Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Krönika: "Du som är expert"

99mac:s redaktör Ida Lindkvist får inte helt otippat ofta svara på olika Apple-relaterade frågor i sociala sammanhang. Oftast blir det trevliga konversationer, men det kan nog vara annorlunda för andra typer av "experter".

Nyligen var jag på en middagsbjudning med vänner jag inte sett på väldigt länge. Naturligtvis behövde vi fråga ut varandra om vad som hänt sedan sist. "Vad jobbar du med nu för tiden?" och lite andra sådana frågor. På väg hem efter en mycket trevlig kväll fnissade jag lite för mig själv när jag tänkte på hur många "Du som är expert"-konversationer jag måste haft genom åren.

Jag är förstås inte ensam om att få frågor om hjälp. Någon gång spred sig ryktet bland familj och vänner och kanske till och med deras bekanta att jag kan lösa tekniska problem med prylarna där hemma – inte så noga vad det handlar om egentligen, pc:n likaväl som den smarta tv:n eller en strulande mobiltelefon. Konversationerna börjar ofta i stil med "Du som är expert" och följs av en mer eller mindre begriplig problembeskrivning.

Inte så att jag klagar här, oftast brukar de här konversationerna vara riktigt trevliga för en stund. Ibland är de enkla att svara på, andra gånger kan jag googla mig till rätt lösning eller så får jag hänvisa till exempelvis forumet här på 99mac. Finns det sedan inte fler problem att ta tag i så brukar samtalet rulla vidare till nästa uppenbara ämne "När kommer nästa Iphone?" och så fortsätter umgänget med både ditt och datt.

Det är ju rent av en egoboost att få känna sig smart och det är oftast kul att kunna hjälpa till. Enda gången den här expertstämpeln känns jobbig är förstås när julledigheten går åt till att fixa hela släktens samlade it-bekymmer och jag inte hinner med det jag faktiskt tänkt – att umgås. Men det händer som tur är inte ofta.

Det här förekommer säkert oavsett yrke när jag tänker efter, varför inte passa på att ställa sin fråga när man väl träffar en "expert"? Jag gör det ju gärna själv när min bil inte vill starta eller blommorna borde planteras om – två områden där mina kunskaper nog kan anses som bristfälliga.

Personligen är jag bara glad att jag inte är läkare då jag misstänker att de kan bli ombedda att inte bara ge råd om olika medicinska bekymmer utan rent av tvingas titta på den underliga fläcken på frågeställarens rumpa.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
12 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.