test

Imac 27-tum (sent 2013) – Vi testar grundmodellen

Apple släppte nya Imac-modeller direkt till Apple Store för omkring en vecka sedan. 99mac testar den nya grundmodellen med 27-tums skärm och rapporterar om alla nyheter från föregångaren.

Inledning

Imac har hängt med i Apples sortiment sedan 1998. Den har sedan dess utvecklats från att vara en instegsmaskin till att vara en av de kraftfullaste datorerna man kan köpa med en Apple-logotyp på. Någon Mac Pro finns inte för tillfället i sortimentet.

För omkring en vecka sedan uppdaterade Apple sin nätbutik med nya modeller av #Imac. Föregångaren visades först upp på en presskonferens, men då var den tunna designen ny. Nu är det istället mindre uppdateringar av komponenterna som gäller och datorn gick direkt ut i handeln.

Inga designförändringar

På utsidan hittar vi alltså inget nytt. Det är samma nästan omöjligt tunna kant på fem millimeter, medan skärmen blir något tjockare mitt på. Alla anslutningar finns på baksidan och dvd-läsaren är borta.

På 99mac:s testbänk står den enklare modellen av Imac med skärmstorleken 27-tum. Det som är nytt är processorn, grafikkortet och de trådlösa nätverkskretsarna.

Imac 27-tum (2013)

Egenskap

Värde

Skärm

27-tums LED-bakbelyst IPS-panel med
upplösningen 2560 x 1440 pixel

Processor

3,2 GHz quad-core Intel Core i5
(Turbo Boost upp till 3,6 GHz)

Minne

8 GB (2 x 4 GB) 1600 MHz DDR3

Kapacitet

1 TB Hårddisk 7200 varv/min

Grafik

Nvidia Geforce GT 755M, 1 GB GDDR5

Anslutningar

2 x Thunderbolt, 4 x USB 3.0, 1 x SD-kort,
1 x Gigabit Ethernet, hörlursport

Trådlöst

Wifi 802.11ac, Bluetooth 4.0

Operativsystem

OS X 10.8.5

Mått

H: 51,5 cm B: 65 cm Stativets djup: 20,3 cm

Vikt

9,54 kg

Pris

16 995 kronor inkl. moms

Konfigurationsval

För den som vill går det att uppgradera några av komponenterna inuti. I båda modellerna går det att köpa till mera internminne, maximalt 32 gigabyte vilket kostar omkring 5 000 kronor extra från Apple. Det går att uppgradera minnet själv efter köpet via en lucka som finns på baksidan av datorn, något som tyvärr inte är möjligt på den mindre 21,5-tummaren.

Val

Pris

8 GB

ingår

16 GB

+1 760 kr

32 GB

+5 280 kr

Det finns också några olika alternativ för lagring. Det finns två hårddiskar, Apples egna hybridlagring Fusion Drive i två storlekar och tre SSD-enheter. I konfigurationer med #Fusion Drive eller SSD använder Apple numera gränssnittet PCI Express istället för SATA, vilket ger högre bandbredd.

Värt att notera är att Apple inte ändrat konfigurationen av sin Fusion Drive, den består fortfarande av 126 gigabyte SSD tillsammans med en hårddisk. Om bytet till PCI Express gör någon skillnad i praktiken är tyvärr inget som 99mac kunnat testa då vårt testexemplar har en 3,5-tums hårddisk från Western Digital som snurrar 7 200 varv per minut.

Val

Pris

1 TB HDD

ingår

3 TB HDD

+1 320 kr

1 TB Fusion Drive

+1 760 kr

3 TB Fusion Drive

+3 080 kr

256 GB SSD

+1 760 kr

512 GB SSD

+4 400 kr

1 TB SSD

+8 800 kr

Till den dyrare modellen på 18 995 kronor går det också att välja till en bättre processor och ett bättre grafikkort. Den mest påkostade processorn är en 3,5 GHz fyrkärnig Intel Core i7 som med Turbo Boost når upp till 3,9 GHz. För att få den kostar det 1 960 kronor extra. Det valbara grafikkortet är Nvidia Geforce GTX 780M med fyra gigabyte dedikerat minne, som kostar 1 460 kronor.

Intryck

Det kan inte hjälpas, vi måste säga det igen. Det är något speciellt att packa upp en Apple-produkt. Någon har tänkt på alla detaljer från den yttre kartongen ned till minsta lilla tejpbit. På bordet bredvid står redaktionens äldre Imac, som ser tjock ut i jämförelse. Den nya datorn är en otroligt välbyggd maskin som andas kvalitet, precis som vi vant oss vid från tidigare produkter designade i Cupertino, USA.

Standardmodellen bjuder inte på några stora överraskningar, det är en pigg dator, men inget underverk när det kommer till prestanda. En av de största anledningarna till att vi inte märker någon större skillnad mot exempelvis den några år äldre redaktionsdatorn är troligen att testdatorn kommer utrustad med en hårddisk medan vi uppgraderat vår med en SSD-enhet.

Datorn håller sig för det mesta riktigt tyst, ljud från fläktar eller hårddisk stör inte nämnvärt ens när vi pressar på med exempelvis spel.

Nyheterna

Processor och grafik. De nya modellerna av Imac har fått Intels nya #Haswell-arkitektur. De bjuder på lägre strömförbrukning och något bättre prestanda mot föregångaren Ivy Bridge.

Haswell-arkitekturen har fått mest uppmärksamhet för de nya grafikdelarna. Intel menar att Haswells integrerade grafik Iris Pro överträffar Nvidia Geforce GT 650M som bland annat återfinns i nuvarande modellen av Macbook Pro med Retina.

Den billigaste Imac-modellen med skärmstorleken 21,5-tum kommer för första gången utrustad med enbart Intels integrerade grafik Iris Pro. Övriga modeller av Imac kommer utrustade med dedikerade grafikkort från Nvidia, nu från 700-serien istället för som tidigare 600-serien.

Trådlöst nätverk. Macbook Air uppdaterades med nya kretsar för trådlösa nätverk i somras och blev först bland Apples datorer att stöda 802.11ac. Nu har turen kommit till de nya modellerna av Imac. De nyligen lanserade Iphone-modellerna stannar däremot kvar på 802.11n.

Kommentarer
13 svar

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.

Den här veckan är det premiär för en opera om Steve Jobs i Santa Fe, USA. Det har tagit två år att förbereda uppsättningen som kommer att köras endast sex gånger.