Iphone 5S – bättre på allt

Apples nya toppmodell Iphone 5S i den nya färgen rymdgrå har hittat in i 99mac:s testlabb. Den bjuder på en riktigt bra kamera, bättre 4G-stöd och fingeravtrycksläsaren Touch ID.

Inledning

Historiskt sett har Apple lanserat en ny generation Iphone om året. Vartannat år sedan Iphone 3G har de släppt en S-generation med samma design som föregångaren, men med uppgraderingar under skalet. I år bryts traditionerna eftersom Apple släppte inte en utan två nya modeller vid ett event i september hemma i Cupertino, USA.

Den nya toppmodellen #Iphone 5S är till det yttre väldigt lik föregångaren Iphone 5, men har fått en ny hemknapp och två nya färgalternativ, rymdgrå och guld, utöver silver. Under skalet döljs flera nyheter så som en ny 64-bitars processor, bättre kamera och en fingeravtrycksläsare.

Både Iphone 5C och Iphone 5S har fått ordentligt stöd för 4G/LTE i Sverige vilket är en välkommen nyhet då det ger högre hastigheter och snabbare responstid när man använder datatrafik. Iphone 5 har bara stöd för ett band som används på vissa platser i de centrala delarna av Stockholm, Göteborg och Malmö.

Iphone 5S har blivit något dyrare än vad Iphone 5 var vid sin lansering. Versionen med 16 gigabyte lagringsutrymme kostar 6 295 kronor jämfört med 5 995 kronor för Iphone 5. Den finns med 64 gigabyte som mest och kostar då 8 295 kronor utan något abonnemang.

I kartongen

Apple har inte gjort om kartongen från Iphone 5, det är samma pappkartong med själva telefonen överst inuti. Under finns ett litet kuvert med lite snabb information och länkar till utförligare beskrivningar och supportsidorna. Det lilla verktyget för att få ut sim-kortet finns med och är samma som till Iphone 5 och inte det nya vi såg till Iphone 5C. Apple skickar också med ett headset, sina egna Earpods, och en laddare med Lightning-till-USB-sladd.

99mac har fått in Iphone 5S i rymdgrått till testlabbet. I tabellen nedan kommer specifikationerna:

Iphone 5S, modell: A1457

Egenskap

Värde

IOS

7.0.2

Skärm

4-tum Retina 1136 x 640 pixel, 326 ppi

Processor

A7, 64-bit, M7

Kapacitet

16, 32, 64 GB

Färger

Rymdgrå, guld, silver

Kamera

Bak: 8 megapixel, f/2.2. 1080p video
Fram: 1,2 megapixel. 720p video

Anslutningar

Lightning, hörlursport

Trådlöst

802.11a/b/g/n wifi (802.11n 2,4 GHz och 5 GHz),
Bluetooth 4.0

Mobilnät

UMTS/HSPA+/DC-HSDPA (850, 900, 1900, 2100 MHz)
GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz)
LTE (Bands 1, 2, 3, 5, 7, 8, 20)

Mått

H: 123,8 mm
B: 58,6 mm
D: 7,6 mm

Vikt

112 gr

Pris

16 GB: 6 295 kr
32 GB: 7 295 kr
64 GB: 8 295 kr

Intryck

Den är tunn, lätt och oerhört välbyggd. Varenda detalj är finslipad. Den nya rymdgrå färgen är snygg, lite ljusare än den gamla svarta. Det känns som att det borde vara en dödssynd att stoppa in den i ett fodral eller skal, men samtidigt vill vi skydda den från repor. Testexemplaret av Iphone 5 ramlade i backen och fick mindre snygga märken på den avfasade kanten runt skärmen som många skal hade förhindrat.

Nyheterna under skalet gör den blixtrande snabb, särskilt jämfört med Iphone 4S. Vi upplever inte någon enorm skillnad mot Iphone 5, även om våra prestandatester visar att nya processorn gör skillnad. Vid det här laget har vi vant oss vid utseendet på Apples nya operativsystem IOS 7 som passar in väl i Iphone 5S.

Kommentarer
36 svar

Den olycksdrabbade telefonen Note 7 är uppenbarligen saknad av många användare, och Samsung uppges nu planera en begränsad återkomst i hemlandet Sydkorea.

Apple fortsätter att satsa på rörlig bild för att locka fler till musiktjänsten Apple Music, och nu det senaste som fått premiär är en hiphop-dokumentär.

App Store blir en allt viktigare inkomstkälla för Apple, och bara under första halvan av detta år har butiken dragit in mer pengar än hela företaget gjorde för tio år sedan.

Med Honor 9 vill det Huawei-ägda mobilmärket bli nummer ett bland Europas unga konsumenter, och detta ska göras med dubbla kameralinser och blankpolerade färger.

Apple köper upp Sensomotoric Instruments och får därmed teknik för ögonspårning. Tekniken innefattar både virtuell och förstärkt verklighet.

Den europeiska kommissionen dömer Google till rekordböter och ålägger bolaget att ändra sina sökalgoritmer för att inte missgynna konkurrerande tjänster.