LJUD

Sonos Play:1 – liten men stark

Sonos har fått en ny minsting i familjen och det nya lägre ingångspriset borde locka nya användare till det trådlösa ljudsystemet. 99mac har lagt vantarna på Play:1 som visar sig vara liten till storleken, men stor i många andra avseenden – Sonos nya imponerar helt enkelt på redaktionen.

Plötsligt stod en ny, okänd Sonos-högtalare på en butikshylla i USA. #Sonos fick eld i baken och presenterade nya tillskottet Play:1 dryga veckan innan planerad lansering. Den 29 oktober landade den hos svenska återförsäljare och intresset var enligt rapporter väldigt stort.

#Play:1 är en monohögtalare som fungerar perfekt i stereopar, men som även imponerar självständigt. Med Play:1 sänker Sonos ingångspriset till sitt trådlösa ljudsystem och inbjuder på så sätt fler användare till det redan väletablerade systemet. Prismässigt kostar den ungefär lika mycket som en mindre Bluetooth-kompatibel högtalare, men levererar desto mer för pengarna. Jag vill till och med sticka ut hakan och säga att detta är den bästa trådlösa ljudupplevelse jag stött på i den här prisklassen.

Att kortfattat försöka förklara Sonos-systemet är inte det enklaste, men i det stora hela handlar det om att man levererar ett enkelt sätt att trådlöst styra vilken musik som spelas i vilket rum. Bakom detta ligger en kombination av väl beprövad hård- och mjukvara. För dig som vill läsa mer om hur själva systemet Sonos fungerar rekommenderas 99mac:s artikel Sonos vs Airplay där vi går igenom systemet lite mer på djupet.

I kartongen

När jag köper hemelektronik av alla dess slag har jag tagit som vana att alltid titta på vad som följer med i lådan för det finns inget som är så tråkigt som att komma hem med en ny leksak och inte kunna börja använda den direkt för att något saknas och du behöver komplettera med exempelvis en kabel. Det är egentligen ganska sällan som något är helt plug and play rakt ut ur lådan. I denna låda hittar jag dock högtalare, strömkabel, installationsguide och ethernetkabel. Det enda jag behöver utöver detta är en router. Onekligen plug and play.

Vill man inte placera sin ena högtalare inom kabelavstånd från sin router finns en annan Sonos-produkt som heter Sonos Bridge. Den kostar runt 495 kronor och kopplas till routern med kabel och pratar sedan trådlöst med Sonos-högtalarna som kan ställas där man tycker det passar.

Installation

Det första man behöver göra är att skapa sig ett så kallat Sonosnet. Detta gör att man kan placera sin nya högtalare var man vill i nätverket samt lägga till fler när man känner för att utöka sitt ljudsystem. Jag har i mitt fall ingen möjlighet att koppla Play:1 direkt till min router med kabel utan använder en Sonos Bridge för att skapa mitt Sonosnet. Varje Sonos-enhet som kopplas till förlänger sedan nätverket.

Nästa steg är att installera appen Sonos Controller på en smart mobil, surfplatta eller dator. Klicka sedan på Lägg till komponent. Guiden ber dig sedan trycka på en knapp på din Bridge eller på Play:1 och efter det gör appen resten av arbetet själv. När enheterna är tillagda i nätverket kan du med hjälp av appen döpa varje enhet till ett specifikt namn och även ställa in två högtalare som ett stereopar. Nästa steg i guiden är att registrera ditt system. Utan denna registrering kommer du inte åt tjänsterna i appen som gör att du kan lyssna på musik. När du registrerat systemet kan du lägga till exempelvis Spotify som en tjänst och logga in med ditt konto för att komma åt spellistor och annat.

Sonos Controller

Appen för IOS och programmet för OS X styr de tjänster du valt att koppla till Sonos. Upplägget på datorn påminner om en äldre version av Itunes med tre vertikala zoner. En zon för styrningen av högtalarna, en för aktuell låt och kölista samt en för sökning. I appen fungerar det på ett liknande sätt med skillnaden att zonerna lägger sig på varandra.

Gränssnittet känns aningen föråldrat och för oss i Sverige som kanske mest använt Spotify kan det uppstå förvirring. I och med att Sonos inte öppnar programmet Spotify utan bara kopplas till det finns inte funktioner som vi är vana med från Spotify tillgängliga på samma sätt.

