Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Bild: Flickr, comradeanatolii

Nordkoreas officiella operativsystem kopierar OS X

Windows är ute och OS X är inne, i alla fall i Nordkorea. Landets Linux-baserade officiella operativsystem har bytt utseende och kopierar nu Apples OS X istället för Microsofts Windows som tidigare.

I Nordkorea har regeringen sedan några år tillbaka ett eget officiellt operativsystem. Det kallas för Red Star Linux och utvecklas av Korea Computer Center i huvudstaden Pyongyang. Nu visar PC World upp skärmdumpar från den senaste versionen som helt klart ser bekanta ut. Utvecklarna verkar ha hämtat det mesta av sin inspiration från Cupertino, USA.

Red Star Linux version 3 verkar ha lanserats någon gång under mitten av förra året och bjuder på en radikal förändring av gränssnittet. Version 2 är tre år gammal och efterliknar #Windows 7, men nu är det istället #OS X som kopierats.

Nordkorea är ett väldigt isolerat land så PC Worlds berättelse av hur skärmdumparna hittat ut ur landet är intressant.

"Världen har fått sin första inblick i version 3 tack vare Will Scott, en datavetare som nyligen spenderade en termin som lärare vid Pyongyangs vetenskapliga och tekniska universitet (PUST). Skolan är Nordkoreas första utlandsfinansierade universitet och många av föreläsarna kommer från utlandet.

Scott säger att han köpte operativsystemet hos en återförsäljare i huvudstaden och att skärmdumparna han erbjudit är en basversion av version 3 utan några modifikationer."

Red Star Linux har en webbläsare baserad på Mozilla som kallas för "Naenara" vilket betyder "Mitt Land". De flesta i Nordkorea har begränsad tillgång till internet, men det finns ett nationellt intranät som går att komma åt via universitet och bibliotek som innehåller mestadels information, utbildningsmaterial och propaganda från regeringen. Operativsystemet har också en kopia av Wine, en Linux-mjukvara som gör det möjligt att installera Windows-programvaror.

Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.