Tips

Undock gör det enklare att lossa diskar

För den som ofta kopplar i och ur externa diskar och USB-minnen är Undock ett uppskattat litet program som hjälper till att mata ut alla anslutna enheter med ett enda kommando.

Ibland är det de små verktygen som förgyller och underlättar tiden som spenderas framför datorn. #Undock är ett sådant program för #OS X som bara har en liten uppgift att utföra. Det går utmärkt att klara sig utan programmet, men det sparar tid och klick vilket alltid är välkommet.

SSD istället för traditionella hårddiskar är bland det bästa som hänt någonsin för datorutvecklingen. SSD-diskarna är helt tysta och tål stötar bättre, men framförallt är de brutalt mycket snabbare. Den enda baksidan är att de kostar mer och lagrar mindre än vi är vana vid. I takt med att vi tar allt fler bilder och filmar videoklipp i allt högre upplösningar räcker den interna lagringen inte alltid till för många, inte minst när det gäller i bärbara datorer.

Både Macbook Air och Macbook Pro använder sig numera av speciella SSD-varianter som gör att få kommer att försöka sig på att byta ut dessa för att få mer lagring och därför är extern lagring det enda praktiska alternativet. I och med att det numera finns USB 3-portar på modellerna går det att till en relativt billig penning få en snabb extern hårddisk. Det är inte minst praktiskt för att köra säkerhetskopiering med Time Machine (du säkerhetskopierar väl din data?). Samtidigt har små nätta USB-minnen sedan länge ersatt disketter och cd-skivor som medium för portabel data.

Att använda externa hårddiskar och USB-minnen är superenkelt, men det finns en liten störande detalj som trots att det är 2014 fortfarande inte är löst: man måste mata ut dem innan man kan dra ur kontakterna. I en drömvärld borde operativsystemet och annan mjukvara vara mera förlåtande så att det bara är att rycka kablarna, men så bra är det tyvärr inte. En liten detalj, men när man nästan dagligen ansluter och kopplar lös extern lagring ger det lite onödig friktion (och man önskar man haft råd med den där SSD:n på en terabyte ändå). Det är här Undock kommer in i leken.

Undock gör livet enklare

Undock lägger sig som en ikon i menyraden och tar hand om att mata ut alla anslutna diskar och minnen med ett enda klick. När det är säkert att lossa kontakterna visas en notis om detta och ikonen blir gråare.

Det är är i stort sett allt Undock från Flyingpapersoftware gör och det är som sagt inget som inte går att lösa på annat sätt, men efter att ha använt det en tid kan åtminstone jag säga att det gör skillnad. Allt som minskar friktion är bra.

Programmet har några extra finesser också under skalet. Om en extern disk används för Time Machine kan Undock se till att en pågående säkerhetskopiering i Time Machine avslutas korrekt innan disken matas ut. Det går att ställa in ett kortkommando för att mata ut alla enheter från tangentbordet och ikonen i menyraden går att slå av.

Det finns detaljerade inställningar för vilka typ av enheter som ska matas ut, till exempel matas inte nätverksanslutna diskar ut som förval. För de mer med avancerade behov går det dessutom att koppla egna Apple Script-skript som körs när Undock aktiveras.

Undock finns i Mac App Store. Det har kostat 15 kronor tidigare, vilket det utan tvekan är värt, men är sedan någon vecka tillbaka helt gratis. Passa på att hämta det nu.

Namn
unDock
Plattform
OS X
Utvecklare
Thomas Metge
Version
2.1
Pris
Gratis
Krav
OS X 10.6 eller senare
Språk
Engelska
Kommentarer
14 svar

IOS 11 kommer med en glädjande nyhet för Wifi-surfare. Apples kommande mobila operativsystem kommer att föredra 5 GHz-nätverk över 2,4 GHz.

Iphone SE kan uppdateras redan nästa månad med ny processor, men bibehållen design.

Det klassiska bildprogrammet Paint till Windows kan snart gå i graven.

Ända sedan Galaxy S4 har Samsung släppt en extra slittålig variant av den årliga Galaxy S-modellen. Nu visar läckta bilder hur årets modell förmodligen kommer att se ut.

I en ny kortfilm får vi se hur Dwayne "The Rock" Johnson får ihop livet med hjälp av Apples röstassistent Siri.

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!