Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

E-post

Mail för Mavericks uppdateras för att lösa problem med Gmail

Som svar på de problem som rapporterats om Gmail i Mavericks har nu Apple släppt en fristående uppdatering för e-postprogrammet Mail som ska åtgärda problemen och öka stabiliteten för Gmail-användare.

Efter att Apple släppt #Mavericks-uppdateringen till #OS X började det komma rapporter om stora problem för de som använde #Gmail tillsammans med Apples e-postprogram #Mail. Under ytan hade Apple gjort stora förändringar i Mail för Mavericks för att få programmet att fungera bättre med Gmails speciella användning av IMAP, men lösningen innehöll flera buggar och problem.

Gmails speciella upplägg ställer till det för IMAP

Bakgrunden till det hela är att Gmail alltid haft en annorlunda användning av IMAP, de följer inte standarden fullt ut och det förvirrar ofta e-postprogram. Den mest påtagliga skillnaden är att Gmail inte använder brevlådor på traditionellt sätt utan istället har etiketter som används för att märka brev. Ett brev kan märkas med obegränsat antal etiketter.

I Gmail ligger samtliga brev, såväl utgående som ingående, i en enda stor brevlåda som kallas "Alla mail". Breven märks med etiketter som i praktiken fungerar som brevlådor. Både standardbrevlådor som inkorgen och egna etiketter som användaren lägger till för att sortera sin e-post är egentligen bara etiketter.

Problemet har varit att IMAP inte stödjer systemet med etiketter och en gemensam brevlåda utan hanterar istället varje etikett som en egen brevlåda. Det gör att användare av Gmail ofta får flera exemplar av samma mejl, ett för varje etikett. Så för användare som flitigt använder etiketter betyder det att det tar onödigt mycket lagringsutrymme i anspråk. Även användare som inte använder etiketter har ofta dubbla uppsättningar av allting eftersom de har en inkorg och en utkorg vid sidan av "Alla mail."

Mail i Mavericks specialanpassat för Gmail

Eftersom Gmail är så populärt har Apple försökt hitta en lösning på detta problem och anpassat Mail i Mavericks så att det ska hantera dessa etiketter på rätt sätt och bara ha en kopia av varje brev.

Tanken är god eftersom det sparar utrymme för användarna, problemet var bara att det inte fungerade som det borde. Speciellt för de användare som tidigare anpassat Gmail genom att slå av brevlådan Alla mail (går att göra via Gmails webbmejl). Joe Kissell på Tidbits var tidigt ute med att publicera omfattande dokumentering av alla dessa problem och tog emot många rapporter från användare som hade samma problem som han.

Förra veckan kom uppgifter från 9to5mac om att Apple jobbade på en uppdatering för Mail specifikt för att lösa dessa problem och senare släpptes en uppdatering av Mail till utvecklare för att de skulle kunna testa detta. Det var då oklart om uppdateringen skulle släppas separat eller i samband med att hela Mavericks uppdateras till 10.9.1, men nu har Apple alltså släppt denna fristående uppdatering för Mail.

Mail-uppdatering för Mavericks 1.0

Uppdateringen heter Mail-uppdatering för Mavericks 1.0 och finns att hämta genom Programuppdatering i Mavericks. Apples beskrivning:

Den här uppdateringen förbättrar stabilitet och kompatibilitet för Gmail och innehåller fixar för användare med anpassade Gmail-inställningar.

Mer detaljer om uppdateringen finns att läsa i Apples supportdokument.

Om denna uppdatering faktiskt löser samtliga problem återstår att se. Tidbits skriver att Joe Kissell just nu är på resande fot, men att de hoppas få rapport från honom snart med hans syn på uppdateringen. De första kommentarerna från andra använder tyder på att uppdateringen fungerar som utlovat.

Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.