Macworld/Iworld 2014

Panel: Vad gör Apple under 2014?

Macworld/Iworld inleds med en panel av Apple-kunniga personer som funderar kring vad Apple kommer att bjuda på under 2014 när det gäller Iwatch, Apple TV, Mac och IOS-enheter.

99mac:s redaktörer Ida Lindkvist och Jakob Nilsson har tagit sig till mässan Macworld/Iworld i San Francisco, Kalifornien och inleder dagarna i Moscone Center med panelen "The state of Apple 2014" som handlar om vad Apple kommer att leverera under året som kommer.

På scen sitter moderatorn Jason Snell, redaktionschef för bland annat amerikanska Macworld. Han har sällskap av Ben Bajarin, analytiker på Creative Stragegies som ofta skriver på Techpinions, Christina Bonnington, skribent på Wired, Rene Ritchie, chefredaktör på Imore och Dan Moren, redaktör på Macworld.

Det första ämnet som avhandlas är huruvida Apple är "doomed". Då och då kommer alarmerande rapporter om att Apple kommer att gå under om de inte gör si eller så från exempelvis analytiker på Wall Street. Problemet med den typen av uppmaningar är att de inte fokuserar på vad som är bra för Apple, utan vad som är bra för att köpa och sälja företagets aktier, konstaterar Rene Ritchie snabbt.

Kroppsburna enheter

Det har länge ryktas om att Apple arbetar på en #Iwatch och under de senaste åren har företaget anställt flera personer kunniga inom träning och hälsa. Apple brukar normalt inte skapa egna produktkategorier, utan brukar vänta några år tills de identifierat problem som kunder upplever, och sedan kan presentera en lösning med sina produkter. Dan Moren från amerikanska Macworld tror att Apple kommer att fokusera sina satsningar inom det här området på en väldefinierad kategori.

"Jag tror att Apple kommer att fokusera på fitnessvinkeln, det är en väldefinierad kategori och passar Apple som brukar ta fram produkter inom kategorier där de känner att de kan göra ett bättre jobb än konkurrenterna. Det här blir också en chans för Tim Cook att visa vad han brinner för. Han pratar väldigt mycket om fitness och har pratat väl om Nike Fuelband."

Panelen är eniga om att kroppsburna enheter inte är nästa stora grej. Jason Snell summerar det med att även om han gillar sin Pebble för att han får notiser på handleden så kommer kroppsburna enheter framöver att vara intressanta, men inte förändra världen som smarta mobiler gjorde för några år sedan. De kommer inte skapa någon egen massmarknad likt smarta mobiler eller surfplattor utan snarare vara något som hör till ett större ekosystem.

Ben Bajarin funderar på om inte Apple istället kommer låta andra producera kroppsburna produkter och göra det riktigt enkelt för dem att fungera väl ihop med IOS:

"Apple gör datorer i storlekarna small, medium och large. Allt annat lindas runt det ekosystemet. Kroppsburna enheter kan inte bli någon egen massmarknad. "One size fits all" kommer inte att fungera. Apple borde fokusera på kopplingen till IOS och se till att andra produkter och sensorer kan fungera riktigt smidigt ihop med deras mobila operativsystem och handhållna produkter."

Kroppsburna enheter är ännu i sin linda. Det kommer att ta tid innan produkter för våra handleder är fantastiska. Det tog tid för Apple att komma fram till Ipad Air och Iphone 5 som är fantastiska produkter, enligt Rene Ritchie.

TV

Det har pratats om att Apple borde tillverka en tv-apparat under flera år. Analytiker som fokuserar på data från Apples leverantörer har flera gånger trott att en tv varit på gång när det istället handlat om en 27" Imac eller en Thunderbolt-skärm. Panelen tror inte att Apple kommer att lansera en egen tv av flera anledningar.

Det är låga marginaler på att sälja tv-apparater, eller "dumt glas". För att sticka ut och särskilja sin produkt satsar tillverkarna på smarta funktioner likt de som finns i "smarta lådor" som #Apple TV eller Chromecast. Jason Snell menar att "det verkar vettigt för tv-tillverkare att ta fram smart funktionalitet, men inte om man redan gör en smart låda att börja tillverka tv-apparater."

