Iphone 5S nya 64-bitars processor A7

En av de stora nyheterna när Apple tillkännagav Iphone 5S var att telefonens processor A7 får en 64-bitars arkitektur, som ska ta IOS in i framtiden.

Apple utvecklar egna processorer baserade på ARM-arkitekturen till enheter som Iphone och Apple TV. För varje ny processor har prestandan blivit bättre och bättre. Detsamma gäller senaste A7 som finns i nylanserade #Iphone 5S, som ska vara upp till 40 gånger snabbare än den första modellen av Iphone och upp till två gånger snabbare än föregångaren A6.

Apple A7 är ungefär lika stor som föregångaren #A6, men har ändå plats med omkring det dubbla antalet transistorer och enligt Apple landar antalet på över en miljard.

En av de största nyheterna med #A7 är att den numera bygger på en 64-bitars arkitektur, något som det ryktades om redan innan Apples presskonferens, men som många avfärdade. Apples marknadschef Phil Schiller berättade under presentationen att företaget är först i världen med att erbjuda det till en mobil plattform. Andra aktörer arbetar också på att gå över till #64-bit, exempelvis konkurrenten Samsung, så Apple kommer inte vara ensamma om det särskilt länge.

Många livebloggar som följde presskonferensen poängterar att den förbättrade prestandan sannolikt inte är tack vare 64-bitars arkitekturen utan att förbättringarna kommer av andra förändringar i processorn. Apple var som vanligt tystlåtna om de mer tekniska detaljerna kring A7. Omvärlden får därför vänta på att någon plockar isär den nya telefonen och sätter processorn under mikroskop för att veta detaljer som antalet kärnor.

Efter att Iphone 5 lanserats förra året fick vi veta att telefonen har en gigabyte systemminne just efter att den plockats isär och undersökts. Mängden systemminne stannar kvar på samma nivå i 5S, vilket är intressant då en av de största fördelarna med en 64-bitars arkitektur är att mer än fyra gigabyte minne kan utnyttjas.

Branschanalytikern Patrick Moorhead säger till The Verge att mobila enheter inte kommer slå i "32-bitars väggen" på ytterligare tre till fem år. Väggen är den punkt då 64-bitars processorer inte längre är en lyxvara utan ett måste. Apples snabba byte till 64-bitar handlar således om någonting annat än att kunna utnyttja mer minne.

Video och spel

Den nya processorn har fler register än sin föregångare och det är något som har betydelse redan nu. Processorn A7 kommer kunna utföra beräkningar snabbare, vilket har betydelse vid exempelvis videohantering. Det här tillsammans med andra förbättringar, som antalet kärnor och klockfrekvens, ska bidra till att processorn i Iphone 5S är upp till dubbelt så snabb som Apple A6, som används i Iphone 5 och 5C.

En nackdel med övergången är att 64-bitars applikationer nästan alltid blir större och ofta använder mer systemminne. Det gick rykten om att Iphone 5S skulle släppas med 128 gigabyte lagring, men så blev inte fallet. Apple stannar kvar vid 64 gigabyte i toppmodellen.

Bytet till 64-bitar kommer framöver ha betydelse för främst dataintensiva applikationer, exempelvis spel. Den nya processorns förmågor när det kommer till grafik och spel demonstrerades under presentationen av Epic Games, som visade upp den tredje installationen av #Infinity Blade. Spelstudien berättade att det tog endast två timmar att göra en 64-bitars version efter det att 32-bitars versionen av appen var färdigställd. Vid demonstrationen av spelet fanns eldsprutande drakar och "linsöverstrålningar" (eng: lens flares), som skulle göra J.J Abrams stolt".

Bakom grafikförbättringarna i A7 står för första gången en egenutvecklad grafikprocessor av Apple och programmeringsgränssnittet OpenGL ES 3.0. Enligt Apple innebär det här att Iphone 5S kan få lika detaljerad grafik och visuella effekter som tidigare endast varit möjligt på datorer och spelkonsoler.

64-bitar för framtiden

Eftersom Iphone 5S stannar kvar på en gigabyte systemminne likt tidigare Iphone-modeller, medan konkurrenter börjat ta steget upp till tre gigabyte, handlar övergången till 64-bitar istället om framtiden. Med IOS har Iphone och Ipad blivit konkurrenter till datorer i de fall där det inte krävs en kraftfull Intel-processor, dedikerat grafikkort och stor skärm. Allt fler klarar sig med endast en IOS-enhet i vardagen.

De som tidigare spekulerat i om och när Apple kommer släppa en IOS-baserad bärbar dator eller någon liknande lösning har definitivt fått mer vatten på sin kvarn. Tillväxten inom persondatorer har avstannat till förmån för smarta telefoner och surfplattor, vilket innebär att Apples framtid ligger i IOS.

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.