Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

snabbtest

Monument Valley ger perspektiv på problemlösning

Monument Valley är ett nytt spel för IOS, som bjuder på vackra vyer och småtrevliga perspektivpussel. Särskilt länge varar det dock inte.

I #Monument Valley får spelaren stifta bekantskap med prinsessan Ida, som ger sig ut på en resa i jakten på förlåtelse. Själva berättelsen meddelas sparsmakat, genom de olika kapitlens titlar och enstaka dialoger. Mestadels förmedlas historien genom undertext, där bisarra arkitekturer och intrumental bakgrundsmusik målar upp bilden av ett övergivet kungarike.

Det är knappast fråga om ett intensivt actionäventyr, utan det som gäller är problemlösning i ett långsamt tempo. Fiender dyker tids nog upp i form av det besvärliga Kråkfolket, men de nöjer sig med att blockera vägen och kraxa. Någon risk för död råder aldrig.

Varje bana består av ett torn eller system av trappor och plattformar, som Ida måste forcera. Detta åstadkoms genom att spelaren kan manipulera omgivningen med sitt finger. Det handlar oftast om att snurra på hjul och dra plattformar åt olika håll för att skapa en väg framåt och uppåt. Intressant nog spelas hela spelet i porträttläge, vilket ger en ännu starkare vertikal känsla.

Inspirerande grafik

Grafiskt är Monument Valley mer än snyggt, det är rent av vackert. Miljöerna ser förledande enkla ut, men döljer en kärleksfull detaljrikedom. Byggnaderna är det som imponerar mest, och hur det isometriska perspektivet passar perfekt när broar vrids och fasader vrids. Det hela påminner inte så lite om en tavla av M C Escher.

Monument Valley leder också tankarna till Tengami, ett annat IOS-spel som kom nyligen, samt indie-klassikern Fez. Precis som i Tengami handlar det om att förändra omgivningen med fingret för att komma vidare. Fez innehåller samma förändring av det spelaren ser, där en väg som ser oframkomlig ut kan bli nåbar genom att ändra på perspektivet. Nämnas i sammanhanget måste också spelet Echochrome till Playstation.

Kort men förnöjsamt

Monument Valley består av tio världar, var och en fördelade på ett fåtal banor. Pusslen är sällan så utmanande att det behövs mer än några minuters huvudbry för att komma vidare, så spelet varar inte särskilt länge. Men även om det aldrig blir särskilt svårt så är underhållningen alltid där, och det är kul att se Ida promenera genom de fantasifulla strukturerna. Sammanfattningsvis rekommenderas Monument Valley till alla som är intresserade av stillsamma pusselspel eller vackra miljöer. Det är inget som räcker hela helgen, men väl några timmar på söndag förmiddag.

Namn
Monument Valley
Plattform
IOS
Utvecklare
ustwo
Version
1.0.3
Pris
28,00 kronor
Krav
Kräver IOS 6.0 eller senare. Kompatibel med Iphone 4, Iphone 4S, Iphone 5, Iphone 5c, Iphone 5s, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska, svenska med flera
Kommentarer
6 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.