Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Återblick

Sju år sedan Jobs presenterade Iphone

Det är på dagen sju år sedan Steve Jobs presenterade den produkt som mer än någon annan kommit att definiera Apple. Presentationen räknas också som hans bästa.

Om inte #Steve Jobs hade lyckats vända på skutan när Apple höll på att gå under, efter hans återkomst till företaget 1996, hade det troligen inte funnits något Apple idag. Genom att rensa hårt och skapa framgångsrika produkter, inte minst nyckelprodukten Imac, samt se till att kommande Mac OS var baserat på Next gick det att få Apple på rätt köl igen. När sedan Apple 2001 lanserade Ipod var det också början på en helt ny epok som få kunnat se framför sig då.

Det är en annan presentation som räknas som Steve Jobs bästa, nämligen presentationen den 9 januari 2007 vid Macworld-mässan i San Francisco. Både för att det var hans bästa keynote någonsin, men också för att Iphone kom att förändra allting, både för Apple och för hela mobiltelefonmarknaden.

Det har nu gått sju år sedan Steve Jobs klev upp på scenen i San Francisco och berättade hur han sett fram emot den dagen i över två år. Han beskrev hur lyckligt lottade Apple varit som haft förmånen att jobba på produkter som förändrat allting mer än en gång. Därefter följde den delen som för evigt etsat sig in i minnet på alla som såg keynoten; när Jobs pratade om tre nya revolutionerande produkter – en Ipod, en telefon och en internet-kommunikatör – för att sedan med hjälp av en animation låta publiken förstå att det var en och samma produkt.

Eller för att ta det med Steve Jobs egna ord:

This is a day I’ve been looking forward to for two-and-a-half years.

Every once in a while, a revolutionary product comes along that changes everything. And Apple has been — well, first of all, one’s very fortunate if you get to work on just one of these in your career.

Apple’s been very fortunate. It’s been able to introduce a few of these into the world. 1984, we introduced the Macintosh. It didn’t just change Apple. It changed the whole computer industry.

In 2001, we introduced the first iPod, and it didn’t just change the way we all listen to music, it changed the entire music industry.

Well, today, we’re introducing three revolutionary products of this class. The first one is a widescreen iPod with touch controls.

The second is a revolutionary mobile phone.

And the third is a breakthrough Internet communications device.

So, three things: a widescreen iPod with touch controls; a revolutionary mobile phone; and a breakthrough Internet communications device. An iPod, a phone, and an Internet communicator. An iPod, a phone … are you getting it?

These are not three separate devices, this is one device, and we are calling it iPhone.

Sju år senare är presentationen fortfarande väl värd att se i sin helhet, inte bara för att den var med och skapade historia utan också för att den fortfarande är underhållande. Här finns hela Iphone-presentationen:

Keynote-vakan vi inte glömmer

För undertecknads del var detta också en svårslagen höjdpunkt. Via 99mac var vi några nördiga Apple-användare i Umeå som samlades för att gemensamt vaka in videoströmmen från keynoten. Allting planerades i den här tråden i forumet.

Vi hade tidigare sett sändningarna live, men Apple hade slutat med det. Därför träffades vi när sändningen började och avskärmade oss från omvärlden. Vi såg Pirates of the Silicon Valley och sammanställde spekulationer kring det kommande eventet. Sedan väntade vi. Och väntade. När folk var på vippen att ge upp och åka hem fick vi tag i en videoström via en utomstående strax före tolvslaget och kunde se keynoten i sin helhet. Den var väl värd väntan.

A Miltons kommentar nästa dag sammanfattar det hela rätt bra:

Jag är fortfarande helt tagen. Jag trodde nog att det skulle bli en iPhone, men att det skulle bli en "OMG WTF iPwn" hade jag kanske inte helt räknat med

Steve Jobs hälsa började vackla allt mer åren efter presentationen och cancern kom tillbaka, men han hann stå på scenen många gånger om. Bland annat för att presentera Ipad som kanske på sikt visar sig vara en ännu större produkt än Iphone då den troligen kommer att ersätta hemdatorn för de flesta människor.

Jobs avled i oktober 2011 och Apple har gått vidare med ny ledning och nya produkter, men mycket av detta bottnar fortfarande i Jobs livsverk.

Kommentarer
12 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.