Ljudtest

Test: Fem portabla Bluetooth-högtalare

99mac testar fem väldigt olika högtalare där alla har tre saker gemensamt. De är trådlösa via Bluetooth, portabla genom batteridrift och de ligger i det lite högre prisspannet 1 500 - 2 000 kronor.

Inledning

#Bluetooth-högtalare är ytterligare en stor kategori inom trådlöst ljud utöver Sonos och Airplay som vi tidigare skrivit om. Den stora skillnaden är att med en Bluetooth‑högtalare sker kommunikationen direkt mellan uppspelningsenheten och högtalaren då dessa "parkopplas". Bluetooth finns inbyggt i de flesta moderna telefoner, datorer och surfplattor och används inte bara till ljudöverföring utan även för exempelvis filöverföring mellan enheter.

Att välja Bluetooth‑högtalare är inte det lättaste då det verkligen finns en uppsjö av olika alternativ att välja mellan. I och med att system som Sonos och Airplay blivit väldigt stora inom segmentet för hemmabruk har Bluetooth blivit mer synonymt med portabla lösningar. Generellt kan man försöka se till två olika kriterier när man ska köpa en Bluetooth‑högtalare – funktionerna och givetvis också ljudprestandan. Många högtalare idag erbjuder fler funktioner än bara "trådlösheten" och ljudprestandan skiljer sig enormt. I detta test har vi avgränsat oss just till portabla, batteridrivna Bluetooth‑högtalare som alla har ett rekommenderat pris på mellan cirka 1 500 och 2 000 kronor.

Testmetodik

För att ge er läsare en uppfattning av hur högtalarna låter har vi tagit fram ett deltest där vi mäter vilka frekvensområden som är starkast vid uppspelning på respektive högtalare.

Högtalaren placerades på en box och en Iphone 5S utrustad med appen Octave RTA placerades på en likadan box 30 centimeter bort. Vi spelade upp låten Changing of The Seasons med bandet Two Door Cinema Club från en dator och mätte upp två olika ljudnivåer per högtalare. En på -35 dB och en på -20 dB. Vi har alltså försökt att mäta vid samma slag i låten och med samma volymuppmätning. Resultatet är så nära vi kunde komma.

Iphone 5S har hela tre mikrofoner utplacerade på olika ställen på telefonen för att få optimal ljudupptagning. Appen använder huvudmikrofonen som är placerad på undersidan av telefonen, bredvid högtalaren och hörlursjacket. Denna ska enligt Apple ha frekvensrespons mellan 20 Hz och 20 kHz. I testet har jag valt att använda mig av en faktisk låt och inte rena sinustoner, alltså en ton som består av en ensam frekvens helt utan övertoner, då högtalarna i testet oftast används just till musik. Detta gör att testet inte visar exakt respons för varje separat frekvens.

Det fina med ljud är att det inte direkt finns något optimalt ljud, alla människor har olika smak och tycke och även jag föredrar vissa ljudkaraktärer bättre än andra. Notera därför att jag med min smak exempelvis kan uppleva ett starkt mellanregister som burkigt och därmed negativt medan någon annan skulle kunna tycka att det istället gör ljudbilden tydlig.

Högtalarna som är med i detta test är Bose Soundlink Mini, Sony SRS‑BTX300, Creative Airwave HD, Sol Republic Deck och slutligen Jawbone Jambox Mini. Vi börjar med att gå igenom högtalare för högtalare och börjar med Bose Soundlink Mini - läs vidare!

Fotnot
Observera att det här inte är ett exakt test utan en ungefärlig bild av om högtalaren utmärker sig på något speciellt sätt, exempelvis starkare bas än övriga. Om denna del av testet uppskattas kommer vi att fortsätta att försöka ge er läsare en bild av hur högtalaren låter. Kom gärna med feedback till oss på redaktionen!

Kommentarer
3 svar

En viktig milstolpe för strömmande musiktjänster har nåtts, då antalet betalande användare nu är fler än för videotjänsten Netflix.

Raspberry Pi släpper en uppdaterad version av Computer Module, en liten dator särskilt avsedd för industrianvändning och avancerade projekt.

En välrenommerad analytiker förutspår uppdaterade Macbook Pro-modeller under året, med stöd för mer primärminne och för vissa modeller med lägre priser.

Betaversionen av Mac OS 10.12.3 gör det lättare för användare att se hur mycket ström bildskärmen drar, och kan snabbt sänka ljusstyrkan.

Bamse ska hjälpa barn att vara källkritiska på nätet i kommande nummer.

En omfattande mutskandal har uppdagats i Sydkorea där presidenten riskerar riksrätt. Nu kan domstolen utfärda en häktningsorder mot Jay Y Lee, landets rikaste man som i praktiken styr jättekoncernen Samsung.