Disco Zoo äter upp din fritid

För den med alldeles för mycket ledig tid kan skaparna av Tiny Tower säkert hjälpa till med sitt nya spel Disco Zoo.

Nimblebit har etablerat sig som något av de tidsslukande spelens mästare med spel som Tiny Tower och spinoff-varianten Tiny Death Star i bagaget. Nu kommer det senaste - Disco Zoo. Som namnet antyder placeras spelaren i rollen som ägare till en djurpark, och det går ut på att bygga upp en imponerande samling djur för att tjäna storkovan.

För att utveckla sin djurpark krävs expeditioner ut i vildmarken för att "rädda" olika djur från deras naturliga habitat. Detta sker genom en variant av spelet Sänka Skepp, där man med ett begränsat antal försök ska hitta de djur som gömmer sig bakom buskar och dylikt. När försöken tar slut går det att köpa nya genom att slösa den interna valutan Discobux.

Gratis, men lätt att göra av med pengar

Disco Zoo är gratis, men erbjuder ändå rikligt med möjligheter att göra av med riktiga svenska kronor genom köp inuti appen. I utbyte mot att din korträkning blir allt dyrare får du sedelbuntar med ovikta Discobux levererade till djurparken. De går åt rykande snabbt i takt med att byggplanerna för nya inhägnader med fler exotiska djur fortskrider.

Det går att spela utan att göra av med pengar, men antingen frestar spelet på spelarens tålamod för att allt tar riktigt lång tid eller så kräver spelet att man tittar på reklamfilmer för att få fler försök på sig att rädda djur. Det går bara att utsätta sig för ett begränsat antal filmer per dag, så för den som inte vill ta paus från sitt djursamlande blir det snabbt lockande att köpa på sig lite Discobux.

Det finns också vanliga guldmynt i spelet, som används för att organisera expeditionerna, och köpa bättre flygfordon som kan föra en till allt mer avlägsna territorier, så som Afrika, Antarktis eller rentav Jura-perioden. Ju fler djur man samlar på sig, desto mer guldmynt drar parken in. Givetvis går det att snabba upp spelet genom att skaffa fler mynt genom nya köp inuti appen.

Djuren somnar med jämna mellanrum, och drar då inte in några pengar. Det finns därför gott om skäl att ständigt gå tillbaka till spelet för att väcka sina djur. Små sidospår som bortsprungna djur och möjligheten att dra igång ett disco i hela djurparken med stroboskop och dunka dunka bidrar också till underhållningsvärdet.

Slutsats och omdöme

När Jakob Nilsson visade upp Disco Zoo för Ida Lindkvist en grå dag på 99mac-redaktionen suckade hon och sa hej då till både fritid och sömn för en tid framöver. Trots att hon mindes allt för väl hur det gick med Hay Day (underligt hur man kan bli beroende av somliga saker) kunde hon inte motstå enhörningarna och discomusiken.

Appen bjuder på härlig retrografik, dansant musik och balanserar på gränsen mellan spelbart och irriterande med sina köp inuti appen. Det är enkelt att förstå upplägget och det går snabbt att komma igång med sin djurpark.

Fördelar
+ Enhörningar
+ Hoppande pixeldjur
+ Disco

Nackdelar
- Tidskrävande
- Svårt att sluta

Ida Lindkvist
Jag förstår inte ens hur man kommer på ett spel som det här. Det är galet, snyggt och bitvis väldigt irriterande, men ja, jag lägger för mycket fritid på att samla enhörningar och krokodiler. Flest djur när man dör vinner? (PS. Kan någon avinstallera den här appen åt mig? Jag saknar min fritid.)

Jakob Nilsson
Jag tycker om gulliga kängurur och kaniner precis som alla andra. Men när jag för första gången bränner 38 kronor för att få 100 Discobux så att jag kan fortsätta leta djur känner jag mig mer som en drogmissbrukare än en spelare. Min dröm är att fånga några dinosaurier till djurparken, men jag tvivlar på att jag kommer hinna dit innan det är dags för rehab.

Namn
Disco Zoo
Plattform
IOS
Utvecklare
NimbleBit LLC
Version
1.0
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 6.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska
Skriven av Jakob Nilsson

Den här veckan är det premiär för en opera om Steve Jobs i Santa Fe, USA. Det har tagit två år att förbereda uppsättningen som kommer att köras endast sex gånger.

Företaget Nonda har flertalet produkter för att hjälpa disträa och glömska personer. Nyligen testade vi den smarta nyckelhittaren Ihere som även kunde användas som selfie-kontroll. Nu åker Nondas produkt Zus in i vårt testlabb.

Samsung rullar idag ut röstassistenten Bixby till Galaxy S8 och S8 Plus-användare i USA men många har reagerat på de ord som beskriver den manliga och kvinnliga rösten till Bixby.

Nu är det dags att uppdatera alla dina Apple-enheter. Företaget har släppt säkerhetsuppdateringar till sina operativsystem.

Nu har redaktionens Ipad Pro 10,5 tum testats också i praktiken och Ida Blix avger rapport. Funkar den som ersättare till datorn eller är den mest ett lyxigt komplement?

Det har blivit dags för ett avsnitt om Zelda där Jakob Nilsson och Andreas Eklöv tar sig an Nintendos klassiska spelserie.