Wacom Intuos Pen & Touch Tablet

När det kommer till ritplattor har japanska Wacom länge varit ledande. Testlabbet har fått besök av en av de senaste modellerna Intuos Pen & Touch som låter användaren blanda mellan att använda pennan och fingrarna.

När 99mac:s redaktör Ida Lindkvist växte upp var det papper och penna som gällde för att skapa högvis med konstverk. När det i senare ålder blev dags att försöka skapa i datorn förblev musen ett osamarbetsvilligt verktyg och glädjen var stor när en digital ritplatta flyttade in på skrivbordet. Nu ännu ett gäng år senare har en av Wacoms nya modeller landat i testlabbet.

Wacom dominerar marknaden med sina ritplattor och digitala pennor. De har flera produkter med fokus på professionella användare, exempelvis produktserierna #Cintiq och #Intuos, men på senare år har de också tänkt på hemanvändare och lanserade serien #Bamboo med något enklare ritplattor. I år har de bestämt sig för att rensa upp bland produktnamnen och slår därför ihop Intuos och Bamboo. Nu finns Intuos i några olika varianter och Intuos Pro för de mer avancerade användarna.

99mac har fått in Intuos Pen & Touch i storleken medium till testlabbet. Paketet innehåller en ritplatta som mäter omkring 275 millimeter gånger 220 millimeter. Vågen stannar på 526 gram för plattan och pennan.

Komma igång

I kartongen till vårt testexemplar finns själva ritplattan, en medföljande penna och en liten låda med en snabbstartguide, cd-skiva med drivrutiner och en USB-kabel. Under en lucka på själva plattan finns tre extra spetsar till pennan. Pennan har en färgad ring i ena änden och plattan ett litet handtag som går att byta ut. I vår kartong finns en blå uppsättning och en svart.

För att komma igång rekommenderar #Wacom att användaren kopplar upp sin dator till internet, stänger alla öppna program och ansluter USB-kabeln. I datorer med Windows 7 eller 8 kommer en installerare för drivrutinen att starta automatiskt, men för Vista- eller OS X-användare är det cd-skivan eller internet som gäller. Jag erkänner direkt att jag inte följde instruktionerna, men det gick bra ändå. Jag anslöt plattan och letade upp en drivrutin från Wacom:s webbplats.

I Systeminställningar dyker det upp en ny ikon efter installationen längst ned, Wacom Tablet. Här kan du finjustera hur din Intuos-platta kommer att fungera. Det finns väldigt många alternativ så varje användare borde kunna få det precis som hen vill.

Det finns fyra expressknappar på plattan, två i vardera övre hörn. Vad de ska göra kan du bestämma själv, exempelvis kan du visa skrivbordet, öppna en särskild applikation, eller få fram en radiell meny. Det är en halvtransparent rund meny med flera alternativ som du också kan ställa in själv.

Pennan har ett suddgummi i toppen (fast du kan byta funktion på det om du vill), och två knappar på sidan som också har inställningsmöjligheter.

Plattan har fyra prickar som markerar den yta som du kan använda dina fingrar eller pennan på. Den aktiva ytan innanför prickarna är 216 millimeter gånger 135 millimeter och därmed ungefär som ett A5-ark, men inte lika högt och något bredare.

I inställningarna kan du välja om de fyra prickarna ska motsvara hörnen på din skärm eller bara en viss del. Har du flera skärmar kan du justera hur det ska fungera också.

Precis som med Apples Magic Trackpad (eller den inbyggda motsvarigheten om du har en bärbar dator) fungerar flera gester och du kan välja vilka om du inte vill ha alla. Att kunna klicka med ett finger ställer till det för mig flera gånger då jag råkar klicka på saker när jag egentligen bara vill flytta på muspekaren, men som ni kanske förstått vid det här laget kan du få det nästan precis hur som helst.

Programvaror medföljer

I köpet ingår Adobe Photoshop Elements 11, Autodesk Sketchbook Express, Corel Painter Lite och Nik Color Efex Pro WE3.

För att få tillgång till de här programmen måste du registrera din Intuos med hjälp av ett serienummer som finns på undersidan.

Photoshop Elements finns i en nyare version, 12, men det är alltså version 11 som medföljer. Den motsvaras kanske bäst av Apples Iphoto och erbjuder sortering och redigering av bilder. Nik Color Efex Pro WE3 är ett paket med filter som fungerar tillsammans med bland annat Photoshop Elements för att korrigerar färger, retouchering och kreativa effekter.

Autodesk Sketchbook Express är en enklare variant av Sketchbook Pro, och erbjuder precis som namnet antyder ett skissblock man kan rita i med olika penslar och färger. Corel Painter Lite ser, utan att jag testat programmet, ut att erbjuda något liknande som Sketchbook Express.

Funktionalitet

När plattan är installerad och inställningsmöjligheterna är genomgångna är det dags att börja använda den. För att komma igång snabbast möjligt plockar jag bort min Magic Trackpad och Magic Mouse som jag normalt använder. Uppmärksamma 99mac-läsare vet att jag också har en äldre version av Intuos på kontoret, men den används inte allt för ofta just nu. Det är värt att nämna den eftersom jag har tidigare erfarenhet av att använda en digital ritplatta till datorn. Om man inte har det kan jag tänka mig att det tar ett litet tag att vänja sig. Även om i stort sett alla är vana vid att handskas med pennor gäller det att inte titta på var pennspetsen är utan på var pekaren är på skärmen.

