Installera Mavericks från USB-minne

De flesta klarar sig bra med att uppdatera till Mavericks genom Mac App Store men för de som vill skapa ett bootbart USB-minne med Mavericks-installeraren har vi en guide.

Det enklaste sättet att uppdatera #OS X till #Mavericks är att göra det genom Mac App Store på den dator som ska uppdateras. Det är bara att klicka på Hämta.

Så fort uppdateringen är hämtad startas installationsprocessen. Det finns dock tillfällen då det kan vara önskvärt att ha installationen på ett USB-minne som går att starta från. Här följer en guide för att skapa ett sådant med Mavericks på.

En fördel med att ha en installerare av Mavericks på ett USB-minne är att det går att uppdatera flera datorer utan att ladda hem Mavericks till varje dator (det går även att kopiera själva installeraren och placera i programmappen på en annan dator).

En annan fördel är att USB-minnet också innehåller några andra program varav ett är Skivverktyg. Det går därmed att starta från USB-minnet och radera hela hårddisken med Skivverktyg innan man installerar Mavericks. På så sätt kan man få en helt ren och ny installation.

Förberedelser

För att utföra detta behövs ett USB-minne på minst 8 gigabyte. Minnet kommer att raderas, så se till att inte ha något annat värdefullt på det.

Vi kommer att använda oss av programmet Diskmaker X som underlättar processen, det finns att hämta på dess webbplats. Det är helt gratis att hämta och använda men om man gillar det får man gärna donera till utvecklarna.

Det sista som behövs är själva Mavericks som hämtas genom Mac App Store. Klicka på Hämta för att ladda ned det till datorn.

Det kommer att hamna i programmappen under namnet "Installera OS X Mavericks". Så fort Mavericks-installationen är hämtad kommer den att startas för att påbörja installationsprocessen, men det är bara att avsluta programmet.

När Mac App Store hämtat installationsprogrammet ska detta finnas i din programmapp.

Om du vill spara installationsprogrammet (utöver att ha det på USB-minnet), se till att kopiera den till en annan plats innan du uppdaterar din egen dator med det, för så fort uppdateringen är genomfört kastas installationsprogrammet bort.

Skapa USB-minne med Mavericks-installare, steg för steg

Börja med att stoppa in ditt USB-minne i en ledig port på datorn. Starta därefter programmet Diskmaker X.

Det första som mötte mig var en dialogruta som uppmanade mig att ladda ner 10.9 från Mac App Store trots att jag redan gjort det. Klicka bara på Not now om du får upp denna ruta.

Diskmaker X klarar av att göra bootbara USB-minnen av de tre senaste versionerna av OS X. I detta fall handlar det om Mavericks. Klicka på Mavericks (10.9).

Diskmaker X kommer att hitta installeraren om den finns i programmappen ("Applications" är mappens egentligen namn, även om den visas som "Program" i svenska OS X) och fråga om det är den kopian du vill använda. Klicka på Use this copy.

Nästa steg är att välja rätt enhet att installera på. Om ditt USB-minne är på precis 8 gigabyte kan du välja An 8 GB USB thumb drive annars väljer du Another kind of disk.

Välj ditt USB-minne från listan på enheter och klicka på Choose this disk.

Du varnas för att innehållet på enheten kommer att raderas, se till att det är avsett USB-minne du valt och klicka på Erase then create the disk.

En varning om att det under processen kommer att dyka upp en förfrågan om lösenord för admin-rättigheter, klicka på Continue.

Efter en stund kommer frågan om lösenord för ditt admin-konto, fyll i det och klicka på OK.

Därefter startar själva processen att radera USB-minnet samt kopiera över alla nödvändiga filer. Detta kommer att en stund. Passa på att ställa dig upp och röra lite på axlar och armar. Du vet väl att sittandet dödar dig?

När allting är klart får du ett meddelande om att ditt bootbara USB-minne är klart. Här finns en chans att donera till utvecklarna, annars är det bara att klicka på Quit.

Om allt gått vägen ska du ha fått detta fönster öppnat i Finder från det på skrivbordet monterade USB-minnet med Mavericks-installeraren.

Starta från USB-minnet

Enklaste sättet att starta en Mac från ditt USB-minne är att hålla nere alt-tangenten vid start eller omstart av datorn. Då kommer det upp ikoner för de olika enheter som är möjliga att starta från. Det går inte att använda musen utan välj med piltangenterna.

Ett annat sätt att är att öppna Systeminställningar och välja Startskiva för att få en lista på enheter. För egen del dök dock aldrig mitt nyskapade USB-minne upp där, trots att det gick utmärkt att starta från med den första metoden ovan med alt-tangenten.

Kommentarer
26 svar

I framtiden kan det vara möjligt att använda Samsung Pay på andra enheter än Samsung-telefoner.

Nu är dagen är kommen. Apple har plockat bort Ipod Nano och Ipod Shuffle från sina sajter runt om i världen. Ipod Touch är ensam kvar med ny lagring och nytt pris.

Hur mycket kan du egentligen om röstassistenterna som finns i mobilen, hemmet och på vita duken? Testa här!

En miljard användare använder nu Whatsapp varje dag. Bara förra året var det en miljard aktiva användare per månad.

My Smart Price har släppt en ny video där renderade 3D-bilder visar hur Google Pixel 2 kan komma att se ut.

Norska A-ha's 80-talshit tolkas med hjälp av förstärkt verklighet.