MACWORLD/IWORLD 2014

Bästa prylarna från Macworld

99mac har vandrat runt på mässgolvet och letat upp sina favoritprylar bland alla utställare. Här finns smarta sensorer, olika sorters kameror och en Ipad-robot.

Lumo Lift/Lumo Back

Lumo Lift är en ny produkt som ska hjälpa dig att hålla en bra hållning. Den består av en sensor i två delar som fästs i kläderna. Den större baksidan, som rymmer själva sensorn, sitter på insidan av plagget och syns inte. Den mindre är utformat som ett smycke, och de båda delarna hålls ihop med en magnet. Sensorn känner av när du sjunker ihop och kan kartlägga hur lång tid du hade bra hållning under dagen. Det finns också ett särskilt läge väl lämpat för till exempel föreläsningar när det är extra viktigt att ge ett bra intryck. Då kan Lumo Lift vibrera så snart den känner av att du sjunker ihop.

Lumo har även sedan tidigare Lumo Back, som är ett bälte med sensor vilket fästs runt midjan. Lumo Back kan mäta hur mycket du gått eller stått under dagen, hur länge du sovit och andra värden.

Ring

Ring från företaget Logbar började liksom många andra projekt via Kickstarter. Det samlades ihop nästan fyra gånger mer än det önskade beloppet, och produkten kommer att börja levereras i sommar.

Ring kommunicerar via Bluetooth, och kan lära sig ett stort antal gester. Genom att röra med sitt finger kan man sedan styra många olika saker, som exempelvis TV:n, och skriva SMS och annan text genom att gestikulera bokstäver och siffror i luften. Ring kan också ta emot notiser och meddelanden genom att vibrera och blinka.

Closeli Simplicam

Simplicam är en webbkamera som du kan bevaka via en IOS-app. Det gör den utmärkt för att hålla koll på huset när man är bortrest, eller bara på barnen uppe i sovrummet. Programvaran till Simplicam innehåller också ansiktsigenkänning och och säkerhetsfunktioner som rörelsedetektor. Tyvärr finns kameran än så länge bara att köpa i USA, och det är inte bestämt ännu när den lanseras i Europa.

Goalzero Lighthouse 250

Goalzero utvecklar en serie produkter som drivs med solkraft. Lighthouse 250 är en udda blandning av lykta och USB-hubb. Den kan laddas upp via solen eller USB, och kan därefter ladda upp USB-enheter så som en Iphone.

Den inbyggda lyktan har tre grader av ljusstyrka, och produkten har även ett handtag för att veva igång ljuset manuellt om det behövs.

Slatepro

99mac har tidigare skrivit om skrivbordet Slatepro som är finansierat via Kickstarter. Redaktionen har nu fått provkänna på möbeln, och kan konstatera att det är riktigt tjusigt med en äkta träig känsla. Slatepro har utsågade fack för att hålla både Iphone, Ipad och diverse kontorstillbehör. Lufthål för kylning av datorer och kaffemugg-hållare bidrar till både den praktiska funktionen och det häftiga utseendet.

Double Robotics

Den mest Science Fictionartade produkten på mässan står kanske Double Robotics för. Det är ett fjärrstyrt mobilt telekonferenssystem, en slags segway som man monterar en Ipad på och som sedan går att styra via en annan IOS-enhet. Så nu går det att jobba hemifrån och samtidigt ha en liten robotversion av sig själv som rullar omkring på kontoret.

Bolt

Bolt från Fluxmob marknadsför sig som världens minsta kombinerade batteri och väggladdare, och det kan mycket väl stämma. Produkten är byggd att kunna ersätta en vanlig väggladdare, och efter uppladdning kan det inbyggda batteriet ladda upp en Iphone två gånger. Bolt är dessutom snygg.
Bolt finns än så länge bara för amerikanska kontakter, men en europeisk version sägs vara på gång.

Flir

Flir är ett Iphonefodral med lite annorlunda funktion. Den förvandlar kameran på Iphone 5 eller 5S till en värmekamera, och med den tillhörande appen går det att filma eller ta bilder på värmekällor även i totalt mörker. Detta kan vara användbart till exempel vid reparationer, för att hitta läckor och olika utomhusaktiviteter.

Flir kan visualisera bilden på olika sätt, till exempel en klassisk färgskala där varmare partier är rödare, eller i olika gråtoner som påminner mer om mörkerseende.

Skriven av Ida Blix Jakob Nilsson

Den 16:e augusti kommer Nokia och HMD presentera sin nästa flaggskeppsmobil i London.

Roomba-dammsugare har inte bara samlat upp damm åt användarna, de har också kartlagt bostäderna. Nu vill Irobot sälja kartadatan för att förbättra smarta hemmet-tjänster och produkter.

Den fjärde betaversionen av IOS 11 för utvecklare har precis släppts. Betan innehåller uppdateringar av notiscenter, ikoner, Airdrop med mera.

Microsoft förtydligar nu att Paint inte kommer att försvinna, men att det kommer flytta till Windows Store där det kan laddas ned gratis.

Apple uppges köpa utrustning och investera i forskning och utveckling av OLED-teknik.

IOS 11 kommer med en glädjande nyhet för Wifi-surfare. Apples kommande mobila operativsystem kommer att föredra 5 GHz-nätverk över 2,4 GHz.