Den aktiva ytan på plattan begränsas av fyra små prickar och är ungefär lika stor som ett A5-ark. Den silvriga ytan känns sträv under fingrarna och påminner kanske en del om papper.

Att ha en extra stor pekplatta som den här är inte rakt upp och ner en fördel då jag får röra armen mer för att komma från ett hörn av skärmen till ett annat. Pennan kan jag sätta ner var som helst på ytan och pekaren hamnar på motsvarande ställe på skärmen, men så är det inte med fingret. Vill man spara in några slantar finns det en platta som bara fungerar tillsammans med pennan som heter Intuos Pen och finns i storleken small.

Under tiden jag använder plattan byter jag mellan pennan och fingrarna beroende på vad jag vill göra och det hela fungerar riktigt smidigt, jag behöver sällan ens lägga ner pennan. Självklart fungerar plattan för både höger- och vänsterhänta. Det går att placera den vid sidan av datorn eller framför lite beroende på vad man ska göra, allra mest flexibelt blir det så klart om man köper tillbehörspaketet för att göra den trådlös. Nu begränsas vi av längden på USB-kabeln.

Vår testmodell har 1 024 tryckkänslighetsnivåer. Det här betyder att om jag med en pensel i ett ritprogram (programmen måste stöda det här själva vilket många grafikprogram gör) håller pennan mot plattan väldigt lätt blir det knappt färg på ytan, medan om jag trycker hårdare blir det mycket mer färg, precis som med en riktig pensel och papper eller en duk.

Intuos känner inte av lutningen på pennan vilket mer avancerade Intuos Pro gör. Det är exempelvis viktigt om man arbetar med kalligraf.

Summering

Intuos-plattan ersätter på ett finfint sätt Apples Magic Mouse och Magic Trackpad som jag byter mellan normalt. Jag föredrar att använda en penna över en mus oavsett om jag ritar eller inte. Det är smidigt att bara kunna sätta ner pennan och få pekaren direkt dit jag vill på skärmen utan att behöva dra omkring på en mus. Det är också smidigt att kunna använda fingrarna för att exempelvis skrolla utan att behöva leta upp rullisten ute i kanten.

Ett annat plus i kanten är alla inställningsmöjligheter, även om det också innebär att det tar ett tag att gå igenom allt och fundera ut hur man vill ha det. När det väl är klart går det ännu snabbare att genomföra sina vanligaste uppgifter.

Jag tycker att plattan känns lite för plastig och föredrar den lena ytan på Magic Trackpad än den sträva som Intuos bjuder på, men det här är så klart en smaksak. Plattan kostar från 1 500 kronor hos de svenska handlarna och för de pengarna tycker jag gott att den kunde vara trådlös direkt. Det hade varit smidigare om plattan använt Bluetooth istället för den lilla USB-dongeln till datorn som tar upp en av de få portarna (särskilt på bärbara datorer). Men den tekniken har sina nackdelar den med. Enheterna kan koppla ner då och då och det blir fördröjningar. I vårt test av Microsofts tangenbord och mus skriver 99mac:s Adrian Bengtson om hur Microsoft valt USB-lösningen över Bluetooth just av dessa skäl.

Den aktiva ytan känns lagom stor, ju mindre ytan är ju mindre rörelser kan man göra och det blir helt enkelt pilligare att få till detaljer. Den är lätt att packa ned och det är smart att det går att förvara småsakerna som extra pennspetsar och USB-dongeln under luckor på baksidan, då är risken mindre att man tappar bort grejerna eller har dem på fel ställe när man behöver dem.

Jag har inte använt den nya Intuos Pro-plattan som har fler tryckkänslighetsnivår och som också är känslig för vilken lutning man har på pennan, så någon jämförelse kan jag inte göra nu. Den finns i tre storlekar och medium som vi har använt här kostar omkring 2 700 kronor, en rejäl slant till helt enkelt.

Fakta

Namn
Wacom Intuos Pen & Touch Tablet
Produkttyp
Ritplatta med både penna och pekfunktionalitet
Pris
omkring 1 795 kronor för storlek medium
Kompatibilitet
USB-port, internetuppkoppling, Windows Vista eller senare (SP2), OS X 10.6.8 eller senare (Intel-processor).
Storlek
Small (152 x 95 mm, 310 gram) eller medium (216 x 135 mm, 520 gram)
Tillbehör
Adapter med batteri för att göra plattan trådlös (kräver ändå tillgänglig USB-port för liten dongel), kostar omkring 490 kronor

Instagram rullar ut en ny – fast gammal och välbeprövad – funktion, nämligen trådade kommentarer.

Den uppdaterade versionen av den tio år gamla guldklimpen Bioshock ska även släppas till Mac-plattformen, och nu har vi även ett konkret datum.

Den skotske författarens verk i bok- och filmformat lär vara bekant för fulkulturella konsumenter, men författaren själv är sannolikt inte lika välkänd.

Nu finns Oneplus 5 att köpa hos svenska återförsäljaren Webhallen. Tidigare har den bara funnits via tillverkarens egna webbsida.

Apple fortsätter att satsa på eget videoinnehåll till Apple Music. Nu har de anställt Matt Cherniss, som tidigare varit chef för WGN America och Tribune Studios.

Analytikern Ming-Chi Kuo menar att nästa Apple Watch kommer att erbjudas både med och utan egen LTE-koppling med liknande design som idag.