Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

snabbtest

Seagate Backup Plus: lever inte upp till förväntningarna

Den externa hårddisken Seagate Backup Plus är snygg och smidig, men håller inte vad den lovar i form av backup från mobiltelefoner och sociala nätverk.

Seagate Backup Plus är en portabel hårddisk på 2,5 tum som utlovar möjligheten att ta #backup från sociala nätverk som Facebook och Flickr. Hårddisken är fysiskt sett i samma utförande som Seagate Slim, som 99mac testat tidigare. Det som skiljer är mer lagringsutrymme, denna gång en terabyte. Mjukvaran har också uppdaterats, så att den numera också stöder direkt #säkerhetskopiering från mobila enheter som Iphone.

Mjukvaran en besvikelse - igen

Hårddisken levereras formaterad i Windows format NTFS. För att använda den för Mac krävs antingen att man formaterar hårddisken eller använder den medföljande programvaran Paragon NTFS, som låter data skrivas till disken från en Mac. Tyvärr går den då inte att använda för säkerhetskopiering med Time Machine, eller den medföljande mjukvaran. Alltså rekommenderas en formatering, som då innebär att disken inte går att använda mot en Windows-dator.

Det finns ett formateringsval i den medföljande installationsassistenten. När programvaran testades i samband med Seagate Slim tidigare, konstaterade 99mac att detta inte fungerade. Tyvärr verkar ingenting ha hänt på den fronten, för fortfarande resulterar valet att formatera disken för Mac inte i någonting alls. Precis som tidigare måste disken formateras manuellt genom OS X:s medföljande program Skivverktyg.

Mjukvaran som installeras på datorn heter Dashboard – ej att förväxla med Apples gränssnitt för widgetar. Den låter användaren ställa in säkerhetskopiering till hårddisken. Härifrån går det att logga in på sitt Facebook- eller Flickr-konto och där antingen ladda hem bilder och videos för lagring, eller ladda upp till kontot från datorn.

Att spara ner sina bilder fungerar okej, men bevarar inte någon metadata utöver bildernas titlar. Till exempel tas inte eventuella kommentarer till bilderna med, vilket hade varit önskvärt. Med tanke på att det finns en inbyggd funktion i Facebook för att ladda ner sin data – inte bara bilder och videos utan chatthistorik och annat, så är frågan hur användbar den här funktionen egentligen är.

Bristande kontakt mellan telefonen och hårddisken

För att säkerhetskopiera från Iphone krävs att en särskilt app installeras i telefonen. Den heter Seagate Backup och är gratis att hämta hem från App Store.

I appen går det att välja backup mot hårddisken, eller mot lagringstjänster i molnet så som Dropbox eller Google Drive. Det går också att ställa in att telefonen inte ska göra backup om batteriet har mindre än 30 procents kapacitet kvar, vilket är en uppskattad funktion.

Smidig backup är en bra tanke, och det vore något av en dröm att kunna låta Iphone automatiskt säkerhetskopiera mot en lokal hårddisk direkt när man kommer hem. Precis som Apples bärbara datorer kan göra mot en Time Capsule idag. Tyvärr fungerar Seagate Backup inte alls bra i praktiken.

När väl appen är igång tankar den pliktskyldigt över bilder och videor till hårddisken. Tyvärr kan appen inte jobba i bakgrunden, vilket betyder att du inte kan använda telefonen till något annat under säkerhetskopieringen. Vad värre är, så fort telefonen går ner i viloläge och släcker sin skärm avstannar processen. För att fortsätta krävs att telefonen låses upp och appen öppnas.

Problemet ligger naturligtvis i vad IOS tillåter körs i bakgrunden, men det gör ändå processen i högsta grad opraktisk, för att inte säga frustrerande. Lösningen ligger i att ställa in Iphone att aldrig gå i vila, eller autolås som det heter. Det är dock knappast någon bra lösning ur säkerhetssynpunkt. Att slå av autolåset varje gång det är dags för backup är inte heller ett lockande alternativ.

Bra hårddisk, dåligt backupsystem

Seagate Backup Plus är som vanlig hårddisk betraktad smidig, liten och tyst. Den medföljande mjukvaran för backup har däremot stora brister och kan inte rekommenderas som system för att säkerhetskopiera sin Iphone. Det går betydligt snabbare och smidigare att helt enkelt koppla in telefonen i datorn och göra en säkerhetskopia på det gamla vanliga sättet, alternativt att göra kopior mot Icloud så länge utrymmet där räcker till. Då tas dessutom backup på hela telefonens innehåll, istället för som här enbart foton och videos.

Det vi verkligen önskar oss är att Apple bygger in stöd för direkt säkerhetskopiering från iPhone till en Time Capsule.

Fördelar
+ Snygg design
+ Tyst
+ Litet format

Nackdelar
- Installationsmjukvaran fungerar inte tillfredställande
- Backup från Iphone fungerar bara när appen är aktiv

Namn
Seagate Backup
Plattform
IOS
Utvecklare
Seagate Technologies LLC
Version
1.0.1.15
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 6.1 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska med flera, ej svenska
Kommentarer
13 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.