Macworld/Iworld 2014

Bästa apparna från Macworld

99mac har vandrat runt på mässgolvet och letat upp sina favoritapplikationer bland alla utställare. Väldigt mycket handlade om fotografering eller musik, men det fanns de som stack ut från mängden.

Under tre dagar huserade Macworld/Iworld 2014 i Moscone Center i San Francisco, USA och en stor del av mässan upptogs av apputvecklare samlade i en avdelning kallad för "Appalooza". 99mac kikade runt bland utställarna och valde ut några favoriter.

Bland utställarna fanns flera appar för redigering och organisering av bilder eller video. Det fanns olika anteckningsappar, flera med musikfunktioner och några fokuserade på integritet och säkerhet. Det fanns också några som riktade sig till företag.

99mac:s favoriter för IOS

Hipplay

Utvecklarna bakom Hipplay visade sig vara ett trevligt gäng som tagit fram en app som samlar ihop användarens bilder och videoklipp från olika källor (exempelvis Google Drive, Dropbox och Facebook) och visar upp dem i samma snygga mosaik-layout. Just nu finns en förhandsvisning av appen ute i App Store, men den färdiga versionen kommer närmare sommaren i år.

Trunx

En annan app som också inriktar sig på bilder är Trunx. Det går att ta bilder och videoklipp direkt med appen, men också samla in redan befintligt material från datorn, mobilen och sociala medier. Allt lagras på ett och samma ställe i molnet hos Trunx i sin originalupplösning och användarna slipper på så vis ha kopior utspridda bland olika enheter.

Bilderna sorteras på år, månad och dag i en kalendervy där användaren kan bläddra igenom sina minnen, men det går också att tagga bilder och samla dem i olika album. Det går att bjuda in vänner som också kan lägga till bilder.

Fram till sista april kan användare ladda upp obegränsat med material som kommer att fortsätta att vara gratis, men efter det datumet kommer det att kosta att köpa till utrymme.

Namn
Trunx - Pro Camera Manager - Capture Pictures with Sounds - Photo Organizer & Sorter plus Secure Cloud Storage
Plattform
IOS
Utvecklare
Lifetime Memori Inc.
Version
2.0
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 6.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska med flera, ej svenska

Flashback

Den här appen spelar in fem sekunder video innan den tar ett foto och fångar därmed humör, stämningar och allt det där som händer precis före fotografiet tas. Lite insyn "bakom kulisserna" helt enkelt.

Videoklippen kan samlas i en "Flashback" som automatiskt gör övergångar mellan klippen och låter användaren välja ordning. Det här passar särskilt bra till en fest, ett dop eller ett bröllop där användare vill sammanfatta vad som hände och visa för andra. Flashback är gratis och finns i App Store.

Writepro

Writepro verkade under demonstration som 99mac fick vara en väldigt kompetent anteckningsapp med stöd för svenska och flera andra språk. Den kan formatera både skrivstil och textade ord inmatade med fingret eller en penna och användaren kan blanda text och skisser eller bilder och spara dokumenten i flera olika format som självklart kan delas till molntjänster eller sociala medier.

Namn
WritePro
Plattform
IOS
Utvecklare
Stan Miasnikov
Version
1.0.1
Pris
75,00 kronor
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska

Tappd – hitta appar i djungeln

Tappd vill visa användarna vilka appar som är "heta och trendiga just nu bland dina vänner". Det går att söka appar via plats, hashtaggar eller appnamn. Användare kan lägga till vänner och personer med liknande intressen i sitt flöde och följa vilka appar de tipsar om och det går självklart att själv tipsa om appar.

Air Display

För användare som reser ofta med sin bärbara dator kan arbetsytan på skärmen ibland kännas för liten. Program som Photoshop har paneler och menyer som snabbt tar upp väldigt mycket yta på en mindre bärbar dator. Air Display 2 gör det möjligt att nyttja skärmarna som finns inbyggda i exempelvis IOS- eller Android-enheter för att på så vis göra plats för det som är viktigt.

Namn
Air Display 2
Plattform
IOS
Utvecklare
Avatron Software, Inc.
Version
2.0.3
Pris
75,00 kronor
Krav
Kräver IOS 6.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Svenska, engelska med flera

99mac:s favoriter för OS X

Det fanns inte alls lika många applikationer för Macar. Redaktionens favoritlösenordshanterare 1password fanns på plats, men annars var det ett fåtal program inriktade kanske mer till företag som exempelvis Direct Mail som hanterar maillistor.

Busycontacts

Busycal är en populär kalenderapplikation som till sommaren får ett syskon i Busycontacts. Det är som namnet antyder en ersättare till Apples inbyggda applikation för kontakter. Programmet kommer att ha olika vyer, taggar och smarta filter för att hitta och gruppera kontakter. Programmet synkroniserar med Icloud, Exchange, Google och med sociala nätverk som Facebook.

Hider 2

Programmet Hider 2 lanseras i april och lägger till nya smarta funktioner till sin föregångare som finns i Mac App Store nu. Användaren börjar med att skapa ett lösenord för applikationen och kan sedan lägga till filer genom att enkelt dra och släppa dem till programmet. Hider 2 gömmer filerna med AES-256-kryptering och tar bort dem från sin ursprungliga plats på hårddisken.

Om filerna inte längre ska hållas dolda låser användaren först upp Hider 2 med sitt lösenord och kan sedan återställa filer till sin ursprungliga plats med en knapptryckning.

Skriven av Ida Blix

Den uppdaterade versionen av den tio år gamla guldklimpen Bioshock ska även släppas till Mac-plattformen, och nu har vi även ett konkret datum.

Den skotske författarens verk i bok- och filmformat lär vara bekant för fulkulturella konsumenter, men författaren själv är sannolikt inte lika välkänd.

Nu finns Oneplus 5 att köpa hos svenska återförsäljaren Webhallen. Tidigare har den bara funnits via tillverkarens egna webbsida.

Apple fortsätter att satsa på eget videoinnehåll till Apple Music. Nu har de anställt Matt Cherniss, som tidigare varit chef för WGN America och Tribune Studios.

Analytikern Ming-Chi Kuo menar att nästa Apple Watch kommer att erbjudas både med och utan egen LTE-koppling med liknande design som idag.

Apple kan vara på gång att lägga till stöd för svensk kollektivtrafik i sina kartor. Det har börjat dyka upp röda markeringar för stationer och hållplatser.

Tack till Athen för detta #nyhetstips!