Test

Bose Soundtouch 20 når inte riktigt hela vägen

För ett litet tag sedan introducerade Bose ett eget trådlöst ljudsystem, som går upp direkt emot Sonos och Airplay. 99mac testar mellanmodellen Bose Soundtouch 20.

I oktober 2013 undersökte vi på 99mac skillnaderna mellan de två mest etablerade systemen inom trådlöst ljud via Wifi: Sonos och Airplay. I samma veva landade det nylanserade systemet #Bose #Soundtouch som ett brev på posten och verkade vara den perfekta blandningen av de båda. Ett system med fördelarna från båda världarna - kan det blir bättre? När redaktionen får testexemplaret visar det sig leva upp till många av de höga förväntningarna men också falla brutalt på fundamentala funktioner.

Praktiska detaljer

Högtalaren har en klassisk form men designen känns modern. Som vanligt med Bose-produkter andas högtalaren kvalitet och känns väldigt gedigen. Personligen gillar jag inte den vita plasten som klär högtalarens sidor. Den har ett mönster som känns onödigt och som gör att den inte ser lika tilltalande ut som den hade kunnat göra. På framsidan sitter ett avlångt parti med en OLED-skärm som visar aktuell låt eller kanal men också information. Knapparna är placerade tillsammans på ovansidan av högtalaren och reglagen styr volym, snabbval samt läge.

Precis som Sonos och Apple Airplay använder Soundtouch-systemet trådlöst nätverk (Wifi). Soundtouch-enheten ansluts antingen trådlöst eller via kabel till nätverkets router. Likt Sonos styrs systemet via en app till smarta mobiler och plattor och en programvara till datorer. Soundtouch skiljer sig dock genom att man valt att utöver det egna systemet göra högtalarna Airplay-kompatibla. Jag återkommer senare till varför just det här är nyckeln till framgång för Bose Soundtouch.

Bose Soundtouch 20

Mått
31,5 x 10,4 x 18,8 cm (bredd x djup x höjd)
Vikt
3,18 kg
Högtalare
2 st 60mm element
System
Wifi/Soundtouch
Nämnvärda funktioner
OLED-skärm, USB-kontakt för installation, Aux-ingång, Ethernet-ingång
I lådan
Bose Soundtouch 20, fjärrkontroll, nätkabel samt USB-kabel för installation
Pris

Installation och användning

Det känns väldigt omodernt att tvingas koppla ihop högtalaren via kabel för att göra installationen. Dessutom tar det, åtminstone i vårt fall, väldigt lång tid. Installationen sker alltså via datorn och programmet Soundtouch Controller. För att ens se hur programmet fungerar krävs att det finns en Soundtouch-konto. Det samma gäller appen. Se i nedan bildspel hur installationen går till.

På din sista bilden i bildspelet ovan är jag mitt uppe i att ställa in mina förval. På bilden har jag skrivit ut de olika typer jag valde att koppla till kanalen, nämligen en svensk webbradiokanal, en specifik låt från Itunes, en spellista från Itunes och en artists urval i Itunes. Samma sak går att göra via appen till Iphone och Ipad. I båda kan man också välja var vilken musik ska spelas upp om man har flera olika Soundtouch-högtalare. Appens gränssnitt ser ut så här.

Tanken med mjukvaran är bra och den påminner på många sätt om konkurrenten Sonos motsvarighet. Gällande användarvänligheten har de dock en hel del att jobba med. Upplägget med sektioner åt båda sidor är egentligen inte dumt i sig, det påminner lite om Spotifys app för Iphone. Att skapa förval är smart och väldigt enkelt men det finns ingen sökfunktion. Bose säger sig utveckla mjukvaran kontinuerligt och man räknar med att under den andra hälften av 2014 lansera stöd för fler tjänster, fler filformat som exempelvis Apple Lossless Audio samt möjlighet till direktkoppling mot nätverkshårddiskar.

Ljudtest

För att ge er läsare en uppfattning av hur högtalarna låter har vi tagit fram ett deltest där vi mäter vilka frekvensområden som är starkast vid uppspelning med olika volym. Detta är en ny testmetodik som vi testar just nu, du kan läsa mer om hur testet går till nedan och vi tar gärna emot feedback från er läsare.

Läs mer om vår testmetodik

Högtalaren placerades på en box och en Iphone 5S utrustad med appen Octave RTA placerades på en likadan box 30 centimeter bort. Vi spelade upp låten Changing of The Seasons med bandet Two Door Cinema Club från en dator och mätte upp två olika ljudnivåer per högtalare. En på -35 dB och en på -20 dB. Vi har alltså försökt att mäta vid samma slag i låten och med samma volymuppmätning. Resultatet är så nära vi kunde komma.