Ett exempel på detta är om man vill se mer musik från en artist. I Spotifys egen app och program klickar man helt enkelt på artisnamnet men i Sonos Controller får man leta upp ett litet i och sedan klicka sig vidare i tre steg för att hitta samma information. Det som lyfter Sonos Controller är givetvis den enkla styrningen av vilken musik som spelas i vilka högtalare. Så här ser Sonos Controller ut för OS X och IOS vid konfiguration och uppspelning:

Imponerande ljud

Play:1 låter imponerande mycket och imponerande bra för sin storlek. Den har ett tydligt toppregister och starkt basregister för storleken. Mellanregistret är det som är det minst imponerande då jag, beroende lite på placering upplever det som lite otydligt. Bra och tydlig subbas är ingenting jag förväntar mig av en högtalare i den här storleken och precis så är det även för Play:1.

En sak som är avgörande för hur högtalare i största allmänhet presterar är placering. Beroende på om man ställer högtalaren i ett hörn, mot en vägg eller mitt i ett rum kommer den att låta helt olika. Många kompakta högtalare måste placeras längs en vägg eller i ett hörn för att fungera i ett större rum då man i de flesta fall inte har mer än ett eller två högtalarelement och dessa ofta är riktade rakt framåt, vilket innebär att spridningsvinkeln på ljudet inte blir särskilt bred. Jag vet inte om det beror på höljet eller vad det kan tänkas vara, men Play:1 har en förvånansvärt bred spridning för att vara två element som är riktade åt samma håll.

Nyhet i designen

Högtalaren har, precis som sina större syskon två väldigt enkla och tydliga reglage i form av knappar. Sonos har upptäckt med tiden att den ena knappen på Sonos-enheterna, som på högtalarna Play:3 och Play:5 är en Mute-symbol används av de flesta användare som en play/pause-knapp. Till Play:1 tog man med sig den vetskapen och bytte helt enkelt symbol och funktion. Äldre Play:3 och Play:5 kommer med en mjukvaruuppdatering få samma funktion. Det andra reglaget styr volym med hjälp av en upp- och en nedknapp. Man har även gjort Play:1 våtrumsanpassad så att den kan användas i badrum.

Bygg ut ditt Sonos-system

Det går som tidigare nämnts att trådlöst koppla ihop två Play:1 som ett stereopar och det är här högtalaren verkligen briljerar och börjar kännas så där jobbigt prisvärd. Man kan även koppla ihop ännu fler Sonos-enheter. Du kan exempelvis lägga till en Sonos Sub för att få mer botten eller varför inte bygga ihop ett helt 5.1-system med Soundbar, Sub och flera Play:1. Allt detta kanske låter komplicerat, men Sonos har gjort just adderandet av nya enheter och sammanflätningen av dem otroligt smidigt i programvarorna.

Specifikationer

Omdöme

Sonos Play:1 är en stor högtalare i en liten kropp. Att man lyckats få ljudet såpass välbalanserat mellan topp-, mellan- och basregistret i en högtalare i denna pris- och storleksklass är imponerande. Att den även passar perfekt som stereopar och utmanar många fysiskt större högtalare med tunga namn är en välsmakande bonus.

Fördelar
+ Prisvärd
+ Våtrumsanpassad
+ Bra ljud för storleken

Minus
- Aningen otydligt mellanregister
- Saknar line-in, det går alltså inte att koppla in valfri enhet med valfri musik
- Sonos Controller är app-begränsad, du kan inte spela upp musik från exempelvis Youtube eller något du fått i ett mejl

Kommentarer
7 svar

Under ett live-event i New York presenterar nu Samsung den nya flaggskeppstelefonen Galaxy Note 8.

Samsungs smarta röstassistent Bixby har tidigare endast funnits i USA och Sydkorea, men nu rullas den ut till 200 länder inklusive Sverige.

Säkerhetskopieringstjänsten Crashplan för hemanvändare tas bort. Code42 lämnar konsumentmarknaden och satsar istället på företagsanvändare.

Under kvällens Samsung Unpacked-event är det mer eller mindre givet att Galaxy Note 8 kommer presenteras.

Nu är Adobes fototävlingen som löpt under sommaren avgjord och de bästa bidragen kan ses med hjälp av förstärkt verklighet i Kungsträdgården i Stockholm.

Enligt rykten ska Samsungs nästa flaggskepp bli först med nästa generations Snapdragon-krets och kan roffa åt sig alla kretsarna i första omgången.