Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Tim Cook kokar över i klimatfrågan

Under ett möte med Apples investerare hettade det till ordentligt när Tim Cook uppmanades att prioritera vinster till aktieägarna framför miljöarbete.

Tim Cook är vanligtvis känd för sitt samlade yttre, och genomtänkta, lugna sätt att prata. Under Apples årliga möte med sina aktieägare kom dock en investerare åt en öm punkt, vilket resulterade i en ovanlig vrede från företagets vd.

Justin Danhof, företrädare för organisationen NCPPR (National Centre for Public Policy Research) riktade under mötet kritik mot Apples mål att styra om sin energiförbrukning till enbart förnyelsebara energikällor. Innan mötet hade organisationen skickat in ett förslag att Apple skulle förbinda sig att överge sådana mål om de skulle visa sig vara olönsamma ekonomiskt. Förslaget röstades ner och fick bara 2,95 procent av rösterna.

Under frågestunden efter mötet yttrade sig dock Danhof återigen. I en direkt fråga till Tim Cook undrade han om förnyelsebar energi verkligen kunde generera vinst. Han uppmanade också Cook att förbinda sig till att enbart driva frågor som var ekonomiskt lönsamma.

Ovanligt upprörd

Tim Cooks reaktion lät inte vänta på sig. Enligt Macobserver blev han synbart upprörd av frågan. Hans kroppsspråk ändrades och han började tala i snabba, korta meningar jämfört med hans normala väl avvägda sätt att uttrycka sig. Tim Cook avfärdade NCPPR:s grundläggande syn att klimathotet är överdrivet, och sa att Apple gör många saker för att de är bra och att ekonomisk avkastning inte är den drivande orsaken bakom sådana beslut.

"När vi arbetar på att göra våra produkter användbara för blinda tänker jag inte på någon förbannad avkastning på investeringen", sa Cook, och menade att samma sak gäller miljöfrågor och arbetares säkerhet. Därefter ska Cook ha tilltalat Danhof direkt och uppmanat honom, och andra investerare som bara bryr sig om avkastning att göra sig av med sina Apple-aktier.

Efter mötet har NCPPR publicerat en pressrelease som riktar skarp kritik mot Tim Cook. I utskicket hävdar man att Apple inte längre har sina investerares intressen som främsta drivkraft, och att bolaget styrs av samma besatthet kring klimatförändringar som styrelsemedlemmen Al Gore gett uttryck för. Vidare skriver man:

"Efter dagens möte kan investerare vara säkra på att Apple slösar okända summor av aktieägarnas pengar på att motverka den så kallade klimatförändringen. Frågan är bara hur mycket."

NCPPR hävdar att 95 procent av alla rapporter kring klimatförändringar är överdrivna, och att arbetet för hållbarhet bidrar till att höja priser, skapa arbetslöshet och hindra ekonomisk utveckling. I pressmeddelandet skriver man också att Tim Cook har ett ansvar att inom lagens gränser generera vinst till aktieägarna, oavsett vilka övertygelser han vill tro på privat. "Om han hellre vill vara vd för Greenpeace kan han ansöka", avslutar man.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
42 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.