Iphone 5S – Kamerans nyvunna förmågor

Den nya kameran i Iphone 5S bjuder på en mängd förbättringar. Löften om naturligare bilder med ett större dynamiskt omfång ackompanjeras av en uppsjö nya funktioner.

Vid sidan av A7-processorn och fingeravtrycksläsaren var den förbättrade kameran en av de stora nyheterna i #Iphone 5S. Det är inte konstigt att Apple satsar hårt på Isight-kameran då den numera är världens populäraste kamera, varje dag tas det fler bilder med Iphone än någon annan kamera.

Oavsett märke på telefonen har merparten av de som förut använde kompaktkameror gått över till att fotografera med sina telefoner istället. Utvecklingen av mobilkameran har på några få år gått från medioker kvalité till bilder i klass med många av kompaktkamerorna.

Kameran som sitter i Iphone 5 fick bra kritik vid lanseringen för ett år sedan, inte minst var det en stor förbättring vid fotografering svagt ljus jämfört med Iphone 4S. Ändå finns det fortfarande utrymme för förbättringar på flera punkter. Med Iphone 5S har Apple tagit ytterligare ett steg på vägen mot att mobilkameran på allvar kan matcha de "riktiga" kamerorna.

Mer ljus ger bättre bilder

En grundförutsättning för bra bilder är att släppa in mer ljus till varje pixel. Större linser och större sensorer är alltid en fördel, men i en tunn mobilkamera är förutsättningarna begränsade av storleken. I Iphone 5S har Apple gjort två saker för att fånga upp mer ljus.

För det första är bländaröppningen större, Iphone 5S har bländare ƒ/2.2 jämfört med ƒ/2.4 i Iphone 5. (Ju lägre bländartalet är desto större är öppningen.) För det andra är bildsensorn 15 procent större än tidigare. Sammantaget ger det att 33 procent mer ljus konverteras till data.

Istället för att stoppa in fler pixlar i sensorn, vilket skulle gör att varje bild kräver mera lagring och öka risken för brus, har Apple valt att behålla upplösningen på 8 megapixlar och istället låta varje pixel bli större. I Iphone 5S är varje pixel 1,5 mikrometer stor. Bildsensorn är precis som tidigare av typen bakgrundsbelyst CMOS.

Vad allt detta innebär är att bilderna som tas får bättre dynamiskt omfång, det vill säga att spannet mellan det ljusaste och det mörkaste som kameran kan uppfatta är större. Det ger bilder med bättre detaljer i ljusa och mörka partier, färre utfrätta ljusa delar och helt svarta skuggor. De nya förbättringar minskar även bruset i bilden.

Snabbare bildbehandling och intelligentare hjälp

Mer ljus, bättre sensor och bra optik är en förutsättning för bra bilder, men det är inte det enda som påverkar slutresultatet. Vad som sker efter att informationen registrerats av sensor spelar också roll och här har Apple lagt till flera nyheter.

Iphone 5S har en ny signalprocessor för bildbehandling, det är den del i telefonen som är ansvarig för att omvandla signalerna från bildsensorn till bilder. Eftersom de designat den själva är den väl integrerad med kameran och kamerans mjukvara. Dessutom har Iphone 5S den nya kraftfullare A7-processorn som gör bildbehandlingen snabbare.

Apple har utnyttjat denna förbättrade hårdvara till att lägga till några nyheter som borde öka användarens möjligheter att få bättre bilder.

Många bilder i snabb följd

Iphone 5S kommer med en funktion som kallas "burst mode" och innebär att det går att kontinuerligt ta tio bilder per sekund så länge avtryckaren hålls nere. Avancerade algoritmer hjälper till att välja ut de bästa bilderna eller de bästa sekvenserna av bilder som användaren gillar bäst. Resten av bilderna kan slängas med en enda tryckning.

Automatisk bildstabilisering i svagt ljus

Vid fotografering i svagt ljus använder Iphone 5S en ny funktion som kallas automatisk bildstabilisering. När avtryckarens släpps tas upp till fyra bilder snabbt och omärkligt. Bilderna analyseras av telefonen och bilderna slås sedan samman till en enda bild där de bästa delarna från varje bild används. Detta reducerar oskärpa som kan uppstå på grund kameraskakningar eller att motivet rör sig.

