Apple lanserar Iphone 6 och Iphone 6 Plus

UPPDATERAD. Under tisdagskvällen introducerade Apple två nya Iphone-modeller utan några större överraskningar. Mycket av ryktena visade sig stämma. De två modellerna heter Iphone 6 och Iphone 6 Plus.

Efter månader av rykten visade Apple under tisdagskvällen upp nya modeller av Iphone. Mycket av det som läckt ut innan visade sig stämma. Enheterna heter Iphone 6 och Iphone 6 Plus och har skärmstorlekarna 4,7- respektive 5,5-tum.

Designen på de nya enheterna påminner om Ipad Air och Ipad Mini med rundade sidor och glaset på framsidan böjer sig över kanterna.

Apple kallar enheternas skärmupplösning för Retina HD. Iphone 6 får upplösningen 1 334 x 750 pixlar, motsvarande 326 pixlar per tum och en vidare betraktningsvinkel. Skärmpanelen sägs skyddas av jon-dopat glas, men något om safirglas hörde vi inte. Iphone 6 Plus får upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar.

Båda de nya telefonerna blir något tunnare än den nuvarande Iphone 5S som är 7,6 millimeter. Iphone 6 blir 6,9 millimeter och Iphone 6 Plus 7,1 millimeter tjock. På- och av-knappen har flyttat till sidan för att göra den lättare att nå.

Apples nya telefoner får mycket riktigt en ny processor som heter A8 och är upp till 25 procent snabbare än föregångaren A7. Grafiken ska vara upp till 50 procent bättre. Trots detta är A8-processorn 13 procent mindre än sin föregångare. Som jämförelse är den också hela femtio gånger snabbare än den processor som fanns i den ursprungliga Iphone 2007.

A8 får sällskap av M8, vilket blir den andra generationen av Apple corörelseprocessor. M8 märker skillnad på när användaren springer eller cyklar, säger Apple.

Iphone 6 sägs ha upp till 14 timmars taltid, vilket är en ökning med 40 procent jämfört med Iphone 5S. Internetsurfning är kvar på 10 timmar, medan video har ökat med en timme till 11 timmar.

De nya telefonerna får stöd för något som kallas för LTE Advanced och täcker över 20 LTE-band. Det kommer också att gå att ringa över wifi-uppkopplingar hos de operatörer som stöder det. Iphone 6 får också stöd för 802.11ac.

Iphone 6 Plus får ett särskilt användargränssnitt i landskapsläge för att utnyttja den större bildskärmen. Genom att trycka två gånger på Touch ID-knappen flyttas bilden till nedre delen av skärmen i ett enhandsläge.

Den bakre kameran på de nya Iphone-modellerna sticker ut något från baksidan och erbjuder flera förbättringar. Med nya funktionen Focus Pixels blir autofokuseringen snabbare och Iphone 6 Plus-användare får optisk bildstabilisering.

Apple lade lite extra fokus på möjligheterna att filma med Iphone 6. Det går nu att filma 1080p-video med upp till 60 bildrutor per sekund och när det gäller slow motion-video är det nu 240 bildrutor per sekund som gäller. Telefonerna kan också filma så kallade time-lapse-klipp.

Den främre kameran får en ny sensor som kan ta in upp till 80 procent mer ljus, vilket kommer att vara uppskattat för användare som gillar att ringa videosamtal med exempelvis Facetime.

Säljstart

Iphone 6 och Iphone 6 Plus kommer att börja säljas i nio länder den 19 september. Enheterna kommer i färgerna guld, silver och rymdgrått och kommer med tre olika storlekar på lagringen, 16, 64 och 128 gigabyte.

Sverige finns inte med i listan över länderna som får enheten inom kort, men förväntas få telefonen strax efter. I slutet av året ska telefonerna säljas i 115 länder.

99mac uppdaterar nyheten allt eftersom vi får in mer information.

Skriven av Ida Blix Jakob Nilsson
Kommentarer
438 svar

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.

Den här veckan är det premiär för en opera om Steve Jobs i Santa Fe, USA. Det har tagit två år att förbereda uppsättningen som kommer att köras endast sex gånger.