högre upplösning ned. Ändringar som görs i surfplattan syns i datorn nästan direkt.

Lightroom Mobile kan också synkronisera bilder tagna med Ipad till Lightroom 5 i datorn och användaren slipper på så vis anluta enheten via USB eller synkronisera på annat vis.

Att hålla alla bilder synkroniserade kräver internetuppkoppling, men det går att spara ned bildsamlingar till sin Ipad för att kunna redigera även utan internet. De ändringarna synkroniseras till molnet och datorn först när det finns uppkoppling igen.

Redigeringsmöjligheter

Lightroom Mobile innehåller flera verktyg för att redigera. Alla basjusteringar från framkallningsvyn i datorn finns med. Det går exempelvis att justera vitbalans, exponering, kontrast och det finns förinställningar för att göra bilder svartvita eller för olika färgfilter. Det går att beskära bilder och räta upp eller rotera.

Istället för att ha flera verktygspaletter och menyer som i datorversionen använder Lightroom Mobile gester och det går att svepa sig genom olika verktyg i en rad i botten av appen. Exempelvis kan användaren peka på skärmen med tre fingrar för att växla mellan originalinställningarna för bilden och den nya versionen med justeringar.

Det går att dela bilder via IOS inbyggda delningsfunktion till mejl, meddelanden eller exempelvis Facebook. Det går också att visa upp sina bilder i form av bildspel.

Medan själva appen är gratis att ladda ned från App Store till en andra generationens Ipad eller senare med IOS 7 kräver Adobe att användaren har en licens för Adobe Lightroom 5 och ett abonnemang på #Creative Cloud där det finns några alternativ att välja bland.

Namn
Adobe Lightroom
Plattform
IOS
Utvecklare
Adobe Systems, Inc.
Version
1.0.0
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Ipad.
Kräver licens på Lightroom 5 och något av följande Creative Cloud-abonnemang: Creative Cloud Complete, Creative Cloud för fotografer, Creative Cloud för lärare och studenter, Creative Cloud för teams.
Språk
Engelska med flera, ej svenska

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.