Panelen skulle däremot vilja se förbättringar kring den befintliga Apple TV. Christina Bonnington påminner om att Apple har flera patent kring 3D och gester och tror att de teknikerna skulle passa väl in i vardagsrummet. Flera av paneldeltagarna tror på en App Store, även om den kanske bara får spel och att Iphone eller Ipad kommer att fungera som handkontroller.

Dan Moren säger att Apple TV är en bra produkt, men att det finns problem att lösa.

"Jag kan se på innehåll från flera källor, men det som saknas är ett gemensamt gränssnitt där jag kan säga att jag vill se ett avsnitt av tv-serien Arrow och få en lista på vilka tjänster där det är möjligt. Apple har lagt till flera kanaler i Apple TV, men det är för uppdelat."

Mac

Det fokuseras mycket på surfplattor och kroppsburna enheter, men Apple tillverkar också Mac. Analytikern Ben Bajarin tror att Apple har stora tillväxtmöjligheter då premiumsegmentet blivit viktigare för konsumeter som vill behålla sina produkter längre och därmed kan tänka sig att investera lite mer. Han tror att Apple kan nå upp till 20-30 procent av den globala marknaden.

Fokus har legat mindre på prestanda och mer på batteritid under de senaste åren och 2014 kan vara året då konsumenter slipper att göra några kompromisser mellan vikt, prestanda och batteritid. Alla i panelen tror att vi får se en Macbook Air med Retinaskärm.

OS X och IOS

Utseendemässigt har väldigt lite hänt med OS X genom åren till skillnad från med IOS som i jämförelse är ett ungt operativsystem. Nya uppdateringar till OS X fokuserar oftare på förbättringar som inte syns, men märks på prestanda och batteritid medan designen mestadels får finjusteringar.

Apples två operativsystem kommer fortsätta att vara två separata delar sa chefer från företaget när de för ovanlighetens skull ställde upp på intervjuer och det tycker också panelen är en god idé. Konsumenter använder telefoner för telefonsaker, Ipad för Ipad-saker och Mac för Mac-saker, enligt Jason Snell och vill inte ha en allt-i-ett-pryl.

För många täcker en surfplatta eller kanske till och med en smart telefon 80-90 procent av det som tidigare krävde en dator, men för några behövs fortfarande en dator med tangentbord och rejält med kraft. Jason Snell säger att han visserligen skulle kunna spela in och redigera en podcast med bara en Ipad, men att det skulle vara bökigt och ta längre tid än att göra det på en Mac.

Iphone och Ipad

Enligt rykten kommer i år Iphone 6 med en större skärm. Panelen tycker att det verkar rimligt. Det finns saker som helt enkelt fungerar bättre på en större skärm. En större Iphone kommer att sälja bra på marknader som Kina där konsumenter inte har råd med både telefon, surfplatta och dator och därför väljer en mobil enhet med lite större skärm för att täcka in allt.

Apple säljer redan sina andra enheter i flera skärmstorlekar så det vore inte orimligt om de gör samma med Iphone. En större skärm kan också vara vad som får konsumenterna att ta steget och uppgradera till en ny enhet.

När det gäller Ipad är panelen eniga om att Touch ID kommer. Christina Bonnington berättar hur hon av ren vana brukar lägga tummen mot hemknappen på sin och undra varför den inte låser upp.

Prestandamässigt saknar ingen något med dagens modeller. Visst kan de bli tunnare och snabbare, och Rene Ritchie vill se stöd för 4K-video och inbyggd digitizer. Ben Bajarin tror att det är inom mjukvara de största förändringarna finns. För många inhandlas en Ipad för underhållning, men fler och fler vill också kunna göra produktiva saker. Dan Moren vill se stöd för multikörning, men tror att det kanske inte kommer i år.

"Jag skulle vilja se stöd för flera användare på Ipad. Det skulle passa barnfamiljer som delar på en enhet."

IOS är utformat för Iphone och Jason Snell hoppas att få se en version bättre anpassad för Ipad.

Iphone SE kan uppdateras redan nästa månad med ny processor, men bibehållen design.

Det klassiska bildprogrammet Paint till Windows kan snart gå i graven.

Ända sedan Galaxy S4 har Samsung släppt en extra slittålig variant av den årliga Galaxy S-modellen. Nu visar läckta bilder hur årets modell förmodligen kommer att se ut.

I en ny kortfilm får vi se hur Dwayne "The Rock" Johnson får ihop livet med hjälp av Apples röstassistent Siri.

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.