Köpguide

Ipad 2 ett dåligt köp

Den snart tre år gamla Ipad 2 finns fortfarande kvar i Apples Ipad-utbud efter tisdagskvällens presskonferens men den är ett synnerligen dåligt köp jämfört med nya Ipad Mini med Retina-skärm.

En av de större överraskningarna under gårdagens presskonferens var att Apple valde att behålla #Ipad 2 i sitt sortiment då det är en produkt som debuterade i mars 2011. Teknikutvecklingen för Apples surfplatta har varit enorm för varje ny generation och en Ipad med snart tre år på nacken ligger ohjälpligt efter på många punkter.

Detta betyder inte att alla existerande Ipad 2 är värdelösa, tvärtom finns det många som använder och trivs med dessa idag. Den är däremot inte ett bra köp idag, speciellt inte som #Ipad Mini med Retina-skärm faktiskt är billigare.

Ipad 2 kostar mer än den nya Ipad Mini med Retina-skärm.

När det gäller Apples produkter brukar det ofta understrykas att man ska se till mer än bara en lista på tekniska specifikationer. Det gäller för Ipad också men det finns en del specifikationer som i praktiken gör stor skillnad. Till exempel gör en liten mängd arbetsminne att webbsidor och appar ofta måste laddas in på nytt om man växlar mellan olika, något som i praktiken är störande för användaren.

Det finns många andra skillnader som märks i praktiken. Retina-skärmen är en uppenbar sådan. En snabbare processor gör att allting blir snabbare, från att starta appar till att ta kort med kameran. Det gör också Ipaden mera framtidssäker. Bluetooth 4 krävs för många typer av tillbehör. Den nya Lightning-kontakten tillhör framtiden även om många gamla tillbehör använder den gamla kontakten i dagsläget. Det var bara några exempel, tabellen nedan listar alla skillnader.

Utbildningsmarknaden troligt skäl

Apple har inte angivit motivet bakom att ha kvar den gamla modellen eller motiverat det relativt höga priset, men det spekuleras i att den fortfarande säljer bra, speciellt till institutioner inom utbildningsväsendet som kan få rabatter genom stora beställningar och kanske har tidigare investeringar i utrustning med den gamla dockningskontakten. För den vanlige enskilde användaren finns det däremot goda skäl att undvika Ipad 2.

Eftersom Ipad Mini med Retina-skärm nästan har samma pris som Ipad 2 vid samma konfiguration passar den bra som jämförelse. Faktum är att den nya Minin till och med är en hundralapp billigare. Detta är en tabell som lyfter fram de punkter där Ipad Mini med Retina-skärm skiljer sen från Ipad 2.

Ipad 2 vs Ipad Mini med Retina-skärm

Ipad 2

Ipad Mini med Retina-skärm

Skärm

9,7-tum, 1024 x 768 pixlars upplösning med 132 pixlar per tum

7,9-tum, 2048 x 1536 pixlars upplösning med 326 pixlar per tum

Processor

A5

A7 med M7

Arbetsminne

512 MB

Oklart (minst 1 GB)

Kontakt

30-pinnars (gamla kontakten)

Ligtning (nya kontakten)

Vikt

601 g

331 g

Mått

Höjd: 241,2 mm
Bredd: 185,7 mm
Djup: 8,8 mm

Höjd: 200 mm
Bredd: 134,7 mm
Djup: 7,5 mm

Kamera framsidan

FaceTime-kamera
Bilder med VGA-upplösning
Video med VGA-upplösning

FaceTime HD-kamera
1,2-megapixlars bilder
720p HD-video
Ansiktsigenkänning
Belysningssensor på baksidan

Kamera baksidan

Bilder med 960 x 720 pixlar

5-megapixlars bilder
Autofokus
Ansiktsigenkänning
Belysningssensor på baksidan
Objektiv med fem element
IR-filter av hybridtyp
Bländare på ƒ/2,4
HDR-bilder

Videoinspelning

HD-videoinspelning i 720p

HD-videoinspelning i 1080p
Videostabilisering
Ansiktsigenkänning
Belysningssensor på baksidan
3x videozoom

Wifi

Wi-Fi (802.11a/b/g/n) med dubbla kanaler (2,4 GHz och 5 GHz)

Wi-Fi (802.11a/b/g/n) med dubbla kanaler (2,4 GHz och 5 GHz) och MIMO

Bluetooth

2.1 + EDR-teknik

Bluetooth 4.0-teknik

Mobilstöd

GSM/EDGE
UMTS/HSPA

GSM/EDGE
CDMA EV-DO Rev. A och Rev. B
UMTS / HSPA / HSPA+ / DC-HSDPA

SIM-kort

Mikro-SIM-kort

Nano-SIM

Siri

Nej

Ja

Färger

Svart eller vit

Rymdgrå eller silver

Pris

16 GB wifi: 3 595 kr
16 GB wifi + 3G: 4 795 kr

16 GB wifi: 3 495 kr
16 GB wifi + 3G/4G: 4 695 kr

Kommentarer
53 svar

Enligt Verizon använder tusentals personer fortfarande Note 7, och nu stoppar operatören samtal med den osäkra telefonen.

Komikern Jerry Seinfeld flyttar sin populära intervjuserie Comedians in Cars Getting Coffe till Netflix, och spelar dessutom in två exklusiva ståupp-shower.

Folkbildningen fortsätter, när podden Fulkultur pratar och tipsar om tecknade serier i vitt skilda genrer och ämnen.

Tidigare i höstas startade Apple ett reparationsprogram för Iphone 6S-enheter som plötsligt stänger av sig. Nu ryktas det att Apple håller på att ta fram ett liknade program för Iphone 6.

Apples nya trådlösa lurar är en försäljningssuccé, men att de skulle ha 26 procent av marknaden stämmer inte enligt nya siffror.

Swifts skapare Chris Lattner slutar på Apple efter nästan tolv år på företaget, och börjar istället jobba på Tesla.