Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Sony drar sig ur pc-branschen

Sony meddelar att man planerar att sälja sitt pc-märke Vaio till investeringsbolaget Japan Industrial Partners och lämnar därmed marknaden för persondatorer.

Elektronikjätten Sony har lanserat banbrytande produkter som Walkman och Playstation. Länge var man också en av de mest profilstarka tillverkarna av pc-datorer med sitt märke #Vaio. Idag har datortillverkningen hamnat i skymundan jämfört med mobiletelefonerna Xperia och nya spelkonsolen PS4. Nu meddelar företaget att man planerar att göra sig av med Vaio.

I ett pressmeddelande tillkännager företagen att man nått en överenskommelse om att sälja Vaio till Japan Industrial Partners. Ett färdigt avtal ska finnas klart innan slutet av mars, och man räknar med att övertagandet helt skall ha trätt i kraft 1 juli i år. Vad köpet kostar är än så länge inte känt, men japanska sajten Nikkei beräknar priset till mellan 40 och 50 miljarder yen, motsvarande mellan 2,5 och 3,2 miljarder svenska kronor.

Enligt överenskommelsen ska Japan Industrial Partners, som är ett investeringsbolag, starta ett fristående bolag för att sköta Vaio. Man kommer framförallt att koncentrera sig på den japanska marknaden. Det nya bolaget kan också komma att överta upp till 300 av Sonys anställda som idag arbetar med Vaio. Japan Industrial Partners kommer att vara huvudfinansiär för det nya företaget, men som en del av överenskommelsen ska även #Sony investera fem procent av kapitalet.

Affären innebär att Sony helt slutar tillverka pc-datorer för att istället fokusera mer på mobilmarknaden och surfplattor. Företaget sålde redan under 1980-talet datorer för den japanska marknaden, men lanserade sig internationellt 1996 med märket Vaio. Sony har på senare år kämpat med bristande lönsamhet, och räknade i senaste kvartalsrapporten med en förlust på 110 miljarder yen, drygt sju miljarder kronor, under 2013. Företaget fick också nyligen sin kreditvärdighet degraderad av analytikerbolaget Moodys, vilka numera betraktar Sony som en riskfylld investering.

Enligt Sonys vd Kazuo Hirai ligger Sonys framtid framförallt i spel, digital bildhantering och mobila plattformar. Trots god försäljning av den nya spelkonsolen #Playstation 4 räknar man inte med att den kommer generera stora inkomster inledningsvis på grund av mycket små marginaler. Samtidigt ligger Sonys serie smarta telefoner Xperia långt efter konkurrenter som Apple och Samsung försäljningsmässigt.

Den japanske frilansjournalisten Nobuyuki Hayashi skrev nyligen om Steve Jobs nära relation med en av Sonys grundare, Akio Morita. De båda företagsledarna hyste en ömsesidig beundran för varandra, och så sent som 2001 fördes diskussioner om att lansera en Mac-kompatibel Vaio med det då kommande OS X som operativsystem. Dessa planer blev dock aldrig verklighet.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.