Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

ny beta av Mavericks

Färdig version av OS X Mavericks nära

Apple har släppt en sjunde beta av det kommande operativsystemet OS X Mavericks till utvecklare. Betan kommer utan några större nyheter och är nära en färdig version.

I skuggan av kommande IOS 7 är även Apples operativsystem för datorer på väg att få en större uppgradering. I juni i år presenterade Apple den nya versionen 10.9 av #OS X som fått namnet #Mavericks. Då släpptes en betaversion för utvecklare och sedan dess har det då och då släppts nya betaversioner.

Beta 7 av Mavericks är precis släppt och precis som med tidigare betaversioner är det bara små ändringar och felkorrigeringar det handlar om, men det verkar som om Apple närmar sig en färdig version. Bland annat har Apple inkluderat ett antal nya bakgrundsbilder och enligt Mark Gurman från 9to5mac är detta ett tecken på att Mavericks snart är redo att släppas:

Whoa! Mavericks Beta 7 brings awesome new wallpapers to OS X. This also means the OS is about done.

För fullstora versioner, kolla in 9to5macs ett galleri med samtliga nya bakgrundsbilder. Upplösningen på bilderna är 5120 x 2880 pixlar, precis som på den första bakgrundbilden som kom i juni, och motsvarar intressant nog precis den upplösning som en Imac 27 tum skulle få om den fick Retina-skärm.

Nyheterna i Mavericks

OS X Mavericks är ingen "total makeover" på samma sätt som IOS 7 är, på ytan ser mycket bekant ut. Det första som möter användaren är några välkomna förbättringar som möjligheten att ha flikar i Finder-fönster och taggar för att märka och organisera filer bättre. Vidare har Mavericks bättre stöd för flera skärmar, inte minst i fullskärmsläge. Även Mission Control, som ersatte Exposé i OS X 10.7 Lion, har fått bättre stöd för flera skärmar.

Apples webbläsare Safari får flera små förbättringar av bland annat läslistan samt bättre prestanda och samtidigt effektivare användning av minne och processor, speciellt för icke aktiva fönster. Överhuvudtaget har Apple jobbat hårt på att göra Mavericks energieffektivt på många punkter vilket borde ge bättre batteritid i bärbara Macar. "Time Coalescing" gör att processorn används smartare och komprimering av inaktivt minne gör att mer minne går att frigöra för andra program.

I en värld där det blir allt fler lösenord, PIN-koder och liknande att hålla reda samtidigt som de helst bör vara olika har Apple skapat Icloud-nyckelringen som likt dagens 1Password ger användaren en möjlighet att spara alla sådana känsliga uppgifter och enkelt fylla i dem i Safari. Integration med Icloud ger synkronisering och med stöd i IOS 7 blir lösenorden med mera även tillgängliga i IOS-enheter. I Mavericks kommer även Apples kartor och Ibooks till Macen, de har hittills bara funnits i IOS.

Apple har inte angivit någon annan tidsplan för Mavericks än att det kommer att släppas i höst. Priset är inte heller presenterat ännu, men kanske kommer både datum och pris att tillkännages vid Apples event den 10 september.

Kommentarer
9 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.