Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Organisera typsnitt med nya Fonts

Från samma utvecklare som nyligen lade ner Fontcase kommer Fonts, ett helt nytt program för att organisera och bläddra bland typsnitt. Det är enklare med färre funktioner och med en ny modern design. 99mac har tittat närmare på programmet.

I början av november stod det klart att typsnittshanteraren Fontcase lades ner av dess utvecklare Bohemian Coding. De antydde då att de jobbade på annan mjukvara för typsnitt och nu bara några veckor senare har företaget släppt det helt nya programmet #Fonts.

Fonts används för att organisera och bläddra bland typsnitt, men saknar de mer avancerade funktionerna som Fontcase hade, inte minst aktiveringen av #typsnitt. Å andra sidan har Fonts fått en funktion som Bohemian Coding säger att många efterfrågat, att samlingarna är samma som systemets egna samlingar (som till exempel dyker upp i typsnittsväljaren).

Snabbtitt

99mac har testat Fonts och kan konstatera att det är ett litet och kvickt program som gör vad som utlovas, om än att det känns lite väl enkelt ibland och innehåller några buggar och udda detaljer. Det är helt enkelt en 1.0-version.

Exempel på detta är att det bara går att dra tecken till program som stödjer formaterad text (som Textredigeraren i #OS X eller Mail), men inte till andra textredigerare som IA Writer, Bbbedit med flera. En annan bugg var att funktionen att kopiera tecken som HTML-kod inte fungerade alls.

Utseendemässigt är inspirationen med "platt design" från IOS 7 tydlig och företaget skriver också på sin blogg att de ville utnyttja den rena enkla designen från IOS 7 för att lägga fokus på innehållet, det vill säga själva typsnitten.

Designen fungerar bra, det är snyggt och sparsmakat. Att samlingarna nu också synkroniseras med OS X egna samlingar är definitivt en förbättring över Fontcase.

Fonts använder sig av samma samlingar som typsnittsväljaren i OS X.

Det största frågetecknet med Fonts är egentligen vad programmet fyller för funktion då Typsnittsboken i OS X redan gör ungefär samma sak med den utökade funktionen att också kunna slå på och av typsnitt. Fonts är trevligt och enkelt att använda med ett snyggt och modernt gränssnitt samt ger en bättre översikt över typsnittens utseende, men om det är tillräckligt för motivera ett köp i dagsläget är inte givet. Det finns dock potential och om Bohemian Coding fortsätter förbättra programmet kan det vara värt att hålla ett öga på det.

Fonts säljs endast genom Mac App Store där det kostar 75 kronor i dagsläget.

Namn
Fonts
Plattform
OS X
Utvecklare
Bohemian Coding
Version
1.0.1
Pris
75,00 kronor
Krav
OS X 10.8 eller senare, 64-bitars processor
Språk
Engelska

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.