Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ipad 2 ersätts av Ipad 4, Iphone 5C får 8 GB

Apple har idag tagit bort den tre år gamla Ipad 2 från sin webbutik. Istället ersätts den av fjärde generationens Ipad som har Retinaskärm och 16 gigabyte lagringsutrymme.

I februari rapporterade 99mac uppgifter om att Apple skulle ta bort Ipad 2 från marknaden, och istället återlansera den fjärde generationens Ipad – kallad Ipad med Retinaskärm, eller Ipad 4. Nu har så skett, och istället för tvåan finns erbjuds nu Ipad med Retinaskärm i en variant med 16 gigabyte lagringsutrymme för 3 595 kronor.

Apple beslöt överraskande nog att behålla #Ipad 2 när de lanserade de nya modellerna Ipad Air och Ipad Mini med Retinaskärm i oktober förra året. Anledningen ansågs vara att tvåan fortfarande sålde bra till utbildningsinstitutioner, vissa affärsverksamheter och andra kundkretsar som inte prioriterar prestanda eller Retinaskärm. Med tanke på att Ipad 2 ändå var marginellt dyrare än den billigaste varianten av Ipad Mini med Retinaskärm var det ändå tydligt att den äldre modellen från 2011 levde på lånad tid.

Nu är alltså Ipad 2 borta, och ersatt av en annan äldre modell som gjort comeback. Den fjärde generationens Ipad presenterades i oktober 2012, och började säljas månaden efter. Precis som tredje generationens Ipad som den ersatte har den en högupplöst Retinaskärm, men är betydligt snabbare tack vare processorn A6X. Den har också Apples nya Lightning-anslutning istället för den gamla 30-pinnars kontakten. Ipad 4, som den kallas, var Apples flaggskeppsmodell fram till lanseringen av Ipad Air i oktober 2013. Men nu är fyran alltså tillbaka för att spela andrafiol i Apples uppsättning av Ipad-modeller.

I och med förändringen har nu alla aktuella Ipad-modeller Lightningkontakt, och alla modeller har Retinaskärm utom den gamla modellen av Ipad Mini som fortfarande hänger kvar som det billigaste alternativet. Både Ipad 4 och Ipad Mini erbjuds endast med 16 gigabyte lagringsutrymme.

Iphone 5C får 8 GB

I en annan förändring av sitt produktsortiment har en variant av #Iphone 5C med endast 8 gigabyte lagringsutrymme gjort entré. Modellen finns nu i Apples brittiska webbutik, men har ännu inte dykt upp i den svenska eller den amerikanska – Iphone 5C med 8 gigabyte kostar 429 pund, motsvarande 4 534 kronor.

Något förvånande erbjuds Iphone 4S fortfarande som ett alternativ för 349 pund, eller 3 688 kronor. Det är möjligt att den endast finns kvar så länge lagret räcker, men också att Apple behåller den tills vidare som ett ännu billigare alternativ till Iphone 5C.

Apple anger inte försäljningssiffror uppdelade i olika Iphone-modeller, men Tim Cook uppgav under den senaste finansrapportern att försäljningen av Iphone 5C varit lägre än väntad, till förmån för toppmodellen 5S. Att Apple nu erbjuder en variant med 8 gigabyte kan ses som ett försök att få fart på försäljningen av 5C.

Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.