Jawbone fokuserar på sömn

Armbanden Up och Up24 blir nu ännu bättre när Jawbone uppdaterar den tillhörande appen och släpper en helt ny. Allt för att användarna ska kunna sova bättre.

Det amerikanska företaget #Jawbone började med att tillverka Bluetooth-headsets. Små bärbara högtalare lades till sortimentet med Jambox-modellerna och 2011 lanserades det smarta armbandet Up. Under slutet av förra året kom andra generationen som kallas för Up24.

Jawbone var tidigt ute på en marknad som numera är tätt befolkad av i princip alla större elektronikföretag som exempelvis Nike, Samsung, Fitbit och Shine. Till och med Apple ryktas arbeta på en egen variant som kallas för Iwatch.

Båda Up-armbanden mäter sömn och antal steg och ackompanjeras av en app som kort och gott heter Up den med. Med appen kan användaren dessutom hålla koll på vad hen äter eller dricker och lägga till träningspass. Allt presenteras snyggt med grafer och användaren får små dagliga tips som förhoppningsvis leder till ett lite hälsosammare och bättre liv.

Alla vill vara med

Flera av konkurrenternas produkter har skärmar eller fler sensorer som mäter puls eller altitud, men det här verkar inte oroa Jawbone för tillfället som nu börjar arbeta med sin kanske främsta konkurrensfördel – att analysera all insamlad data.

Genom att jämföra data från en användare mot data från alla Up-användare kan Jawbone ge specifika förslag på hur personen kan ändra sina vanor för att nå upp till sina mål, vilket så klart är mycket bättre än mer generiska "sov åtta timmar om natten" eller "gå 10 000 steg om dagen".

För att kunna göra det här uppdateras nu Up-appen och Jawbone kompletterar med en helt ny app. Fokus för båda ligger på att ge användarna bättre sömnvanor.

Up uppdateras

Up uppdateras till version 3.1 och kommer nu att kunna ge just personliga notiser till användaren vid rätt tidpunkt på dagen. För en helt ny användare behöver appen några veckor för att lära känna personen och drar sedan slutsatser utifrån hur användaren rör sig och sover.

Befintliga användare har redan samlat in data som kan användas direkt. Ett exempel på en av de nya notiserna är att appen kan säga åt användaren att gå att lägga sig vid en viss tidpunkt för att få en god natts sömn.

Användaren kan också få sitt armband att påminna om att exempelvis ta medicin eller att gå och träna. Glömmer användaren att sätta armbandet i sömnläge på kvällen finns det också en ny funktioner för att försöka återskapa sömngrafen i efterhand. Grafen över sömn har fått information om soluppgång och nedgång tillagd och det finns nya "Idag ska jag"-utmaningar.

Den helt nya appen Up Coffee vill hjälpa till att hålla koll på koffeinintaget genom att helt enkelt hålla koll på antalet kaffekoppar eller energidrycker som användaren häller i sig. Baserat på det räknar appen ut när användaren bör kunna somna.

Namn
UP by Jawbone
Plattform
IOS
Utvecklare
Aliphcom, Inc.
Version
3.1
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 6.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska med flera, ej svenska
Namn
UP Coffee
Plattform
IOS
Utvecklare
Aliphcom, Inc.
Version
1.0
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska
Skriven av Ida Blix

Apple ger nu en utförligare förklaring till varför vissa Iphone 6S-enheter plötsligt stänger av sig.

Apple skriver i ett brev till en amerikansk myndighet att företaget satsar på framtiden för transporter genom maskininlärning och automatisering.

Redaktionen tänder det andra ljuset, provar julmust och högtalare, busar med kollegorna och så kommer det julkort.

Fjärde luckan i Geeks Julkalender har öppnats, och idag är det ASUS som lockar med fint erbjudande på datorn ROG Strix GL702VM, och erbjuder surfplattan ZenPad 10 Z300M som pris i en tävling.

Bakom tredje luckan i Geeks Julkalender döljer sig en ATX-låda från Fractal Design och Venturi-fläktar till lågpris.

Denna veckan är poddstudion spekulationernas högborg. Amanda, Jakob och Andreas pratar om ett kommande mystiskt möte hos Apple, Iphone 8-rykten och julen som närmar sig.