Iphone 5S har hela tre mikrofoner utplacerade på olika ställen på telefonen för att få optimal ljudupptagning. Appen använder huvudmikrofonen som är placerad på undersidan av telefonen, bredvid högtalaren och hörlursjacket. Denna ska enligt Apple ha frekvensrespons mellan 20 Hz och 20 kHz. I testet har jag valt att använda mig av en faktisk låt och inte rena sinustoner, alltså en ton som består av en ensam frekvens helt utan övertoner, då högtalarna i testet oftast används just till musik. Detta gör att testet inte visar exakt respons för varje separat frekvens.

Det fina med ljud är att det inte direkt finns något optimalt ljud, alla människor har olika smak och tycke och även jag föredrar vissa ljudkaraktärer bättre än andra. Notera därför att jag med min smak exempelvis kan uppleva ett starkt mellanregister som burkigt och därmed negativt medan någon annan skulle kunna tycka att det istället gör ljudbilden tydlig.

Fotnot
Observera att det här inte är ett exakt test utan en ungefärlig bild av om högtalaren utmärker sig på något speciellt sätt, exempelvis starkare bas än övriga. Om denna del av testet uppskattas kommer vi att fortsätta att försöka ge er läsare en bild av hur högtalaren låter. Kom gärna med feedback till oss på redaktionen!

Visa mer

I bildspelet nedan ser du tre olika bilder som visar frekvenskurvan vid tre olika volymnivåer.

I det stora hela tycker jag att högtalaren låter bra. När man kommer upp i lite starkare volym blir diskanten dock aningen jobbig. Vid riktigt stark volym är diskanten påträngande jobbig. Som jag har sagt i tidigare tester anser jag att Bose har en väldigt signifikativ ljudbild på sina högtalare. Jag ska inte lova för mycket men jag är ganska övertygad om att jag och många fler hade kunnat urskilja just en Bose-högtalare vid ett blindtest. De utmärker sig med sina runda och starka bas, den som ger wow-faktorn vid första lyssning.

Omdöme

Bose Soundtouch 20 lever upp till många av mina förväntningar. Den låter bra, har en helt okej design och den har det bästa av båda världarna gällande eget system och det öppna och fria Airplay. Det sistnämnda är verkligen det stora plusset gällande den här högtalaren. Konkurrenten Sonos är fantastiskt på så sätt att du har ett eget system där ingen direkt överföring av ljudet sker varför du får en stabil uppspelning. Tack vare det kan du välja att spela olika musik på olika högtalare. Den stora nackdelen med Sonos är att du inte kan spela upp vad du vill. Vill du spela upp något från Youtube eller något som du fått i ett mail är det tyvärr omöjligt. Många av Sonos modeller har inte ens en ljudingång för att kunna ansluta enheter med kabel. Det är här Bose Soundtouch kommer in. Samma fördelar med det egna systemet men med både Aux-ingång och Airplay-kompatibilitet!

Det den däremot faller på är mjukvaran. Tursamt nog är detta förmodligen något som kommer att förbättras i framtiden. Ett exempel på en fatal miss är hur man pausar musiken. På högtalaren finns ingen play/pause-knapp och har du slagit på musiken via förvalen på själva högtalaren måste du alltså lokalisera fjärrkontrollen för att kunna pausa om det exempelvis ringer. Samma typ av problem finns i programvaran för datorn också. Du kan glömma att trycka på mellanslag eller använda play/pause-tangenten på tangentbordet. Du måste ta muspekaren och trycka pause-symbolen. Det känns inte speciellt användarvänligt och jag håller tummarna för uppdateringar som råder bot på detta. Jag hoppas också att utbudet av tjänster växer inom en ganska snar framtid. Att inte ha stöd för Spotify känns, särskilt här i Sverige, som att skjuta sig själv i foten.

Fördelar
+ Eget system och Airplay i ett
+ Skärm som visar aktuell volym m.m
+ Ljudingång

Nackdelar
- Vass diskant på medelstarka till starka volymer
- Programvaran har stora brister gällande användarvänlighet
- Det egna systemet är begränsat till ett fåtal tjänster, det går inte i dagsläget att spela upp musik från exempelvis Spotify eller Youtube.

Namn
SoundTouch Controller
Plattform
IOS
Utvecklare
Bose Corporation
Version
3.1.14
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 5.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska
Kommentarer
2 svar

I en ny kortfilm får vi se hur Dwayne "The Rock" Johnson får ihop livet med hjälp av Apples röstassistent Siri.

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!