Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Letter fokuserar på skrivandet av e-post

99mac har testat nya Letter, programmet som bara är till för att skriva och sända e-post utan att bli distraherad av en överfull inkorg och andra mejl.

De röda siffrorna som indikerar oläst #e-post i inkorgen kan vara betungande och distraherande när allt man vill göra är att fokusera på att skriva ett mejl. Detta är något utvecklaren Mutahhir Ali Hayat tagit fasta på. Han jobbade tidigare för Hog Bay Software med program som Foldingtext, Writeroom, och Taskpaper men har nu lanserat Letter som han skapat tillsammans med teknikskribenten Matthew Guay.

Letter är ett program för OS X som enbart fokuserar på att skriva och sända e-post, inget annat. Det går inte att tappa bort sig i en överfull inkorg för det går inte ens att kolla mejl alls, bara sända.

Det finns en trend med avskalade skrivprogram för OS X som är raka motsatsen till traditionella ordbehandlare vars verktygsfält och menyer är sprängfyllda med knappar och funktioner, som till exempel Word. 99mac har tidigare testat IA Writer vars eleganta och enkla skrivmiljö uppskattades. Många av dessa nyare program saknar till och med möjligheten att ändra typsnitt men använder sig ofta av märkspråket Markdown för grundläggande textformatering.

Letter känns omedelbart bekant för den som testat något av dessa moderna skrivprogram. Miljön är lika elegant och avskalad och Markdown används för formatering.

Använda Letter

Det enda som behövs för att komma igång är att ställa in uppgifterna för e-post- För många räcker det med e-postadress och lösenord, Letter försöker ställa in resten av uppgifterna själv. Det fungerade utmärkt med Gmail när 99mac testade programmet. Programmet ber om tillgång till adressboken i OS X för att göra det enklare att fylla i mottagare.

Allting i Letter ryms i ett nästan helt tomt fönster där det finns en rad för ämne och sedan ett stort textfält för skrivande. Längst nere till vänster fylls mottagare i och nere till höger finns en knapp för att förhandsgranska Markdown-formateringen. Det är hela gränssnittet.

Från förhandsvisningen sker själva sändningen av mejlet. Markdown-formateringen konverteras till HTML och det finns ingen möjlighet att påverka utseendet i form av val av teckensnitt, det går inte heller att sända som ren text.

Det finns inte heller någon möjlighet att bifoga filer men däremot går det bra att bädda in bilder som redan finns tillgängliga på nätet med Markdown-kod, till exempel bilder som delats ut med Dropbox.

Tjänster är en användbar del av OS X som förmodligen går de flesta användare förbi. Via Tjänster går det att markera en bit text i vilket program som helst och sedan sända den till Letter för att användas i ett nytt meddelande. Denna tjänst måste först aktiveras via Systeminställningar > Tangentbord > Kortkommandon > Tjänster för att sedan finnas tillgäng via programmenyn eller kontextmenyn (högerklick).

Letter sparar inga utkast, varken lokalt eller till e-postleverantörens server likt traditionella e-postprogram, men det går att spara ett pågående mejl på datorn. Det sparas som en vanlig textfil med .letter som filändelse. Eftersom programmet inte säljs i Mac App Store finns inget stöd för Icloud.

Slutsats

Letter är inte ett livsnödvändigt program men ett trevligt komplement för den som som vill ha en angenäm miljö för skrivande av e-post, det är faktiskt ett nöje att använda Letter.

Avsaknaden av inställningar och funktioner är i det närmaste befriande. Det enda som egentligen saknas är möjligheten att bifoga filer, något som ofta är praktiskt att ha till hands.

Letter kräver OS X Mavericks och säljs direkt av utvecklarna för 4 dollar (cirka 30 kronor) men går att hämta och använda utan kostnad i sju dagar för den som vill testa programmet före köp.

Kom ihåg att det finns en risk att bli galen med vanliga e-postprogram eftersom breven bara fortsätter komma och komma...

Namn
Letter
Plattform
OS X
Utvecklare
Mutahhir Ali Hayat
Version
1.0
Pris
3,99 dollar
Krav
OS X 10.9.0 eller senare
Språk
Engelska
Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.