I december kommer nya Mac Pro

UPPDATERAD. Apple har presenterat fler detaljer och prisuppgifter för helt nya Mac Pro som kommer att börja levereras innan årets slut.

Det gick så pass många år utan att Apple uppdaterade sin kraftfulla stationära dator Mac Pro att många på allvar började undra om det alls skulle komma någon ny version eller om Apple skulle lägga ner den helt. Kanske var det de tilltagande klagomålen och spekulationerna som fick Apple att göra något ovanligt, för en gång skull visade de upp en kommande produkt långt i förväg.

Det var under WWDC i början av sommaren som Phil Schiller presenterade Apples mest radikala förändring av en datormodell hittills och företagets vision om framtidens proffsdatorer. Det visade sig vara en liten nätt dator med kraftfull prestanda, effektiv och tyst kylning samt bra utbyggnadsmöjligheter externt. Nu i och med tisdagens presskonferens har fler konkreta uppgifter om nya #Mac Pro kommit fram, inte minst priser och planerad leverans.

Nya Mac Pro är en åttondel så stor som gamla Mac Pro. Borta är det stora interna utrymmet för att lägga till hårddiskar, grafikkort och liknande. All utbyggbarhet är förflyttad till utsidan via nya snabba Thunderbolt 2.

Designmässigt kunde skillnaden inte vara större, från en rejäl pjäs i silverfärgad aluminium till en liten cylinderformad svart sak (fortfarande aluminium, men anodiserad sådan). Den nya modellen fick snabbt det inte så smickrande smeknamnet "papperskorgen" på grund av sitt utseende.

Storleken må vara liten, men Apple har inte övergivit idén om att Mac Pro ska ha bra prestanda. Tvärtom, den var genomgående fylld av högpresterande komponenter som Intel Xeon E5-processor på upp till 12 kärnor, dubbla AMD Firepro-grafikkort och PCIe-baserad flashlagring, allting utvalt för att leverera upp till sju teraflops i prestanda.

Apple har också ansträngt sig för att hitta på nya lösningar och en av dessa är en kylning som bara har en enda fläkt (jämfört med åtta fläktar i gamla Mac Pro) som strömmar luften genom cylinder.

Phil Schiller använde tisdagens presskonferens till att understryka hur mycket möjligheter och hur mycket prestanda som fanns i det lilla formatet. Bland annat med några citat från utvalda personer som fått testa att arbeta med nya Mac Pro i förväg. En av dessa är musikproducenten Stuart Price som understryker hur tyst den nya modellen är.

Mac Pro är unik på en punkt till, den kommer att sätta ihop i USA och inte i Asien där Apple har merparten av sin produktion. Över 2 000 personer från 20 olika delstater bidrar till produktionen i USA.

Nya Mac Pro kommer att levereras i december, men går i dagsläget inte att beställa från Apple. Däremot finns två stycken grundkonfigurationer presenterade med pris, varav det lägsta utgångspriset är 27 995 kronor. Nedanstående tabell visar dessa två konfigurationer.

Nya Mac Pro

Egenskap

Quad-Core och dubbla grafikprocessorer

6-Core och dubbla grafikprocessorer

Processor

3,7 GHz Quad-Core Intel Xeon E5 (Turbo Boost upp till 3,9 GHz) alt: 6-Core 3,5 GHz
8-Core 3,0 GHz
12-Core 2,7 GHz

3,5 GHz 6-core Intel Xeon E5 (Turbo Boost upp till 3,9 GHz)
alt: 8-Core 3,0 GHz
12-Core 2,7 GHz

Minne

12 GB 1866 MHz DDR3 ECC-minne
alt: 16, 32 eller 64 GB

16 GB 1866 MHz DDR3 ECC-minne
alt: 32 GB eller 64 GB

Kapacitet

256 GB SSD
alt: 512 GB eller 1 TB

256 GB SSD
alt: 512 GB eller 1 TB

Grafik

Dubbla AMD FirePro D300 med 2 GB GDDR5 VRAM
alt: dubbla AMD FirePro D500 med 3 GB VRAM
dubbla AMD FirePro D700 med 6 GB VRAM

Dubble AMD FirePro D500 med 3 GB GDDR5 VRAM
alt: dubbla AMD FirePro D700 med 6 GB VRAM

Anslutningar

4 x USB 3.0, 6 x Thunderbolt 2.0, 2 x Gigabit Ehternet, 1 x HDMI 1,4 UltraHD

4 x USB 3.0, 6 x Thunderbolt 2.0, 2 x Gigabit Ehternet, 1 x HDMI 1,4 UltraHD

Trådlöst

802.11ac
Bluetooth 4.0

802.11ac
Bluetooth 4.0

OS X

10.9

10.9

Mått

H: 25,1 cm
D: 16,7 cm

H: 25,1 cm
D: 16,7 cm

Vikt

5 kg

5 kg

Pris

27 995 kronor inkl. moms

36 995 kronor inkl. moms

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
230 svar

JBL:s träningshörlurar har denna vecka landat i 99mac:s testlabb. Hörlurarna är en av få på marknaden med Lightning-kontakt. Dessutom har de aktiv brusreducering och reflex.

Det är inte bara strömmande musiktjänster och vinylskivor som blir allt mer populära sätt att lyssna på musik. Även försäljningen av kassettband ökade stort under förra året.

Instant Apps som låter dig använda icke-installerade appar i Android har nu börjat testas.

Google meddelar att alla Chromebook-datorer som släpps från och med i år kommer att få stöd för Android-appar, liksom ett antal befintliga modeller.

Tidal har hittat en partner i den amerikanska teleoperatören Sprint, som köper 33 procent av företaget. Men musiktjänsten anklagas för att ha överdrivit antalet prenumeranter.

Ett analysföretag har granskat flera av Apples patent, och drar slutsatsen att framtidens Iphone, Ipad och Mac kommer att kunna ladda varandra med hjälp av magneter.