Google: Så administrerar vi över 40 000 Macar

Google har över 40 000 Macar i drift och berättade under en konferens tidigare i november om hur de tvingats att utveckla egna verktyg för att administrera datorerna. Anledningen – Apples egna verktyg håller inte måttet.

Tidigare i november var det dags för konferensen LISA 2013 som riktar sig till system- och nätverksadministratörer. Under veckan släpptes de första videoklippen från konferensen. I ett klipp delar några medlemmar från Googles Macintosh-team med sig av intressanta fakta om it-miljön på sökjätten.

Det visar sig att en av Apples största företagskunder är sökjätten #Google. Företaget har, inte medräknat Motorola, omkring 42 000 anställda och omkring 40 000 Macar i drift. Majoriteten använder alltså OS X, även om Google internt stöder fyra plattformar, #OS X, Windows, Linux och Chrome OS.

När det kommer till att administrera den här stora flottan av datorer berättar Googles systemingenjör Clay Caviness att de inte använder några av Apples verktyg för att hantera datorerna. En av anledningarna är att Apple #OS X Server och #Apple Remote Desktop "slutar fungera när du har över 50, 100, 200 maskiner att administrera".

"Vi använder inte några av Apples verktyg för att hantera Macarna. Apple producerar två verktyg, Mac OS X Server... och Apple Remote Desktop. De bryter ihop när du har fler än 50, 100, 200 maskiner att hantera... Vi har förlorat deras uppmärksamhet när det kommer till företagshanteringsverktyg."

Apple Remote Desktop är uppe i version 3.6, men programvaran har inte fått någon större uppdatering sedan 2006, vilket Caviness tror delvis beror på de stora framgångarna med Iphone och Ipad. Google ber om funktioner från Apple, men Cupertino arbetar för långsamt med att implementera önskemålen vilket tvingat Google att istället utveckla egna verktyg eller använda öppen källkod för allt från konfiguration, pakethantering, övervakning av system och annat.

Googles ingenjör nämner att de använder Puppet för konfiguration, Munki för pakethantering och flera egenutvecklade verktyg baserade på öppen källkod som exempelvis crankd, Cauliflower Vest och Canhasimage.