Test: Logitech Ultrathin Touch Mouse t631 för Mac

Letar du efter en mus som stöder Multi Touch-gester i OS X och samtidigt är försvinnande liten? Då kan Logitech Ultrathin Touch Mouse t631 för Mac vara något för dig.

Logitech lanserade Ultrathin Touch Mouse t631 för Mac i slutet av sommaren tillsammans med en svart variant för Windows-datorer. De första exemplaren ska enligt pressmeddelandet ha börjat dyka upp i europeiska butiker nu under september och november. 99mac har haft ett exemplar i testlabbet några veckor och kan konstatera att jo, den är verkligen väldigt tunn, liten och nätt precis som namnet antyder.

Musen har en väldigt len vit ovansida och sidor av borstad metall, medan undersidan är av svart plast. Den drivs av ett uppladdningsbart batteri som laddas via USB-porten i din dator. Enligt Logitech laddar batteriet fullt på omkring 1,5 timme och klarar upp till tio dagars användning. En enda minuts laddning ska ge en timmes arbetstid om det krisar.

Musen har stöd för Multi Touch-gester i OS X vilket betyder att det går att svepa mellan sidor eller applikationer och komma till exempelvis Mission Control med hjälp av gester. Exakt hur det fungerar beror lite på vilken OS X-version du har. Mission Control-gesten fungerar bara med 10.7 eller senare exempelvis. Pekytan är något bredare i framkant just för att underlätta för gester.

Ultrathin Touch Mouse ansluter via Bluetooth och kan komma ihåg kopplingar till två datorer samtidigt, man byter mellan de två enheterna via ett reglage på undersidan. Det här passar bra om du har exempelvis en stationär och en bärbar dator.

Jämfört med Apple Magic Mouse

Här på redaktionen finns sedan tidigare Apples Magic Mouse i bruk och den passar ypperligt att jämföra med. Apple tar 629 kronor för sin större mus, även om ingen av de här två kan sägas vara särskilt ergonomisk.

Logitechs variant är väldigt mycket tunnare och det finns inte mycket att hålla tag i, istället gäller det att vänja sig vid att bara lätt lägga fingrarna på och verkligen utnyttja Multi Touch. Den är framtagen för att gå ner i den tunnaste datorväskan eller rent av i fickan utan att ta för mycket plats. Den lilla storleken har helt enkelt prioriterats över ergonomi. Det senare är kanske ändå något som bäst sparas till enheter som kommer att användas på samma plats hellre än att flyttas runt mycket, men vi får erkänna att det tar en bra stund att vänja sig.

Apples mus drivs med två AA-batterier och fungerar kanske bäst om man väljer att använda uppladdningsbara sådana. Musens större format ger längre batteritid, Magic Mouse kan hålla igång i flera månader utan att behöva laddas beroende på hur mycket du använder den. Vårt exemplar håller igång i uppåt en månad med ett par uppladdningsbara batterier som ingen kommer ihåg när de köptes längre. Logitechs variant klarar sig inte fullt lika länge, men en full arbetsvecka har vi den istället för Magic Mouse utan att behöva ladda i alla fall.

För att få Logitechs mus att fungera behöver du ladda ned drivrutiner från deras webbplats, något du slipper med Apples variant som redan har stöd inbyggt i OS X. Men installerad och klar fungerar de båda mössen likvärdigt.

Förutom stödet för Multi Touch är nästan den bästa grejen med Logitechs mus att den lätt kan kopplas mellan två enheter via reglaget på undersidan. Det tar i och för sig sällan många minuter att para en mus med datorn, men det blir jobbigt om man ska göra det någon gång varje dag.

Summering

Personligen fastnade jag inte för det väldigt lilla formatet utan använder oftast min bärbara dators inbyggda styrplatta när jag är ute och härjar hellre än att ta med mig en mus. På kontoret blandar jag mellan Magic Mouse, Magic Trackpad och en ritplatta med penna. Med det sagt är det här inte en otrevlig bekantskap på något sätt, särskilt inte om det är just en väldigt liten och portabel mus man letar efter.

Logitech Ultrathin Touch Mouse känns välgjord och fungerar som utlovat väl med gester och när man väl vant sig gör det inget att det inte finns just något att hålla fast vid. Utan att ha gjort några noggrannare mätningar av batteritiden känns det som att den håller igång enligt specifikationerna och har man bara tillgång till en Micro USB-kabel är det smidigt att ladda den direkt via datorn.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
13 svar

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.