Uppdatera till OS X Mavericks

Under tisdagskvällen blev nya versionen av Apples operativsystem, OS X Mavericks tillgängligt för nedladdning. 99mac kikar på hur det går till att uppgradera och vad du behöver tänka på.

Apple är nu färdiga med den senaste versionen av OS X som fått namnet Mavericks. Systemet heter 10.9 officiellt och kommer lite mer än ett år efter Mountain Lion, 10.8. Apple överraskade under presskonferensen med att meddela att operativsystemet blir helt gratis.

#Mavericks bjuder på några nya funktioner, men erbjuder kanske främst förbättringar som inte syns, men däremot märks med bland annat bättre batteritid för bärbara.

Nyheterna i korthet

 • Ibooks
  Apple plockar in IOS-appen Ibooks i OS X.

 • Kartor
  Kartorna från IOS kommer till Mac.

 • Kalender
  Nytt utseende och integrerade kartor/vägbeskrivningar.

 • Safari
  Apples webbläsare får bättre prestanda, Safari använder mindre minne än tidigare och mycket mindre CPU, vilket sparar energi och därmed batteritid på bärbara Macar.

 • Icloud nyckelring
  Spara lösenord och kreditkortsinformation i Icloud, informationen finns tillgänglig i alla dina enheter.

 • Bättre stöd för flera skärmar
  Bland annat får varje skärm nu en menyrad och dockan finns på den skärm där du behöver den.

 • Notiser
  Nu kan du svara på notiser direkt utan att lämna programmet du är i.

 • Flikar i Finder
  Slipp att ha flera fönster i Finder med nya flikar (det går att ha flera fönster fortfarande om man vill).

 • Taggar
  Tagga upp dina filer med nyckelord, gör det lättare att hitta det du söker.

Installera Mavericks

Om du funderar på att uppdatera är du inte ensam. 99mac satte igång redan inatt, men det finns några saker du bör tänka på innan du trycker på knappen i Mac App Store och här kommer därför en guide.

Först och främst, kan du uppdatera din Mac? Följande modeller stödjer nya operativsystemet:

 • Imac (mitten 2007 eller senare)

 • Macbook (13-tum aluminum, sent 2008), (13-tum, tidigt 2009 eller senare)

 • Macbook Pro (15-tum eller 17-tum, Mitten/sent 2007 eller senare)

 • Macbook Air (sent 2008 eller senare)

 • Mac Mini (tidigt 2009 eller senare)

 • Mac Pro (tidigt 2008 eller senare)

 • Xserve (tidigt 2009)

Din dator behöver också OS X Mountain Lion, Lion eller Snow Leopard (10.6.8) redan installerat tillsammans med minst två gigabyte minne och minst åtta gigabyte ledigt utrymme.

Det är en väldigt bra idé att säkerhetskopiera din dator och kolla om det finns några andra uppdateringar än själva Mavericks att ladda ned från Mac App Store.

Observera!
Mavericks skiljer sig från sina föregångare på några punkter, en del saker kanske inte fungerar som tidigare. Om du är beroende av några tredjepartsprogram bör du kontrollera med respektive utvecklare så att dina program fungerar även efter uppdateringen.

Mavericks finns att ladda ned via Mac App Store eller om man föredrar att gå vägen via Apples webbplats.

För dig som kör OS X 10.8

Om din dator har Mountain Lion installerat stödjer den automatiskt det nya operativsystemet. Säkerhetskopiera datorn och ladda ned Mavericks från Mac App Store.

Installationsprocessen är enkel att följa. Redaktionsdatorn var uppdaterad på omkring 30 minuter. När installationen är färdig är det några få steg du behöver göra innan du är igång.

 • Logga in med ditt Icloud-lösenord

 • Välja om du vill använda nyckelringen i Icloud

 • Ange lösenord för nyckelringen om det är första gången

 • Logga in i nyckelringen om du redan har aktiverat den via en annan enhet

Om du kör 10.7 istället är förfarandet för att uppgradera samma som för Mountain Lion, men du behöver kontrollera så att din dator stödjer Mavericks först, se listan överst i artikeln.

Har du någon version av Snow Leopard installerat behöver du uppgradera till 10.6.8 om du inte redan gjort det och sedan ladda ned Mavericks från Mac App Store.

Hoppet är inte ute om din dator stödjer Mavericks, men du ännu har 10.5 installerat. Du kan köpa Snow Leopard på DVD-skiva via Apples nätbutik och installera. Efter uppdateringar till 10.6.8 är du redo för Mavericks.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
66 svar

Det är dags för den tionde luckan i Geeks Julkalender, och här erbjuder Inet ett förmånligt pris på en rymlig SSD.

Nintendo, simdollar, Google och solenergi är några av ämnena som avhandlas i veckans poddavsnitt.

Datorspelen Portal och Portal 2 har blivit kända bland annat för sina stämingsfulla avslutningslåtar, och här kommer ännu mer musik inspirerad av Portal.

Med den modulära datorn Kano kan vem som helst lära sig att skruva ihop sin egen hårdvara för ett flertal olika användningsområden. Med Kano Code går det också att lära sig grundläggande programmering. 99mac har pratat med Tommy Säl, som arbetar på Kickstarter-succén.

Super Mario Run släpps nästa vecka, och väntas bli ohyggligt populärt. Nu avslöjas dock att spelet kräver uppkoppling mot internet för att fungera.

Läs för dina barn eller själv en ordentlig julsaga i interaktiv form på Ipad, Iphone eller Android när Snobbens ägare Charlie Brown letar julens mening.