Snabbtest

Extern lagring till IOS‑enheter med I‑Flashdrive

Lagringsutrymmet på Apples IOS‑enheter går som vi alla vet inte att bygga ut i efterhand och bristen på möjligheten att koppla exempelvis USB‑minnen till Iphone och Ipad har irriterat många. Dagens glada nyhet är att det finns en lösning. 99mac har testat Photofast I-Flashdrive HD som fungerar som ett USB‑minne till IOS-enheter.

Två av de vanligaste frågorna jag har fått från kunder då jag arbetat som säljare av Apples produkter är om det går och varför det inte går att koppla exempelvis ett #USB-minne till #Iphone och #Ipad. Irritationen har varit klart märkbar, främst från de kunder som jämför Ipad med andra tillverkares plattor som har USB‑ingångar och därför ser den typen av överföring som en självklarhet.

Då kommer kunden på den briljanta idén att koppla sitt USB‑minne via Apples USB‑adapter, som gör om laddningsporten till en USB-port. Tyvärr måste jag återigen göra kunden besviken, då det inte heller fungerar. Apples operativsystem #IOS har nämligen inte något "enhetstänk" och det finns därför inte någon motsvarighet till utforskaren eller Finder med mappar eller filer som går att flytta.

Nu kanske allt känns lite smått uppgivet? Men självklart finns det en lösning för den som verkligen behöver kunna flytta filer fysiskt, tömma telefonen för att ge mer utrymme eller varför inte backa upp kontaktlistan. Det finns alltid någon som lyckas komma på ett sätt att arbeta sig runt problemet. Dessvärre blir det en ganska kostsam historia men för många är det värt det flera gånger om. Häromdagen lanserade Mophie sitt kombinerade batteri och fodral Spacepack som även erbjuder extra lagring. Vi har testat en annan produkt på marknaden som kan lösa problemet på ett ganska smidigt sätt, I‑Flashdrive HD från #Photofast.

Hur fungerar det i praktiken?

Paketet består av en Lightning till 30‑pinnarsadapter och själva minnesenheten som på ena sidan är en USB-kontakt och på andra sidan en 30‑pinnarskontakt. Användarinstruktioner hittar jag i appen I‑Flashdrive HD som ber att få installeras så fort jag kopplar tillbehöret till min Iphone. Appen är kostnadsfri och fungerar på IOS 4.3 och nyare.

Genom appen kan jag nu exempelvis välja att säkerhetskopiera och återskapa min kontaktlista, koppla filer direkt till mitt Dropbox‑konto och framförallt flytta och kopiera filer eller hela bibliotek som exempelvis fotobiblioteket. Efter det kan jag koppla minnet direkt till min dator via USB‑kontakten och flytta mina filer till datorn.

Det bästa med I-Flashdrive är att det är precis så där enkelt som jag hoppades på. Om det ändå känns oklart hur man ska gå tillväga finns en instruktionsvideo under inställningspanelen på förstasidan i appen där hela upplägget beskrivs. I bildspelet nedan kan du se några skärmdumpar från de olika möjligheterna i appen.

Omdöme

För vissa användare är det här en produkt som blir en frälsare i vardagen och arbetet medan den för andra kan tyckas helt onödig. Smaken är som tur är som baken och behoven vitt skilda. Ett scenario där jag personligen kan tänka mig att produkten skulle komma väl till hands är på resor där man ofta kan ha begränsad tillgång till Wi‑fi och på så sätt svårt att exempelvis tömma Iphonens kamerarulle för att ge plats åt nya bilder och filmer.

Själva appen är inte det roligaste jag har sett rent designmässigt och den känns lite gammal, då den bygger på de teman som passade operativsystemen fram till designbytet i och med IOS 7. Inte heller den fysiska produkten känns egentligen inte speciellt gedigen men i just denna produktkategori har det enligt mig ingen större betydelse. Jag hade även gärna sett att man gjort en variant med direkt Lightning‑koppling för att användare med de senaste generationerna IOS‑enheter ska slippa adaptern.

Hur jag ser på prissättningen beror på vad jag jämför med. Ett USB‑minne med 16GB lagringskapacitet kostar ju oftast inte mer än 200 kronor och i jämförelse med det känns tusenlappen som I-Flashdrive HD 16GB kostar väldigt dyr. Om jag däremot börjar bryta ned vilka tre produkter den motsvarar blir den betydligt mer prisvärd. En Lightning till 30-pinnarsadapter kostar 299 kronor, USB-adaptern från Apple kostar även den 299 kronor. Till det lägger vi ett USB‑minne för 200 kronor. Det är närmare 800 kronor men fortfarande ingen möjlighet att flytta några filer. Att betala de 200 extra kronorna för att faktiskt få möjligheten till alla de funktioner som I-Flashdrive bjuder på är i mina ögon absolut prisvärt.

Namn
i-FlashDrive HD
Plattform
IOS
Utvecklare
PhotoFast Co. Ltd
Version
2.1.6
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 4.3 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Svenska, engelska med flera

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.