Roligare fotografering

Test av Holga objektivpaket för Iphone

UPPDATERAD. För några hundralappar går det att göra Iphone-fotograferandet roligare och mer varierat. 99mac har testat ett paket med tre objektiv och ett skal från Holga.

Den kamera man alltid har med sig är den bästa kameran brukar det heta när det gäller fotografering. Det är tack vare detta som Iphone seglade upp som den populäraste kameran av alla för några år sedan och behållit den positionen sedan dess. Apple har ända sedan den första modellen haft kameradelen i fokus så att säga, och för varje år har den blivit allt bättre.

Hur mycket bättre kameran än blivit är det dock fortfarande ett fast objektiv och det innebär begränsningar. För att komma runt dessa har tredjepartstillverkare tagit fram objektivtillbehör till Iphone som fästs utanpå telefonen och till exempel ger zoom eller vidvinkel. Holga är ett företag som tagit fram ett antal olika objektiv och vi har testat ett paket med skal och tre objektiv.

Holga objektivpaket för Iphone

Holgas objektivpaket består av ett skal för Iphone, antingen Iphone 4 och 4S eller Iphone 5 och 5S varav 99mac fått testa det senare. Skalet finns i svart, vit eller röd färg. Det ingår också tre objektiv med olika egenskaper: tele, vidvinkel och fisheye.

Teleobjektivet ger 2x zoom. Vidvinkelobjektivet ger 0,67x zoom och en större vidvinkel. Fisheyeobjektivet ger vidvinkel på 180 grader. Paketet kostar 299 kronor och går att beställa från Holgas webbplats. De säljer även ett 3D-objektiv som passar med samma skal.

I praktiken

Holgas skal är i grunden ett normalt skal av hårdplast som täcker baksidan och kanterna av Iphone men lämnar öppet för knappar, kontakter och kamera. Det som gör skalet speciellt är ett fäste för objektiv runt kameraöppningen samt ett handtag på baksidan som både ska ge bättre grepp likt en traditionell kamera samt innehåller ett gängor för att fästa kameran på ett stativ.

Skalet håller bra kvalité med en matt yta som är snygg och behaglig att ta på, men det syns om man fingrat på ytan med lite smutsiga fingrar.

Handgreppet är praktiskt för att hålla i telefonen och nödvändigt för att fästa den på ett stativ, men det är också den del av skalet som gör det så pass klumpigt att man inte vill ha på det hela tiden.

Objektiven fästs vid skalet med magneter vilket gör det ytterst smidigt att sätta på och ta av dem, något som uppskattas extra vid byte fram och tillbaka mellan objektiven för att testa olika typer av bilder. En baksida av det är dock att objektiven inte sitter bergfast i skalet utan riskerar att lossna om telefonen stoppas ned i till exempel en väska lite bryskt. Däremot är det ingen risk att de lossnar bara för att man skakar på telefonen eller liknande.

Resultat och bildkvalité

Efter att ha testat skalet på telefonen ett tag och experimenterat med de olika objektiven kan jag konstatera att det är en kul produkt först och främst, för den som vill göra sin fotografering med Iphone mer varierad, snarare än för att nå nya höjdpunkter i bildkvalité. Nedan följer några olika testmotiv fotade med de olika objektiven. Samtliga testbilder är tagna med Iphone 5.

Alla tre objektiven har distinkt olika egenskaper och variationen jämfört de vanliga bilderna i Iphone-kameran är märkbar. Märkbart även såtillvida att alla tre objektiven i olika grad ger svart yta runt bilden.

Just bildkvalitén är inte objektivens starkaste sida. Alla tre tar lite udd av skärpan i olika omfattning. För tele och fisheye var det acceptabelt medan vidvinkelobjektivet gjorde bilden så pass suddig att det var lite störande. Kolla in testbilderna för att se exempel på resultatet.

Video

Uppdatering: Det går förstås även bra att filma med objektiven, med den fördelen att den mindre vidvinkeln när man filmer jämfört med fotograferar gör att de svarta kanterna från objektiven syns mindre i videoläget, speciellt för vidvinkel där de försvinner helt. Här är en video som demonstrerar de olika objektiven.

Slutsats

Alla som köpt objektiv till kameror vet att man får vad man betalar för. Tre objektiv för några hundralappar innebär att man inte heller kan förvänta sig underverk. Om man däremot ser på detta paket som en kul grej för roligare och mer varierade bilder så fyller det ändå sin funktion.

Det går helt enkelt inte att ta den här typen av bilder som objektiven erbjuder enbart med den inbyggda kameran. Det är enkelt att växla mellan de olika objektiven tack vare det smarta magnetfästet. Roligast av de tre objektiven var helt klart fisheye, jag och barnen hade riktigt kul med det.

Skalet i sig är trevligt och känslan är bra, men handgreppet är en så pass stor klump att det inte får sitta på konstant. Möjligheten att kunna använda ett stativ till sin Iphone är däremot bra även om man inte använder något av de medföljande objektiven.

Objektivpaketet är främst för de som vill ha mer lekfull Iphone-fotografering och för det ändamålet fungerar det bra och är prisvärt, även om lite vassare skärpa i främst vidvinkelobjektivet hade varit önskvärd.

Vinn testexemplaret

Det testexemplar av objektivpaketet som syns på bilderna här och alltså passar för Iphone 5 och 5S kommer att dyka upp i en liten tävling inom en snar framtid, så håll utkick om du är intresserad av att kunna vinna det.

Fakta

Namn
Holga Iphone Objektiv Paket - Fisheye, Vidvinkel och Teleobjektiv
Produkttyp
Skal med utbytbara objektiv för Iphone
Pris
299 kronor
Kompatibilitet
Finns för Iphone 4/4S och Iphone 5/5S
Färger
Vitt, svart eller rött
Objektiv
Tele, vidvinkel och fisheye
Kommentarer
2 svar

Enligt källor bland telefonoperatörerna kan Apple presentera sina nästa Iphone-modeller vid ett event den 12 september.

Under ett live-event i New York presenterar nu Samsung den nya flaggskeppstelefonen Galaxy Note 8.

Samsungs smarta röstassistent Bixby har tidigare endast funnits i USA och Sydkorea, men nu rullas den ut till 200 länder inklusive Sverige.

Säkerhetskopieringstjänsten Crashplan för hemanvändare tas bort. Code42 lämnar konsumentmarknaden och satsar istället på företagsanvändare.

Under kvällens Samsung Unpacked-event är det mer eller mindre givet att Galaxy Note 8 kommer presenteras.

Nu är Adobes fototävlingen som löpt under sommaren avgjord och de bästa bidragen kan ses med hjälp av förstärkt verklighet i Kungsträdgården i Stockholm.