Apple lanserar Iphone 6 och Iphone 6 Plus

UPPDATERAD. Under tisdagskvällen introducerade Apple två nya Iphone-modeller utan några större överraskningar. Mycket av ryktena visade sig stämma. De två modellerna heter Iphone 6 och Iphone 6 Plus.

Efter månader av rykten visade Apple under tisdagskvällen upp nya modeller av Iphone. Mycket av det som läckt ut innan visade sig stämma. Enheterna heter Iphone 6 och Iphone 6 Plus och har skärmstorlekarna 4,7- respektive 5,5-tum.

Designen på de nya enheterna påminner om Ipad Air och Ipad Mini med rundade sidor och glaset på framsidan böjer sig över kanterna.

Apple kallar enheternas skärmupplösning för Retina HD. Iphone 6 får upplösningen 1 334 x 750 pixlar, motsvarande 326 pixlar per tum och en vidare betraktningsvinkel. Skärmpanelen sägs skyddas av jon-dopat glas, men något om safirglas hörde vi inte. Iphone 6 Plus får upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar.

Båda de nya telefonerna blir något tunnare än den nuvarande Iphone 5S som är 7,6 millimeter. Iphone 6 blir 6,9 millimeter och Iphone 6 Plus 7,1 millimeter tjock. På- och av-knappen har flyttat till sidan för att göra den lättare att nå.

Apples nya telefoner får mycket riktigt en ny processor som heter A8 och är upp till 25 procent snabbare än föregångaren A7. Grafiken ska vara upp till 50 procent bättre. Trots detta är A8-processorn 13 procent mindre än sin föregångare. Som jämförelse är den också hela femtio gånger snabbare än den processor som fanns i den ursprungliga Iphone 2007.

A8 får sällskap av M8, vilket blir den andra generationen av Apple corörelseprocessor. M8 märker skillnad på när användaren springer eller cyklar, säger Apple.

Iphone 6 sägs ha upp till 14 timmars taltid, vilket är en ökning med 40 procent jämfört med Iphone 5S. Internetsurfning är kvar på 10 timmar, medan video har ökat med en timme till 11 timmar.

De nya telefonerna får stöd för något som kallas för LTE Advanced och täcker över 20 LTE-band. Det kommer också att gå att ringa över wifi-uppkopplingar hos de operatörer som stöder det. Iphone 6 får också stöd för 802.11ac.

Iphone 6 Plus får ett särskilt användargränssnitt i landskapsläge för att utnyttja den större bildskärmen. Genom att trycka två gånger på Touch ID-knappen flyttas bilden till nedre delen av skärmen i ett enhandsläge.

Den bakre kameran på de nya Iphone-modellerna sticker ut något från baksidan och erbjuder flera förbättringar. Med nya funktionen Focus Pixels blir autofokuseringen snabbare och Iphone 6 Plus-användare får optisk bildstabilisering.

Apple lade lite extra fokus på möjligheterna att filma med Iphone 6. Det går nu att filma 1080p-video med upp till 60 bildrutor per sekund och när det gäller slow motion-video är det nu 240 bildrutor per sekund som gäller. Telefonerna kan också filma så kallade time-lapse-klipp.

Den främre kameran får en ny sensor som kan ta in upp till 80 procent mer ljus, vilket kommer att vara uppskattat för användare som gillar att ringa videosamtal med exempelvis Facetime.

Säljstart

Iphone 6 och Iphone 6 Plus kommer att börja säljas i nio länder den 19 september. Enheterna kommer i färgerna guld, silver och rymdgrått och kommer med tre olika storlekar på lagringen, 16, 64 och 128 gigabyte.

Sverige finns inte med i listan över länderna som får enheten inom kort, men förväntas få telefonen strax efter. I slutet av året ska telefonerna säljas i 115 länder.

99mac uppdaterar nyheten allt eftersom vi får in mer information.

Skriven av Ida Blix Jakob Nilsson
Kommentarer
438 svar
Ida Blix
är Macanvändare sedan barnsben, men använder mestadels IOS nu för tiden. Är också galen i prylar, spel och Star Trek.
Jakob Nilsson
Redaktör på 99mac som varit hängiven Mac-användare sedan 1992 och använder de flesta delarna av Apples ekosystem. Intressen förutom teknik är bland annat spel, musik och bakverk. Lyssnar gärna på vinylskivor.

Den här veckan listar Jakob och Andreas sina respektive topp fem teknikprylar genom tiderna.

Den som använde datorer på 80- och 90-talet kommer säkerligen att småle åt veckans fredagsvideo, signerad komikern Eddie Izzard.

Efter flera år av att kräva licenskostnader för Thunderbolt-protokollet ska det bli fritt att använda för alla. Målet är att bredda användningen av protokollet.

Pokémon Go blir inte det sista spelet som låter dig leka med fantasirika kreatur i telefonen. Magikarp Jump är den senaste titeln till IOS och Android.

Den sänkta ljudnivån innebär att Spotify nu ligger på samma nivå som Tidal och Youtube, något som hyllas av ljudfantaster.

En ansökan från Apple till den amerikanska kommunikationsmyndigheten avslöjar att företaget börjat testköra mobila höghastighetsuppkopplingar.