MACWORLD/IWORLD 2014

Dubbla segrare i "6 About to Break"

Efter en jämn kamp intogs scenen på Macworld/Iworld av två vinnare i den första upplagan av "6 About to Break", en tävling för att hitta ny spännande Apple-relaterad teknik.

Ett nytt inslag i årets upplaga av Macworld/Iworld är tävlingen "6 About to Break", där företag tävlar med ny Apple-relaterad teknik. Utifrån över hundra anmälda företag valdes sex finalister ut.

Under torsdagen fick finalisterna presentera sig på scen, och därefter svara på frågor från juryn och publiken. Vinnaren korades sedan genom att närvarande personer fick sms:a in och rösta. Det blev jämnt lopp mellan två bidrag med 27 procent vardera.

Glyph – en portabel biograf

Företaget Avegant presenterade sin kommande produkt Glyph, som är ett slags portabelt mediacenter med hörlurar och virtuella glasögon. Produkten ser ut som ett par vanliga hörlurar, men det breda huvudbandet går att fälla ner framför ögonen och innehåller den "virtuella Retinaskärmen".

Det som skiljer Glyph från andra liknande VR-lösningar är att det i strikt mening inte är någon bildskärm framför ögonen. Istället sitter där miljoner små speglar, som reflekterar ljuset som projiceras mot dem från LED-lampor med låg energi. Detta gör produkten snällare mot ögonen och ska ge ett mer naturligt ljus vid film eller spel.

Glyph är alltså en liten portabel biograf med surroundljud och stöd för 3D. En annan funktion är virtuella "linser" där skärmen kan kalibreras för att passa även personer med brytningsfel.

Glyph började som ett projekt på Kickstarter, där produkten snabbt samlade in det målsatta beloppet.

Petcube – håll kontakten med ditt husdjur

99mac har tidigare skrivit om Petcube, som alltså blev den andra segraren i tävlingen. Det handlar om både en fysisk produkt och en kompletterande IOS-app. Appen finns ute nu, medan den lilla kuben börjar skeppas i slutet av maj.

Idén till Petcube föddes som en lösning på det faktum att många husdjur måste lämnas hemma om dagarna. Enligt Petcubes grundare som presenterade produkten visade en undersökning av hela 20 procent av personer med hundar och katter lämnar tv:n på hemma för att hålla husdjuret sällskap.

Själva mobilappen kan beskrivas som ett slags Instagram för husdjur, där bilder och videor på husdjur kan delas. Den lilla lådan Petcube innehåller en vidvinkelkamera och en högtalare som gör att ägaren kan hålla kontakten med sitt husdjur via IOS-appen. Det går också att aktivera och flytta runt en laserpekare som husdjuret kan jaga.

En delningsfunktion i appen gör att även andra kan få tillgång till ens petcube, så att vänner kan leka med djuren. Under produktens utveckling har även Petcubes skickats ut till hem för övergivna katter och hundar, som användare kan ansluta till.

Bland de övriga finalisterna märks Apppresser, ett verktyg för att göra om webbsidor skapade i Wordpress till en mobilapp och Rekognition, som utvecklat en app för avancerad bildigenkänning och sökning. Dessutom tävlade Motionportrait, som kan förvandla ett tvådimensionellt fotografi till en animerad avatar och lägga till effekter, och Everypost, en app för att skapa och publicera innehåll på flera olika sociala nätverk samtidigt.

Juryn bestod av:

  • Dylan Tweney, chefredaktör Venturebeat

  • Paul Kent, chef på IDG över Macworld/Iworld Expo

  • Heather Meeker, partner, Meekerquinn

  • Andy Grignon, grundare Quake Labs. Arbetade också under Steve Jobs på Apple och var den första personen som tog emot ett samtal på en Iphone.

  • Leander Kahney, redaktör, Cult of Mac

Skriven av Jakob Nilsson

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.

Den här veckan är det premiär för en opera om Steve Jobs i Santa Fe, USA. Det har tagit två år att förbereda uppsättningen som kommer att köras endast sex gånger.