Denna bildstabilisering sker alltså med mjukvaran i efterhand. Iphone 5S saknar däremot optisk bildstabilisering, något som funnits i kompaktkameror i flera år och även börjat komma till vissa mobiltelefoner.

Blixt med dubbla lampor för bättre färger

Till det yttre har Iphone 5S i princip exakt samma design som sin föregångare. En av de få fysiska skillnaderna är den nya blixten, det sitter två lysdioder istället för en på baksidan. Den ena är vit som på tidigare modeller och den andra är bärnstensfärgad.

Apple kallar den nya blixten för True Tone för att den kan hjälpa till att ge bättre färgåtergivning vid blixtanvändning, inte minst för att få mänskliga hudtoner att se mera naturliga ut. När en bild tas mäts färgtemperaturen i det tillgängliga ljuset och därefter avfyras vitt och bärnstensfärgat ljus från blixten i rätt blandning, en av över tusen unika variationer, för att ge en balanserad bild. Detta är första gången en sådan funktion finns i en kamera, enligt Apple.

Högupplöst video i slow motion

En annan ny funktion i Iphone 5S är slow motion-video. Telefonen kan filma i HD-upplösning med 120 bilder per sekund. Sedan går det att välja ut en specifik sektion av videon som ska spelas upp med en fjärdedel av hastigheten och ändå flyta på lika bra som vanlig video. Slow motion är en funktion som redan finns på vissa telefoner från andra tillverkare, men det är första gången Iphone kan göra det.

Bättre panoramabilder

Med IOS 6 kom funktionen för att ta panoramabilder genom att vrida telefonen från ena sidan till den andra till Iphone 4S och Iphone 5. Resultat är ofta riktigt bra bilder med omärkbara övergångar. Det är också ett smidigt sätt att få bilder med bättre vidvinkel än kamerans objektiv kan ge vid vanlig fotografering.

I nya Iphone 5S har panoramafunktionen förbättrats ytterligare med automatisk justering av exponering för att ge bättre ljusa och mörka partier. Bilderna tas också snabbare, 30 bilder per sekund vilket är 50 procent snabbare än Iphone 5.

Enklare att ta bättre bilder helt enkelt

Apples fokus för den nya #Isight-kameran i Iphone 5S har varit att låta användaren ta bättre bilder automatiskt istället för att lära denne att bli en bättre fotograf.

För de som fotograferar och filmar mycket med sin Iphone idag kan kameran i Iphone 5S bli det största enskilda skälet att köpa den nya telefon i höst då den ser ut att ge märkbart bättre bilder och har fler möjligheter än tidigare.

Exempelbilder

I skrivande stund är inte Iphone 5S släppt ännu och har därmed inte hunnit testas av varken 99mac eller andra. Däremot har Apple lagt upp ett galleri med exempelbilder tagna med Iphone 5S, varav några syns ovan. Klicka på bilderna för större storlek eller besök Apples galleri för full storlek.

Video

99mac ser fram emot att få lägga vantarna på en Iphone 5S och testa kameran själv, tills dess avslutar vi med Apples reklamvideo för den nya Isight-kameran:

Kommentarer
20 svar

Amanda, Ida och Andreas snackar program som dött och återuppstått, hur många Iphone-event det egentligen ska vara i höst och hur gärna eller ogärna vi vill att företag säljer kartdata över våra hem.

Det är nu 30 år sedan som Rick Astley släppte sin dunderhit Never Gonna Give You Up som senare kom att bli ett stort internetfenomen.

I framtiden kan det vara möjligt att använda Samsung Pay på andra enheter än Samsung-telefoner.

Nu är dagen är kommen. Apple har plockat bort Ipod Nano och Ipod Shuffle från sina sajter runt om i världen. Ipod Touch är ensam kvar med ny lagring och nytt pris.

Hur mycket kan du egentligen om röstassistenterna som finns i mobilen, hemmet och på vita duken? Testa här!

En miljard användare använder nu Whatsapp varje dag. Bara förra året var det en miljard aktiva användare per månad.