Rengöring

Bästa sätten att rengöra Apple-produkter

Förr eller senare behöver Apples produkter rengöras, inte minst IOS-enheter var skärmar snabbt blir fyllda av fingeravtryck och fett från händerna. Här är råden för hur rengöringen sker på skonsammaste sätt.

När ryktena började florera om att Apple skulle släppa en telefon med pekskärm var många skeptiska. Bland annat för att vi på den tiden var vana vid fysiska knappar och tveksamma till att beröring på en skärm skulle vara tillräckligt bra, men även för att skärmen så fort skulle bli smutsig. Snabbspola sex år framåt och det visade sig att ingen av ovanstående invändningar i praktiken var några problem.

Känslan är inte den samma som fysiska knappar men å andra sidan är det bekvämt att inte behöva trycka hårt och skärmarna blir visserligen smutsiga men det märks inte vid användning. Utvecklingen av så kallad oleofobisk yta, det vill säga en smutsavvisande yta, på skärmarna har dessutom gått framåt och skärmen på en ny Iphone blir inte alls lika smutsig som den på originalmodellen.

Inte desto mindre uppstår det behov av att regelbundet rengöra skärmarna. Även traditionella datorskärmar behöver rengöras emellanåt och tangentbord blir som alla vet riktigt snuskiga till slut om de aldrig rengörs. Frågan är då: hur rengörs Apple-produkter på bästa sätt?

Bästa källan för denna information är Apple själva och de tillhandahåller en omfattande genomgång av hur deras olika produkter ska rengöras. Här följer en sammanfattning av de viktigaste råden samt några råd från redaktionen.

Grundråd

Först och främst gäller det att ha en mjuk luddfri trasa som inte kan lämna några repor. 99macs redaktion rekommenderar en vanlig mikrofiberduk som finns tillgänglig i handeln. Använd den torr på skärmen eller lätt fuktad och aldrig med något annat än vatten. Det räcker till nästan all typ av rengöring.

Använd aldrig vätskor direkt på produkten (spraya inte!) och undvik starka rengöringsmedel, lösningsmedel eller slipmedel. Just vätskor är extra viktigt att vara försiktig med eftersom skador orsakade av vätska inte täcks av varken garantin eller Applecare-tillägg. Se till att ingen fukt tränger ner i några öppningar.

Apple har som standardråd att koppla ur alla sladdar också och stänga av enheten som ska rengöras. Det är inget dumt råd det heller, även om vi i praktiken sällan går så långt själva här på redaktionen.

Ipad

Skärmen på Ipad har en oleofobisk yta som hjälper till att stöta bort fett och därför räcker det med en mjuk luddfri trasa för att ta bort fingeravtryck och fett från händer.

För övrig rengöring används en lätt fuktad mjuk trasa, fuktad med vanligt vatten. Använd inte rengöringsmedel, fönsterputs, lösningsmedel, alkohol, ammoniak eller rengöringsmedel som innehåller slipmedel.

Det oleofobiska skyddet mot fett kommer att avta med tiden vid normal användning men om skärmen torkas av med slipande medel avtar effekten snabbare och skärmen kan dessutom repas.

Iphone

För Iphone gäller samma råd som för Ipad ovan. För Iphone 5S gäller det även att hemknappen ska rengöras regelbundet med en mjuk luddfri trasa för att Touch ID-funktionen ska fungera så bra som möjligt.

Ämnen som kan orsaka fläckar, som bläck, färgdynor, kosmetika, smuts, mat, olja och krämer ska tas bort omdelbart med en lätt fuktad trasa.

Fodral till Iphone

Det nya gummifodralet till Iphone 5C rengörs utifrån samma råd som Iphone medan läderfodralet till Iphone 5S kräver lite mera omsorg. Då det är läder kommer det med tiden att få ett så kallat patinerat utseende. Färgen på lädret påverkas av användning och kan bli mörkare av till exempel fett från händerna eller påverkan av direkt solljus. Färgat jeanstyg kan också ge missfärgningar.

Även rengöring kan påverka lädrets färg. Här är det ok att använda en trasa fuktad med varmt vatten och lite mild handtvål. Det går även att använda ett milt rengöringsmedel på en torr, ren trasa.

Ipod

Alla varianter av Ipod rengörs enligt samma råd som för Ipad och Iphone ovan. Det vill säga lätt fuktad mjuk och luddfri trasa, inga rengöringsmedel eller liknande.

Bärbara Macar

Apples råd för all typ av rengöring är att stänga av helt och dra ut alla typer av ansluta sladdar, men som nämndes i början är vi på redaktionen inte fullt så noga med det vad gäller Ipad och Iphone. När det kommer till datorer anser vi att det är ett desto viktigare råd, inte minst att dra ut strömsladden så enheten inte skulle riskera att bli strömförande om en olycka skulle uppstå.

För höljet gäller standardrådet om lätt fuktad trasa och inga rengöringsmedel. För bildskärmen är Apples råd att använda den rengöringsduk som följde med datorn, lätt fuktad med enbart vatten och att aldrig spraya vätska direkt på skärmen.

Bottenhöljet på vissa modeller så som Macbook 13 tum från sent 2009 och mitten 2010 är gjort i ett mjukt, halkfritt material. Apple nämner specifikt en mikrofiberduk av typen 3M Gray eller någon mjuk, ofärgad och luddfri duk för rengöring av bottenplattan.

Stationära Macar

För Mac Pro, Mac Mini och Imac kan det också vara en god idé att stänga av och dra ut sladdar. I övrigt gäller samma standardråd om enbart lätt fuktad trasa, inga rengöringsmedel och inte spraya vätska direkt på enheten. Dessa råd gäller även för skärmen på Imac.

Bildskärmar

Även för bildskärmar gäller samma råd som för stationära Macar med flera. Stäng av, koppla ur och använd lätt fuktad trasa. Här nämner dock Apple även att rengöringsmedel direkt framtagna för bildskärmar är ok att använda. Däremot ska rengöringsmedel med alkohol eller aceton aldrig användas och inte heller fönsterputs eller liknande.

Tangentbord, styrplattor och möss

Apples råd för rengörning av trådlösa enheter med batterier är att ta ut dessa innan rengöringen. I övrigt gäller samma standardråd som tidigare.

När ger gäller den lilla styrkulan på Mighty Mouse kan man rengöra även den med en lätt fuktad trasa om den blivit missfärgad eller smutsig. Rulla runt kulan så alla sidor blir rengjorda.

Om kulan är trög eller inte rullar i en viss riktning kan musen vändas upp och ner och kulan rengöras med en trasa som trycks mot kulan, så att den trycks in en bit och kan skrapa bort eventuell smuts som fastnat innanför kulan. Det finns till och med en liten Quicktime-film som demonstrerar detta.

När det gäller tangentbord rekommenderar redaktionen att man även dammsuger sina tangentbord regelbundet, det samlas damm och skräp efter en tid som inte en trasa kommer åt.

Rengöringsprodukter för Apple-enheter

På marknaden finns det rengöringsprodukter som påstås fungera som till exempel antibakteriella våtservetter speciellt avsedda för Iphone, Ipad och Ipod. Det är oklart om dessa är extra skonsamma eller om Apple skulle avråda även från dem. Råden på företagets webbplats handlar i princip uteslutande om att alltid bara använda vatten, förutom vid rengöringen av stationära bildskärmar.

Kommentarer
12 svar

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.