Ätbar Iphone

Roligare julbak med pepparkaksformen Ipepp

UPPDATERAD. Pepparkakor är ofta formade som hjärtan, grisar eller små gubbar och gummor. För en tekniknörd kan det tyckas lite trist. Ipepp är pepparkaksformen som försöker ändra på invanda mönster – varför inte baka några Iphone i år?

Nedräkningen till julafton är i full gång och hälften av julkalenderns luckor är öppnade. Många hem är kanske redan pyntade med pepparkakshus. En del väljer att köpa färdiga pepparkakor, andra köper deg och äter upp den som den är. Några kanske faktiskt bakar egna kakor som vanligtvis blir formade som hjärtan, grisar, små gubbar och gummor. 99mac:s Ida Lindkvist brukar dock skära ut små Apple-äpplen ur degen och helt tydligt är det fler tekniknördar där ute som gillar att baka.

Martin Lexelius har formgivit en pepparkaksform för att göra Iphone-kakor komplett med rund hemknapp och små appar som fått det passande namnet Ipepp.

– Namnet Ipepp kom till mig direkt. Jag har alltid pysslat med kreativa projekt vid sidan av mitt dagjobb. Idén till pepparkaksformen föddes för två år sedan när jag bakade med ungarna. Jag har alltid gillat Iphone och var tidig med att skaffa Iphone 2G, säger Martin Lexelius när 99mac når honom på telefon.

Förutom pepparkaksformen har Martin målat graffiti, teckat, illustrerat och tagit fram flera typsnitt. Han säger själv att han arbetar väldigt brett med det som faller honom in när det kommer till hobbyprojekten.

– När jag väl fått något för mig är det viktigt att det blir av och genomförs hela vägen. Ofta pysslar jag parallellt med flera projekt. Ipepp är för mig inte bara en pepparkaksform, det är en idé, ett koncept. Det är demokratiskt, alla kan ha en Iphone av pepparkaksdeg.

Från idén vid köksbordet med barnen har det tagit tid att finslipa designen och hitta en samarbetspartner. Martin har provbakat väldigt mycket och testat olika formar och metoder. När allt i princip var färdigt för produktion och lansering hände det som inte får hända. Apple bytte design på Iphone.

– Min form baserades på Iphone 4 och helt plötsligt var Iphone 5 ute och ungefär en centimeter högre. Det var bara att börja om. Boxen och allt fick göras om.

Själva lådan har också fått väldigt mycket omtanke. Det var viktigt att slutresultatet inte skulle kännas som en billig produkt.

– Apple är väldigt duktiga på det där, deras förpackningar känns dyra, exklusiva och värda varenda peng. Jag har varit ute efter samma känsla utan att för den sakens skull få Ipepp att se ut som att det är en Apple-produkt.

Ipepp började säljas redan förra året, fast helt utan marknadsföring och då fanns inte förpackningen heller. I år har Martin startat en Facebook-sida och säljer formen via Formina och Designtorget.

– Nu kör vi hela julracet och så får vi se om vi gör något nytt nästa jul, det här är ju en säsongsprodukt.

Att små app-ikoner är med i baket bidrar till lite extra pyssel och vill du ha inspiration finns bilder, tips och annat från glada pepparkaksbakare på Ipepp:s Facebook-sida. Förutom Iphone kan man så klart baka en Ipad, men då får man skära ut den större bottenplattan själv och pynta på med några fler appar.

Kakmobil i bilen

På tal om Iphone-kakor tyckte den amerikanske komikern Randy Liedtke att det vore kul att baka en Iphone och åka runt i sin bil och låtsas prata i den. På sin Tumblr-blogg skriver han:

"Bakade precis några Iphone-kakor för att lura polisen att stanna mig, då tar jag en tugga och frågar om kakor är olagliga."

I Sverige är det inte heller tillåtet att prata i mobiltelefon medan man kör sedan den 1 december i år då en ny paragraf lades till i trafikförordningen.

”Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter såsom användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning, endast om det inte inverkar menligt på framförandet av fordonet.”

Tanken med tillägget är att förare ska hålla ögonen på vägen och sina omgivningar och inte skriva meddelande, kolla Facebook eller annat som tar bort uppmärksamheten.

Skriven av Ida Blix

Efter ett gäng billigare telefoner är det nu dags för HMD att släppa sitt första flaggskepp som bär namnet Nokia 8.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Enligt nya rapporter kommer Apple att spendera omkring åtta miljarder kronor på eget videomaterial till Apple Music. Upp till tio nya serier ska släppas till tjänsten det kommande året.

Instagram rullar ut en ny – fast gammal och välbeprövad – funktion, nämligen trådade kommentarer.

Den uppdaterade versionen av den tio år gamla guldklimpen Bioshock ska även släppas till Mac-plattformen, och nu har vi även ett konkret datum.

Den skotske författarens verk i bok- och filmformat lär vara bekant för fulkulturella konsumenter, men författaren själv är sannolikt inte lika välkänd.